De Boxtelse gelegenheidsformatie Byrds on the Wind beklom zaterdag de bühne van Podium Boxtel. In een stijf uitverkochte zaal brachten ze verschillende Amerikaanse klassiekers uit de jaren zestig en zeventig ten gehore. (Foto: Gerard Schalkx).
De Boxtelse gelegenheidsformatie Byrds on the Wind beklom zaterdag de bühne van Podium Boxtel. In een stijf uitverkochte zaal brachten ze verschillende Amerikaanse klassiekers uit de jaren zestig en zeventig ten gehore. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LUISTERAARS IN DE BAN VAN MUZIKALE HOOGSTANDJES DOOR GELEGENHEIDSBAND

Byrds on the Wind imponeert in Podium Boxtel

LINDA VAN DE WIEL

Met 220 verkochte kaarten waren alle stoelen tijdens het concert dat gelegenheidsband Byrds on the Wind zaterdag in Podium Boxtel gaf bezet. De muzikale avond, georganiseerd door bassist Jan Bergman en gitarist Hans Smit, beiden afkomstig uit Boxtel, was een absoluut succes. Samen met hun bandleden Jos Vervoort, Hans Neeuwissen, Ad van de Nosterum, Tejo van den Nieuwenhuizen en Adrie van Osch beleefden ze een fantastische avond. Evenals het publiek. Dat overlaadde de muziekgroep met vele ovaties en enthousiaste reacties.

Bergman en Smit droomden er al jaren van; een concert verzorgen met louter Amerikaanse nummers uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. ,,Normaal gesproken spelen we vooral Engelse muziek van onder andere The Beatles. Dit keer wilden we het over een andere boeg gooien. We kozen voor Amerikaanse klassiekers van onder meer The Byrds, Buffalo Springfield en The Eagles", vertelde Bergman tijdens de pauze van het concert.

Smit vulde aan: ,,We hebben lang nagedacht over de muziekkeuze en hebben bewust voor nummers gekozen waarin we onze meerstemmige zang kunnen tonen. Ook is er afwisseling tussen rustige songs en meer uptempo nummers."

De meerstemmige zang kwam door de prima bij elkaar passende vocalen en het puike geluid prima uit de verf, evenals de overige instrumenten, die door de geluidsman minutieus uitgebalanceerd werden.

Ook was er nagedacht over het programma zowel voor als ná de pauze. Waar bezoekers voor de onderbreking nog dromerig konden wegzakken in hun stoelen en zichzelf lieten meevoeren door de muziek, waren de zitplaatsen na de pauze verdwenen. Zo ontstond er ruimte om tijdens verschillende swingende nummers de sterren van de hemel te dansen.

GESCHIEDENIS

De aanwezigheid van Sjef Engelbart gaf de avond extra cachet. Als een ware Leo Blokhuis, de bekende journalist die onder meer tijdens het televisieprogramma 'Top 2000 a gogo' muziekclips van toelichting voorziet, zorgde de Boxtelaar voor historische 'bruggetjes' tussen de verschillende nummers die gespeeld werden. Door Engelbarts kennis van de ontstaansgeschiedenis van verschillende bands en nummers én de vele weetjes die hij oplepelde, hing het publiek aan zijn lippen. Hij vormde zo een perfecte aanvulling op een mooie avond.

DROMEN

,,De naam van de gelegenheidsband Byrds on the Wind is vanzelf ontstaan. Mede doordat we veel nummers van The Byrds spelen én het nummer Blowing in the Wind dat overigens perfect past binnen het genre van vanavond", legde Bergman uit. ,,Het onderschrift Californian Dreams op de posters refereert aan het gegeven dat Californië in de jaren zestig en zeventig dé plek was om je muzikale dromen na te jagen."

Er was goed nagedacht over de bandnaam en de nummers. Zelfs de kleding en het decor waren niet lukraak uitgezocht. De achtergrond op de bühne sloot namelijk naadloos aan op de stijl van het tijdperk waaraan de gelegenheidsband haar ode gaf. Het decor werd door de bandleden zelf gemaakt.

Bezoeker Fred van Dijk genoot van de avond. Hij omschreef het treffend: ,,Een feest van herkenning." De muziekliefhebber had zin in het tweede gedeelte: ,,Zometeen ga ik lekker meezingen."

Meezingen en dansen gebeurde dan ook volop tijdens het tweede bedrijf, waarin voornamelijk wat stevigere nummers gespeeld werden. Ook tijdens de afterparty, waar het kwartet One Two Many aantrad, gingen de voeten van de vloer.

SCHIJNDEL

Hoewel de mannen van Byrds on the Wind in eerste instantie slechts eenmalig hun setlist ten gehore wilden brengen, is er inmiddels al een tweede datum geprikt. ,,Op 29 april staan we in het City Theater in Schijndel. Het gaat hard met de kaartverkoop, dus wees er snel bij als je nog een kaartje wilt bemachtigen", vertelde Smit.

FOTO BOVEN: De Boxtelse gelegenheidsformatie Byrds on the Wind beklom zaterdag de bühne van Podium Boxtel. In een stijf uitverkochte zaal brachten ze Amerikaanse klassiekers ten gehore. (Foto: Gerard Schalkx).