Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

CENTRUM LIEMPDE OPENT OP 8 APRIL MET HERSTELDE VUURPUT

'We hangen er een wild zwijn boven'

PÅL JANSEN

Tijdens de opening van het centrum van Liempde op 8 april is de vuurput weer terug in oude glorie. Te midden van allerlei bouwwerkzaamheden hebben afgelopen vrijdag vrijwilligers van Terug in d'n Ted de laatste stenen gelegd en worden komende weken de laatste details afgemaakt.

,,We gaan er binnenkort een wild zwijn roosteren. De edelherten moeten nog even wachten; die hebben de Liempdse smaak nog niet", grapt een van de passanten verwijzend naar het loslaten van de herten, onlangs in natuurgebied De Scheeken. De metselaars, vrijwilligers van nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd, zijn op deze vrijdagmiddag bezig met het metselen van de laatste stenen van de herstelde Liempdse vuurput.

VUURPUT

,,Het zijn gerestaureerde putstenen", legt vrijwilliger Driek Termeer uit. Achter hem zetten zijn collega's Theo van Rooij en Theo van de Langenberg deze in het cement: alsof zij met een theelepel op een eierschaal tikken, zo voorzichtig. ,,Die stenen zijn aan het einde wat breder en aan het begin smaller zodat we ze in de lengte kunnen leggen en de put nauw-


Kijkje nemen in

Liempdsen Herd

Sinds de zomer van 2015 is wekelijks een vaste club vrijwilligers een aantal dagen per week aan het werk in boerderij D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. Het pand wordt omgebouwd tot informatie- en vertrekpunt voor toeristen en gaat ook functioneren als ontmoetingscentrum voor Liempdse inwoners. Zaterdag 25 maart is de boerderij 's tussen 09.00 en 12.00 uur geopend voor belangstellenden.

Sinds de laatste open zaterdag is er weer veel werk verzet. Tijdens de open dag worden rondleidingen georganiseerd en geven vrijwilligers informatie over de plannen. Ook potentiële huurders voor de kantoorruimte boven het voormalige woongedeelte van de boerderij zijn welkom.

keurig rond wordt", vertelt Termeer.

Eenenveertig van deze stenen rond en negen lagen hoog telt de gerestaureerde vuurput. Het bouwwerk komt niet boven een meter uit en zal een doorsnede hebben van om en nabij 150 centimeter, maar toch is het van grote betekenis in Liempde, weet ook Ad Schelle. Vanuit zijn café Het Wapen van Liempde aanschouwt de uitbater de werkzaamheden en kijkt hij al uit naar alle activiteiten die weer rondom de put plaats gaan vinden. ,,Tijdens de Ploegverbranding op de laatste carnavalsdag, bij de verwelkoming van nieuwe bewoners in Liempde en tijdens diverse evenementen steken we het vuur aan", legt de waard uit.

Rondom de laag harde klinkers aan de bovenkant van de put komt een metalen band. ,,Die is nog door mijn vader gemaakt", vertelt voorzitter Paul Saris van Terug in d'n Tèd. ,,We hebben deze laten renoveren. Maar die ring is nu terug naar de werkplaats gehaald, want hij paste in eerste instantie niet goed om de put. Hij is nu aan één kant opengesneden. Morgen lassen we de ring aan elkaar als 'ie om de klinkers is gelegd. Er komt bovendien nog een rooster in met een vuurkorf en een opstelling waar een haak aan hangt zodat er bijvoorbeeld vlees gerookt kan worden. Op 8 april opent het Liempdse centrum officieel, dus dan moet het af zijn", zegt Saris.

BOUWDRUKTE IN LIEMPDE

In de omgeving van de vuurput wordt door alle vrijwilligers druk gebouwd in de aanloop naar de opening van het centrum van Liempde. Onder hen Jan van Lierop. Enkele tientallen meters verder heeft de restaurateur samen met andere vrijwilligers van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) een cementen vloer gestort in de kiosk te midden van het Concordiapark. ,,Daar gaat straks een laag plastic overheen. Zo droogt het cement niet van twee kanten maar alleen van onderen. Zo gaat het langzamer en geleidelijk, dan krijg je het beste resultaat", verklaart Van Lierop.

Hij verwacht dat het circa vier weken gaat duren voordat de vloer goed gedroogd is. Daarna wordt er een ganzenbord op de vloer van de kiosk geschilderd: Naar het klassieke spel, maar dan met herkenningspunten uit de omgeving van Liempde.

De straten en voetgangerspaden rondom de kiosk worden deze vrijdagmiddag ook onder handen genomen door de klussende Liempdenaren. De stratenmakers leggen in het kader van 'Liemt in Uitvoering' de laatste hand aan de wegen in het centrum van Liempde, die de week erna opgeleverd zouden worden.

De bouwdrukte is compleet dankzij de vrachtwagen met stortlader die op de Barrierweg geparkeerd staat. In d'n Liempdsen Herd wordt namelijk de vloer gestort. ,,Dat gaat goed", vertelt projectleider Rob Dito van SPPiLL op het pleintje bij de vuurput. ,,Maar het beton is op sommige plekken wat dikker geworden dan we opgegeven hadden, dus we moeten er volgende week nog wat beton bij doen om goed uit te komen. Maar dat lossen we wel weer op. Zo doen we dat hier in Liempde. Dat is ook zo bij de vuurput. Die is eerst kapot gereden, maar dan bouwen we 'm toch gewoon opnieuw."

FOTO BOVEN: Theo de Rooij (links) metselt samen met Theo van de Langenberg (rechts) de vuurput weer in originele staat (Foto: Albert Stolwijk)