Kinderen van de Jeugdnatuurwacht Liempde werken op evenemententerrein D'n Tip aan de aanleg van een vlechttunnel. De tunnel maakt deel uit van een natuurlijke speeltuin. (Foto: Marc Cleutjens).
Kinderen van de Jeugdnatuurwacht Liempde werken op evenemententerrein D'n Tip aan de aanleg van een vlechttunnel. De tunnel maakt deel uit van een natuurlijke speeltuin. (Foto: Marc Cleutjens). Foto:

JEUGDNATUURWACHT IN ACTIE OP D'N TIP

Spierballen vereist voor vlechten wilgentunnel

MARC CLEUTJENS

De natuurlijke speeltuin op evenemententerrein D'n Tip is bijna klaar. Dankzij de hulp van de Jeugdnatuurwacht Liempde is zelfs een heuse wilgenvlechttunnel gemaakt, die vorige week door de kinderen zelf is gebouwd. En dat wilgentenen vlechten is beslist geen eenvoudig klusje...

Onder toeziend oog van projectleider Mart van Dulmen van de SPPiLL-werkgroep Liemt in Uitvoering ging een dozijn jeugdnatuurwachters donderdagmiddag onder stralende weersomstandigheden aan de slag. Begeleid door onder meer Bert Habraken en Lisette Braken werden de snoeitakken op maat gezaagd en geknipt. ,,En vervolgens gaan we ze tussen de wilgenstokken vlechten die al in de grond zijn gezet", legt Habraken uit. ,,Zo ontstaat er straks een hele mooie tunnel in deze speeltuin."

Fine (12) en Elke (12) zijn als eerste present op D'n Tip om de handen uit de mouwen te steken. ,,We waren eerder uit van school en zijn meteen gekomen", lacht Elke. Beide brugklassers vertellen dat ze vaak op D'n Tip speelden. ,,Met groep 8 zaten we hier vaak te chillen", lacht Fine. ,,Maar er was eigenlijk weinig te beleven hier. Je kon een beetje skeeleren op een stenen baantje. Nu ziet het er heel gaaf uit en kun je van alles doen."

Geholpen door Meggie (9), Tynke (11), Robin (10) en Nikki (10) worden de eerste takken gevlochten. En daar zijn spierballen voor nodig. Om de takken goed aan te stampen, gaan de meiden er soms bovenop staan. Als ook de jongens Jurre (11), Bas (12) en Casper (10) arriveren, is het Jeugdnatuurwachtploegje bijna compleet en kan het vlechten pas écht beginnen. ,,De takken hebben we gekregen van iemand die pas zijn wilgen heeft gesnoeid op het Hollands Diep", vertelt Habraken.

BOEREMÈRT

Projectleider Van Dulmen vertelt dat de natuurlijke speeltuin is ontworpen door Marja Gijben, die eerder ook betrokken was bij de aanleg van de eerste Liempdse generatietuin. ,,Naast de wilgenvlechttunnel komen er houten klimpalen en boomstammen om op te balanceren. Natuurlijk is er een grote zandbak en is voor de kleintjes een speeltunnel gebouwd." Net als veel andere projecten van Liemt in Uitvoering, is ook de aanpak van D'n Tip bijna klaar. ,,Hopelijk vóór de Boeremèrt op Tweede Paasdag", zegt Van Dulmen. ,,Al zullen we dan nog voorzichtig moeten zijn. Het gras is pas ingezaaid..."