Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

DAGCENTRUM NIEUWE NIEUWSTRAAT FRAAI GERENOVEERD

De Werf: klaar voor nieuwe toekomst

HENK VAN WEERT

Dagcentrum De Werf is onherkenbaar veranderd. Het gebouw aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel dat 37 jaar geleden werd geopend, is de voorbije maanden grondig gerenoveerd. Het interieur is volledige vernieuwd en oogt veel ruimer én lichter. En, best bijzonder: terwijl de bouwvakkers vanaf september vorig jaar druk in de weer waren, gingen de activiteiten voor de tachtig medewerkers met een beperking 'gewoon' door. Nu wacht de tuin nog op een opknapbeurt...

Wat zijn ze trots. Én blij. De mensen met een verstandelijke beperking die een zinvolle dagbesteding vinden in De Werf stralen het gewoon uit. Ze zijn in hun nopjes met hun vernieuwde werkplek. Het valt al meteen op als je binnenkomt. Muren zijn opengebroken, er is een moderne keuken en bar geplaatst en er staan nieuwe tafels en stoelen in de 'kantine'. ,,Zo noemen we het nog wel, maar eigenlijk moet deze ruimte een nieuwe naam krijgen", vindt Christian. Hij werkt in keuken van De Werf. Ook doet hij de boodschappen die nodig zijn. ,,Ik ben hier vijf jaar geleden stage komen lopen en wist direct: dit is de plek waar ik graag wil werken. Nu alles verbouwd is, wil ik helemaal niet meer weg..."

Ruud werkt eveneens in de keuken, maar is ook veel te vinden in de aangrenzende bakkerij. Ook die is helemaal opgeknapt én bovendien voorzien van nieuwe apparatuur. ,,De worstenbroodjes die we hier maken, zullen voortaan nóg lekkerder smaken. En dat geldt ook voor onze appel- en slagroomtaarten", glundert de bakker die al tien jaar in De Werf werkt. Veel producten worden afgenomen door lokale horecabedrijven, weet Ruud. Maar ook particulieren weten dat ze in De Werf heerlijke lekkernijen maken.

LEUK WERKVOLK

Maria Bekkers heeft als manager zorg & dienstverlening van zorgorganisatie Cello de leiding in De Werf. Zij vertelt dat de beslissing om de renovatie uit te voeren terwijl de dagbestedingsactiviteiten gewoon doorgang vonden, wel tot enige verbazing leidde. Haar assistent Conny, een van de medewerkers die namens haar collega's de spreekbuis is bij de leiding, benadrukt echter dat de werkzaamheden prima zijn verlopen. ,,Tuurlijk was er zo nu en dan hinder als er geboord en getimmerd werd. Maar de bouwvakkers, schilders en monteurs waren heel vriendelijke mensen. We gingen heel gezellig met elkaar om." Conny roemt de inzet van aannemer Hazenberg, Hoppenbrouwers Installatietechniek en schildersbedrijf Van Kleef.

Vrijdagmiddag werd De Werf officieel heropend door de medewerkers in het bijzijn van hun familieleden en tal van genodigden. Ook bestuursvoorzitter Frank van Beers van Cello was erbij aanwezig. De hoofdingang was daarvoor feestelijk versierd met een ereboog vol kleurige bloemen van papier, gemaakt door de medewerkers van de creatieve afdeling Kleurrijk. Een van hen maakte ook een mooie wandversiering. ,,Iedereen werd gevraagd om het gebouw van De Werf te tekenen. Ik heb met potlood een tekening gemaakt en die vervolgens met krijt ingekleurd. Mooi hè?", glundert Cindy. Dat haar inzending werd gekozen voor een uitvergroting aan de wand, vervult haar zichtbaar van blijdschap.

GOEI KAMER

Ook de 'goei kamer' is aangepakt. In plaats van de lichte, heldere kleuren elders in het gebouw is hier gekozen voor iets warmere tinten. Er hangen nostalgische schilderijen aan de wand en ook 'brandt' de haard. Dat alles maakt het tot een gezellige ruimte. Dit is de plek waar de oudere medewerkers verblijven. Zij maken er samen hun eten klaar.

Dagcentrum De Werf is klaar voor een nieuwe toekomst. Iedereen in de wijk én daarbuiten kent dit gebouw. Mede omdat medewerkers in de buurt zwerfvuil opruimen, maar ook vanwege de vele vrijwilligers die er actief zijn. De Werf is er niet alleen voor cliënten van Cello overigens. Ook komen er mensen met een beperking die thuis wonen of die gebruik maken van diensten van andere zorgorganisaties.

INLOOPMIDDAG

De officiële heropening vond vrijdag in besloten kring plaats. Maar de medewerkers willen ook het publiek graag laten zien hoe mooi hun dagcentrum is geworden. Belangstellenden zijn vrijdag 31 maart van 15.00 tot 17.00 uur welkom tijdens een inloopmiddag.

GROTE FOTO BOVEN: Familie van de medewerkers van De Werf namen, samen met diverse genodigden, vrijdagmiddag een kijkje in het gerenoveerde dagcentrum aan de Nieuwe Nieuwstraat. Vrijdagmiddag 31 maart zijn buurtbewoners en andere belangstellenden welkom.


Schijndelseweg staat blank door waterlekkage

Een groot lek in de waterleiding nabij de rotonde Oosteind zorgde er zaterdagmiddag voor dat de Schijndelseweg korte tijd afgesloten moest worden voor doorgaand verkeer. De rijbaan en een plantsoen tegenover de Shell-benzinepomp stonden blank. De hele middag en avond waren monteurs van Brabant Water bezig om het lek te herstellen.

Eén woning zat de hele middag zonder water, meldt woordvoerster Femke Verleg van Brabant Water. In de directe omgeving, maar ook verder weg, tot in de wijk In Goede Aarde, merkten bewoners dat de waterdruk wegviel en kwam bij hen bruin water uit de kraan.

Rond kwart over een werd de breuk in de waterleiding gemeld en nog tot een uur of tien 's avonds werd gewerkt om het lek te repareren. De breuk is waarschijnlijk veroorzaakt door een verzakking in de ondergrond. (Foto: Constance Schellekens).

Onthulling van dagcentrum De Werf. Cindy uit Oirschot, werkzaam op de creatieve afdeling Kleurrijk, maakte de wandversiering. (Foto's: Gerard Schalkx).
Afbeelding