Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERNIEUWING MUZIEKONDERWIJS VAN START IN BOXTEL

'Muziek integreren in alle leerjaren'

LINDA VAN DE WIEL

Buiten waren muzikale klanken uit groep 5/6 van De Hobbendonken in Boxtel-Oost al te horen. De basisschool is een van de scholen die 'Muziek met een staartje' aanbiedt, een schoolproject gericht op muziekonderwijs. En de les, vorige week donderdagochtend over én met de saxofoon, sloeg aan.

Giel (8): ,,Ik vind het heel leuk dat we liedjes uit verschillende landen hoorden, het leek wel aardrijkskunde. Ook vond ik het spannend dat ik op de 'toeters' mocht blazen." Klasgenoot Borre (8) vond het grappig dat hij eerst geen geluid kreeg uit de 'grote toeter'. ,,Maar het lukte later toch. Ik vond het heel leuk."

Michel Bergman is betrokken bij het project vanuit zijn functie consulent muziekeducatie. ,,Muziek met een staartje is een bestaand project, dat op maat gemaakt is voor Boxtel, bedoeld om muziek in de klas te brengen en te integreren binnen het onderwijs. Op deze manier willen we muziek toegankelijk maken voor elk kind. Muziek is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de jeugd."

Bergman: ,,De tweejarige projectvorm heeft als doel verder te experimenteren om tot langlopende muziekeducatie op scholen te komen. We starten met een presentatieles waarin een instrument voorgesteld wordt. Tijdens de tweede les wordt er met het instrument zelf gewerkt en vooral gespeeld. Tussendoor grijpt de leerkracht terug op geleerde lesstof vanuit de theorie."

Er worden uiteindelijk vier instrumenten voorgesteld, gekozen door de leerlingen zelf. Bergman merkt dat het verschil in leerlingenpopulatie op de verschillende scholen nog meer zorgt voor een project op maat. ,,Wat aanslaat blijkt op elke school weer anders te zijn. Een prachtige uitdaging vind ik dat."

SNUFFELEN

Het is Bergmans ervaring dat het traditionele muziekonderwijs niet meer aan lijkt te spreken. ,,Er wordt veel geld, tijd en energie gestopt in projecten en steeds blijkt dit weer onvoldoende om kinderen echt te bereiken en te stimuleren een muziekinstrument te gaan bespelen. Kinderen zijn anders dan dertig jaar geleden en het is daarom belangrijk om deze doelgroep op een andere manier te benaderen."

Ideeën daarover heeft Michel genoeg. Hij spreekt over het 'snuffelen' aan verschillende instrumenten, zoals in dit project gebeurt en zelfs muziekles onder begeleiding van een deejay. ,,Luisteren naar wat kinderen aanspreekt, is daarbij van belang. Op deze manier kan muziek op verschillende lagen worden aangeboden en sluit het aan bij wat er leeft bij de jeugd", vertelde de muziekconsulent. ,,En na afloop van het project kunnen leerlingen die wat meer willen oefenen of weten over een instrument, een extra instrumentles krijgen."

STAARTJE...

En dan volgt nog 'het staartje'. Bergman: ,,Mochten kinderen verder willen met een instrument, dan zijn er binnen Boxtel verschillende mogelijkheden om je verder te ontwikkelen op een muziekinstrument naar keuze. Kinderen krijgen daarnaast de mogelijkheid om in groepjes verder kennis te maken met de instrumenten en deel te nemen aan een 'blazersklas met einduitvoering."

De uiteindelijke ambitie is het muziekonderwijs dusdanig te integreren op school dat het in alle leerjaren een prominente rol krijgt. Giel weet in ieder geval al wat hij wil: ,,Drummen, dat is één van mijn grootste wensen."

FOTO BOVEN: Leerlingen van De Hobbendonken proberen om de beurt een saxofoon in de klas. Rechts muziekdocent Margo Weemaes van de Modern Classic Music School. (Foto: Peter de Koning).

Alwies van Rokven wint
expositie Boxtel Ontspant

De publieksjury van de expositie door fotoclub Boxtel Ontspant in De Walnoot wees de foto die Alwies Rokven maakte van een waterjuffer aan als mooiste. De tentoonstelling werd bezocht door zo'n driehonderd belangstellenden. De club kijkt terug op een geslaagd weekeinde.

Met name de demonstratie die Jan van Welt gaf over high-speedfotografie trok veel aandacht.

Aan het einde van de expositie werd zondagmiddag de winnaar van de loterij bekendgemaakt. Bezoekers konden lotjes kopen en daarbij aangeven welke foto men graag zou willen winnen. Het werd wethouder Herman van Wanrooij die zaterdagmiddag de opening verrichte (zie foto hiernaast). Hij krijgt een opname van de Sint-Petrusbasiliek. De kinderprijsvraag werd gewonnen door Vik de Wilt (tot en met 7 jaar) en Leon Tielemans (vanaf 8 jaar).