Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Luxeprobleem tijdens talentenshow Let's See Action wegens hoog niveau leerlingen

Scholieren BHC bejubelen getalenteerde klasgenoten

PÅL JANSEN

Onder toeziend oog van Haagse singer-songwriter Tim Akkerman bejubelden alle tieners afgelopen vrijdag in de aula van het Baanderherencollege tijdens Let's See Action hun klasgenoten extra luid. Maar ook zonder die aanvullende steun bleef er meer dan genoeg decibel over voor alle jeugdige artiesten tijden deze negende editie van de talentenshow.

,,Ik sta met mijn mond vol tanden", zegt docent Nederlands Jorg Maassen van het Baanderherencollege. Hij praat over zijn leerling Marieke, die vlak daarvoor haar versie van John Legend's All Of Me ten gehore bracht aan haar medescholieren. ,,Normaal is het een ontzettend verlegen meisje. Maar hoe ze nu hier staat voor een paar honderd man vind ik ongelofelijk."

Jaarlijks wint de talentenshow aan populariteit. Voor organisator en aardrijkskundedocent Harrie Jansen is er dit jaar zelfs een luxeprobleem ontstaan. ,,Het niveau is de laatste jaren ontzettend gestegen. Na de kerstvakantie begonnen we met de repetities. Er zijn sindsdien verschillende leerlingen afgevallen omdat het niveau zo hoog is."

Maar tijdens deze versie van Let's See Action bleven meer dan genoeg deelnemers over. In totaal zijn er op deze vrijdag negentien optredens te bewonderen, drie meer dan de vorige editie die toen al bomvol zat. ,,Ik ben heel tevreden, maar het loopt zo alleen reuze uit", vertelt Jansen glimlachend tussen de verschillende optredens door. ,,Wat mij dit jaar opvalt is dat er veel eerstejaars meedoen. En veel jongens dansen mee."

Onder wie een van de leden van de driekoppige hiphopgroep van dansschool Tiga. Met een vleugje krumping (een hiphop-dansstijl met energieke, plotselinge bewegingen) wordt het publiek opgewarmd voor Let's See Action en de dansgroep sluit het evenement ook af. ,,Die begin- en einddans zijn superstrak", aldus Haagse singer-songwriter Tim Akkerman, de vroegere frontman van rockband Di-Rect. ,,Ik moet wel bekennen vooral specialist te zijn in zang, maar over het algemeen - ik bezoek vaker dit soort evenementen op scholen - is het niveau op BHC verbazingwekkend goed."

Zangtalent Valerie

Akkerman is met name onder de indruk van de veertienjarige Valerie, die net als vorig jaar lof oogstte met haar stemgeluid. Tijdens Valerie's optreden genieten haar klasgenoten ook zichtbaar, onder wie de veertienjarige Stijn: ,,Valerie zingt echt heel erg goed en ze is zelfs beter dan vorig jaar."

Stijn draait zijn hoofd plots richting het podium, want het einde van Valerie's nummer breekt aan en ze besluit flink uit te pakken. Wanneer het liedje eindigt, klinkt er gejuich uit de zaal en haar klasgenoten zwepen de sfeer nog eens een keer op door massaal uit hun stoelen te springen.

Akkerman besluit na de eerste ronde van alle artiesten van Let's See Action (er zou nog een middag- en avondoptreden komen) op Valerie af te stappen. ,,Ik vroeg of ze al zangles volgt. Ze heeft van nature een goede stem en met de juiste coaching erbij zit er nog veel meer in." Op de vraag of hij naast zijn eigen optreden van drie nummers zangtalent aan het scouten is, antwoordt de zanger lachend: ,,Stiekem wel een beetje."

Klasgenoten steunen

De reactie van Valerie's klas, kenmerkt ook de sfeer in het publiek tijdens alle andere acts van Let's See Action. Of het nu Lieve en Romée zijn die als duo het lied 'Ik ben er niet' van musical Droomvlucht uitvoeren of Yvonne die zingend achter de piano de band Panic! At the Disco treffend covert: iedere keer wordt luid geapplaudisseerd. Maar de plekken waar het meeste geluid vandaan komt, verschilt nogal eens per optreden; de eigen klasgenoten steken 'hun' artiesten een extra hart onder de riem.

,,Zij snappen zelf heel goed dat het erg spannend is als je voor het publiek staat", verklaart teamleider mavo Willem Voets van het BHC. In de aanloop naar de uitvoering van Let's See Action, viel hem de jeugdige onzekerheid bij veel talentvolle scholieren op. ,,Je moet sommigen echt overtuigen om mee te doen. Maar daarna zie je gestaag het vertrouwen bij hen groeien."

Docent Jorg Maassen merkte tijdens zijn lessen dat de tieners uit zijn klassen onder elkaar bemoedigende woorden uitwisselden voor de talentenshow. ,,Ze maken elkaar enthousiast en je ziet de verwondering ontstaan", vertelt de leraar waarna hij verder gaat met dansen op Maud's saxofoonversie van 'Can't Stop the Feeling' van popartiest Justin Timberlake.

Jubileum

Organisator Jansen kan niet anders dan tevreden zijn. ,,Balen dat ik weer een jaar moet wachten", zegt de aardrijkskundedocent na afloop. Komend jaar wordt tevens speciaal, want dan bestaat het evenement van BHC een decennium. Of de jubileumeditie deze versie van Let's See Action gaat overtreffen is nog afwachten, maar de lat is in ieder geval door alle deelnemers hoog gelegd.

FOTO'S BOVEN: Twee van de vele dansacts tijdens Let's See Action (Foto's: Peter de Koning)


Bespaarmaaltijd

De Protestantse Gemeente Boxtel houdt vrijdag 31 maart een zogeheten bespaarmaaltijd. De ecologische voetafdruk blijft met het nuttigen van deze maaltijd zo klein mogelijk door producten te kiezen waarvoor weinig kilometers gemaakt zijn. De bespaarmaaltijd duurt van 17.30 tot 20.00 en vindt plaats in ontmoetingscentrum De Schakel aan de Clarissenstraat in Boxtel. Aanmelden kan tot uiterlijk 25 maart bij Taede Zandstra, e-mail: taede.zandstra@ziggo.nl.

Afbeelding