Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DRUKTE VAN BELANG IN KRINGLOOPWINKEL MOLENSTRAAT

Swiebertje kan wel wat hulp gebruiken

HENK VAN WEERT

Precies een jaar geleden opende Marion van Berlo aan de Molenstraat in Boxtel de kringloopwinkel Swiebertje. De stichting is een doorslaand succes. ,, De gunfactor is erg hoog. We krijgen heel veel spulletjes en het is lekker druk", legt de Boxtelse uit. Maar dat succes heeft ook een keerzijde. Het valt niet mee om voldoende vrijwilligers te vinden. Zeker niet nu een vaste medewerker die via de WSD een re-integratietraject volgde, is uitgevlogen naar een reguliere baan...

Na dertig jaar te hebben gewerkt in de hulpverlening, startte Van Berlo vorig jaar maart met kringloopwinkel Swiebertje. ,,Vanuit mijn werk weet ik hoeveel verborgen armoede er is en wil ik voor mensen aan de onderkant van de samenleving iets betekenen. Ik durf te stellen dat dat doel is behaald., waarbij inmiddels ook mensen met een gevulde portemonnee Swiebertje hebben gevonden. En dat is prima. Aangezien ik lage prijzen hanteer is het verloop van spullen erg hoog; zowat elke maand is het assortiment bijna helemaal veranderd."

Met zo'n dertien vrijwilligers runt Van Berlo momenteel de kringloopzaak. ,,Het varieert van mensen die elke dag dat we geopend zijn komen helpen tot personen die twee uurtjes in de week beschikbaar zijn. Een hele puzzel dus om alles goed in te roosteren. Zeker omdat ik zoveel mogelijk rekening probeer te houden met de werkzaamheden die de vrijwilligers het liefst doen. De een houdt van sorteren, de ander van repareren en weer een ander helpt het liefst klanten in de winkel."

DAGBESTEDING

Kringloopwinkel Swiebertje is een stichting en bezig om te worden aangemerkt als erkend dagbestedingsproject. ,,Maar dat heeft tijd nodig. Als dat lukt, kan ik mensen een re-integratietraject aanbieden via bijvoorbeeld WSD of een andere zorgaanbieders zoals bijvoorbeeld Reinier van Arkel. Via WSD heeft een man een halfjaar een re-integratietraject doorlopen. Dat verliep prima, juist omdat Swiebertje laagdrempelig, kleinschalig en daardoor een meer persoonlijke benadering heeft; een aanpak die hem goed paste. Maar inmiddels is hij zover dat hij kan doorstromen naar een betaalde baan." En dus is Van Berlo naarstig op zoek naar een vervanger. ,,Liefst een man die mee kan helpen om de zaak en de medewerkers aan te sturen en affiniteit heeft met onze primaire doelgroep: minima."

Wie als vrijwilliger aan de slag wil bij Swiebertje kan bellen naar telefoonnummer 06-22 58 81 23 of binnenlopen op de dagen dat de kringloopwinkel is geopend: van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.kringloopwinkelswiebertje.nl.

FOTO BOVEN: Marion van Berlo (rechts) helpt een van de klanten die snuffelt tussen de spulletjes van kringloopwinkel Swiebertje. (Foto: Peter de Koning).


Opnieuw prijs voor Boxtel bij Postcode Loterij

Op RTL4 zijn op zondag 2 april tientallen Boxtelaren te zien die meedoen aan Miljoenenjacht. Het postcodegebied 5281 viel in de prijzen bij het spelprogramma waardoor er een lokale delegatie van vijftig mensen mag gaan jagen op de felbegeerde miljoenen in een van de gouden koffertjes.

Nadat er onlangs tonnen werden uitgedeeld in postcodegebied 5283 kan het opnieuw zo zijn dat inwoners uit Boxtel in de prijzen gaan vallen bij de Postcode Loterij. Postcode 5281 werd gekozen voor de uitzending van Miljoenenjacht. Waar de vijftig Boxtelaren precies vandaan komen en wie het zien, is niet bekend gemaakt. Wel is het duidelijk dat zij in het centrum wonen, het zuidelijke gedeelte van de wijk Breukelen, Kalksheuvel, Lennisheuvel en/of in het buitengebied.

De persoon die meedoet aan de finale van het bekende prijzenspel, het zogenaamde gouden kofferspel, maakt kans op maar liefst vijf miljoen euro. Wie wil weten welke Boxtelaren meedoen: de aflevering wordt uitgezonden op zondag 2 april tussen 20.00 en 21.30 uur op RTL4.