Afbeelding
Foto:

GEMEENTE WIL BETER COMMUNICEREN

WeetjesWaaier voor Wmo-cliënten in Boxtel

Wat kun je waar vinden op het gebied van zorg en ondersteuning? Die vraag kwam afgelopen maanden naar voren tijdens een tevredenheidsonderzoek onder cliënten in de gemeente Boxtel die gebruikmaken van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Mensen zien door de grote hoeveelheid aan beschikbare informatie door de bomen het bos niet meer. De zogeheten 'WeetjesWaaier' moet daarin verbetering brengen.

De WeetjesWaaier (foto onder) is volgens wethouder Eric van den Broek een handzaam hulpmiddel waarmee op hoofdlijnen en in een wat groter lettertype informatie terug te vinden is over zorg en ondersteuning. De waaier wordt deze week bezorgd bij alle Wmo-cliënten in de gemeente Boxtel. Daarnaast worden exemplaren verspreid via diverse maatschappelijke instellingen, zoals WegWijs en het Steunpunt Mantelzorg.

Zowel tijdens cliëntendagen als in tevredenheidsonderzoeken onder Wmo-gebruikers werd de verbetering van de communicatie als punt van aandacht genoemd. Reden voor wethouder Van den Broek om dit onderwerp apart mee te nemen in allerlei gemeentelijke bijeenkomsten over het sociaal domein. ,,Hoe brengen we het beste alle informatie naar voren? Hoe zorgen we er vooral ook voor dat we dit in begrijpelijke taal doen?", aldus Van den Broek.

Vorig jaar bracht de gemeente Boxtel al een sociaal kaartje uit, met alle belangrijke informatie over de Wmo. Het initiatief werd door cliënten gewaardeerd en heeft dit jaar geleid tot het uitbrengen van de WeetjesWaaier. Wethouder Van den Broek hoopt dat cliënten met regelmaat gebruik zullen maken van de informatie uit de waaier. Hij raadt potentiële gebruikers aan die op een zichtbare plek in huis te bewaren.

De waaier maakt onderdeel uit van een reeks aan maatregelen, nodig om belangrijke informatie duidelijker onder de aandacht van cliënten te brengen. Van den Broek: ,,Een visuele weergave van verschillende belangrijke aanvraagprocedures volgt ook nog." Ook worden Wmo-cliënten uitgenodigd om mee te denken over de inhoud van de brieven die door de gemeente worden gestuurd. Te vaak blijken mensen moeite te hebben met het ambtelijke taalgebruik. Wie geen WeetjesWaaier heeft ontvangen, kan deze aanvragen via communicatie@mijngemeentedichtbij.nl. De waaier is ook online terug te vinden via www.boxtel.nl/zorgenondersteuning.


Syriër uit Esch
krijgt 14 jaar cel
na hoger beroep

Een 29-jarige man die afkomstig is uit Syrië, is in hoger beroep door het gerechtshof veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. In november 2014 bracht hij in Esch een 46-jarige landgenoot om het leven, vervoerde het lichaam naar bosgebied Sparrenrijk en stak het daar in brand.

Het hof oordeelt, net als de rechtbank Oost-Brabant en het Openbaar Ministerie, dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk van het leven heeft beroofd en is van mening dat hij de nabestaanden groot en onherstelbaar leed heeft toegebracht. De uiteindelijke straf is hoger dan de celstraf van elf jaar, die de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde. Het hof stelt dat de door de rechtbank opgelegde straf onvoldoende recht doet aan de ernst van de bewezen verklaarde feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan.