Afbeelding
Foto: Maarten van Amelsvoort

PIERRE VAN AMELSVOORT WINT PRIJSVRAAG

Eendengat krijgt zijn kunstwerk bij Dommel

Pierre van Amelsvoort is uitverkoren om een kunstwerk te maken ter gelegenheid van vijf keer elf jaar openbaar carnaval in Boxtel. De beeldhouwer en tekenaar was een van de vijf deelnemers aan een ontwerpwedstrijd die anderhalf jaar geleden werd uitgeschreven door de Sociëteit van d'Aauw Waggel.

Van Amelsvoort zond voor de prijsvraag van de vereniging van oud-prinsen van Eendengat een draadmodel in van een zingende eend met daarop een nar die er bijna vanaf valt. De nar draagt een plat masker. ,,Dat masker staat voor het wegvallen van rangen en standen tijdens carnaval", stelt Van Amelsvoort in een toelichting op zijn ontwerp. Dat wordt in brons gegoten en geplaatst op een hardstenen sokkel. De gemeente Boxtel heeft een vergunning afgegeven om het beeld een plekje te geven bij de zittrappen op de oever van de Dommel, nabij de Zwaanse Brug.

Komend weekeinde is het halfvasten. En dát was het moment waarop de SOCiëteit van d'Aauw Waggel een ei gelegd wilde hebben over de keuze van het kunstwerk. ,,Het was geen gemakkelijke keuze. Aan alle ontwerpen werd veel aandacht besteed. Het voorstel van Pierre spreekt ons het meest aan omdat de eend, hét ultieme carnavalssymbool van Boxtel, er heel sprankelend en zinnenprikkelend in naar voren komt", zegt Frank van Heesch. Hij zwaaide in 2014 en 2015 als prins Donald IV de scepter in Eendengat. Samen met zijn drie voorgangers met dezelfde naam, nam hij het initiatief voor het kunstwerk.

De overige deelnemers aan de ontwerpwedstrijd waren Paul Hermans, Paul Simons, Bert Snellaars en Huub Thorissen. Het is de bedoeling dat de vijf ontwerpen binnenkort worden geëxposeerd in een lege winkeletalage in het centrum van Boxtel. ,,Want dat verdienen de inzenders. Ze hebben er écht veel energie in gestoken", aldus Van Heesch.

JUBILEUMVIERING

In 2018 is het 55 jaar geleden dat in Boxtel voor het eerst openbaar carnaval werd gevierd. Jan Swinkels werd benoemd tot prins Jan d'n Urste en trok rond met zijn raad van elf. Vlak na de start van het leutseizoen op 11 november moet het kunstwerk onthuld worden tijdens een feestelijk weekend waarin het carnavalsjubileum wordt gevierd. De voorbereidingen van dat feest zijn inmiddels gestart, meldt president Jan de Koning van de Stichting Openbaar Carnaval (SOC). Onder auspiciën van de SOC wordt het kunstwerk gerealiseerd. De voorbije jaren is daarvoor geld ingezameld onder de Waggelaars. Dat budget is echter nog niet toereikend. ,,De komende maanden verwachten we via donaties, sponsoring en subsidies het resterende bedrag bijeen te brengen", aldus De Koning.

FOTO LINKS: Kunstenaar Pierre van Amelsvoort (rechts) toont zijn draadmodel voor een Eendengats beeld in de openbare ruimte aan Frank van Heesch, een van de initiatiefnemers van de ontwerpwedstrijd. (Foto: Maarten van Amelsvoort).