Nick van Esch, Mehmet Atalay en Tolga Ceylan werden eerder dit jaar al gehuldigd op het BHC. Natuurlijk was er taart voor de Skills Masters. (Foto: Peter de Koning)
Nick van Esch, Mehmet Atalay en Tolga Ceylan werden eerder dit jaar al gehuldigd op het BHC. Natuurlijk was er taart voor de Skills Masters. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

Baanderherencollege apetrots op Skills Talents

Tolga Ceylan, Mehmet Atalay en Nick van Esch haalden vorige week in de RAI te Amsterdam de tweede prijs tijdens Skills The Finals. In een deelnemersveld van 345 vmbo'ers pakten de drie eindexamenleerlingen van het Baanderherencollege (BHC) het zilver. Met hun team Brabant Bulls werden ze bovendien eerste.

Enkele weken geleden kwalificeerden Tolga, Mehmet en Nick zich al voor de landelijke eindstrijd. Ze lieten tijdens de Brabantse finale zien prima te kunnen samenwerken als team en bovendien over veel vakmanschap te beschikken. ,,Een van de onderdelen was het uitvoeren van een kassaopdracht. Ik was de enige die het begreep en legde aan een jurylid uit hoe ik tot de oplossing kwam. Zij was erg blij; ik kreeg van haar een knuffel.", aldus een trotse Mehmet Atalay.

Tijdens Skills The Finals werd gestreden in elf categorieën. De drie BHC-scholieren kwamen uit in het vakgebied economie en ondernemen. Andere vakgebieden waren onder meer ict en tuinaanleg. In de finale in Amsterdam werden ze alleen overtroffen door leeftijdsgenoten van het

in Alkmaar gevestigde Clusius College.

STIMULEREN

Brabant Bulls, het provincieteam waarvan Tolga, Mehmet en Nick deel uitmaakten, legde beslag op de eerste plaats. ,,Iedereen werd helemaal gek. We stormden naar het podium en zwaaiden met Brabantse vlaggen. Onze groep was ook het meest luidruchtig", vertelt Tolga lachend.

Desiree Vonk van het Koning Willem I College, die leiding gaf aan het provincieteam, is trots. ,,Bovendien is het leuk om jongeren te helpen in hun vakgebied." Het zilver werd opgeëist door Zeeland Sharks en Zuid-Holland Hawks pakte brons.

Tijdens Skills The Finales moesten alle deelnemers samen een fictieve tv-set runnen. Ieder vakteam had een eigen taak. De groep met bloemisten maakten een kleurrijke aankleding, elektrotechnici verzorgden het licht en geluid, de horeca-crew zorgde voor de catering, vormgevers maakten een promo voor het tv-programma en de make-up werd verzorgd door het team van zorg en welzijn. Tolga, Mehmet en Nick zijn door docent Johan Konings aangeduid als kanjers.