Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ZONDAG EXLIBRISLEZING NORBERT KLOK

Frans Bank geeft aan MuBo olieverfdoek in bruikleen

Ondanks het feit dat kunstenaar Frans Bank (95) moeilijk afscheid kan nemen van werken die hij maakt, heeft hij afgelopen week toch besloten om museum MuBo een schilderij in langdurige bruikleen te geven. Het bloemstilleven van rozen in vaas (olieverf op doek, 60x80 cm) wordt opgenomen in de vaste expositie van MuBo.

Bank, die werkzaam was als illustrator, tekenaar en kunstschilder is bij velen in Boxtel bekend als tekendocent aan de voormalige Bracbant Havo, die was gevestigd in een vleugel van Sint-Ursula waar ook MuBo onderdak vindt. Ook op hoge leeftijd schildert hij nog regelmatig.

Kort na de opening in 2014 exposeerde Bank in MuBo. Ook hield hij er een lezing waarvan een documentaire is gemaakt door de Boxtelse filmmakers Hans van Liempt en Guus Bekooij. Onder de titel 'Frans Bank, de kunstenaar vertelt' wordt het leven en werk van de Boxtelaar op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. De film is binnenkort, samen met het bloemstilleven te zien in de vaste collectie van MuBo. Het schilderij maakte Bank tussen 2004 en 2009.

LEZING EXLIBRIS

Momenteel is in MuBo de wisseltentoonstelling 'Exlibris' te zien. Verzamelaar Norbert Klok stelde deze samen en verzorgt zondag 26 maart een lezing over dit eigendomsmerk in boeken. Hij neemt de toehoorder mee in de wereld van exlibris, waarmee vele grafisch kunstenaars zich bezighielden. Speciale aandacht is er voor het thema eten en drinken. Bezoekers krijgen in de pauze dan ook een drankje en een hapje. De lezing start om 11.15 uur en duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen is vijf euro.

FOTO BOVEN: Secretaris Willem van Vossen van museum MuBo (links) nam vrijdag het olieverfschilderij 'Rozen in vaas' in ontvangst uit handen van kunstenaar Frans Bank. (Foto: Gerard Schalkx).