Afbeelding
Foto: Peter de Koning

André Verhagen vertaalt thrillerroman in het Engels

'Ben gewoon begonnen met schrijven'

LINDA VAN DE WIEL

Al vanaf de middelbare school heeft André Verhagen (64), afkomstig uit Schijndel en al 26 jaar woonachtig in Boxtel, een voorliefde voor schrijven. Hij schreef destijds voornamelijk opstellen gericht op schoolse activiteiten. Ook hield hij van woordgrappen én luisterde hij met veel plezier naar wijlen oom en troubadour Arie van Roozendaal, die net als André van taal hield en in elk lied een kort verhaal vertelde. ,,Hoewel ik pas op latere leeftijd een boek ben gaan schrijven, zit mijn voorliefde voor taal wellicht toch in de genen."

Tijdens zijn periode als leerkracht in het basisonderwijs, was André wel steeds de aangewezen persoon om liedteksten voor vertrekkende collega's te schrijven. ,,Iedereen keek automatisch naar mij wanneer er een tekst geschreven moest worden. Ik heb, samen met een collega, zelfs een musical geschreven, compleet met dialogen en liedteksten. Dat was heel leuk om te doen", vertelt André.

In 2011 is hij begonnen met het schrijven van zijn eerste boek. Dat gebeurde gefaseerd. ,,Ik werkte toen nog en had daardoor alleen tijdens lange weekeinden en vakanties tijd om te schrijven. Het heeft daardoor een aantal jaren geduurd, tot 2015, voordat ik het boek, genaamd 'Achter het ruisende duister' afgerond had."

GRIEKENLAND

Het boek laat zich het beste omschrijven als een thrillerroman. ,,Ik wilde beginnen met een gegeven dat de lezer naar de strot grijpt. Ik ben toen gaan bedenken wat dat in mijn geval zou zijn en dat is dat ik blind en doof zou zijn. Vanuit dit punt ben ik gaan schrijven." Wat het verhaal extra speciaal maakt, is dat het zich in Griekenland afspeelt, in de omgeving waar André en zijn vrouw Agnes een huis hebben. Alle personages uit het boek, behalve de hoofdpersoon en zijn vrouw, zijn bestaande personen die zij daar hebben leren kennen.

Vervolgens ging André op zoek naar uitgeverijen. ,,Dit terwijl het in eerste instantie nooit mijn opzet is geweest het boek uit te geven. Bij de eerste uitgever, Free Musketeers, was het al raak. Zij zagen er wat in en wilden mijn manuscript uitgeven", aldus een fiere Boxtelaar.

ENGELS

De ambities van André houden niet op bij dit ene boek. Intussen heeft hij zelf een Engelse vertaling geschreven. ,,Ik ben heel trots op deze vertaling", zegt hij. ,,Hij is erg goed geworden, mede dankzij de hulp van een tweetal Engelse vrienden. Ik denk dat mensen met een voorliefde voor Engelstalige boeken nog beter de Engelse dan de Nederlandse uitgave kunnen lezen." De titel van de Engelse vertaling is 'Behind the rustling dark'.

Intussen is de ijverige oud-leerkracht al een heel eind op weg met zijn volgende boek, dat hij omschrijft als 'fictie op een bedje van non-fictie'. ,,Ook dit verhaal speelt zich af in Griekenland, maar vanuit een compleet andere insteek. De bewoners van Nederland wonen in Griekenland en de Grieken verblijven in Nederland."

De Nederlandse uitgave van 'Achter het ruisende duister' is in Boxtel te koop bij Bruna en The Readshop. Beide boeken zijn daarnaast te verkrijgen bij aanbieders als Bol.com en als e-book op amazon.com.

FOTO BOVEN: André Verhagen poseert met zijn in het Engels verschenen thrillerroman 'Behind the rustling dark'. (Foto: Peter de Koning).


Hartstichting zoekt collectanten Boxtel

Elke dag overlijden in Nederland ruim honderd mensen aan een hart- of vaatziekte. Tijdens de Hartweek, begin april, wordt weer gecollecteerd om geld op te halen voor onderzoek om hart- en vaatziekten eerder te herkennen. De Hartstichting is naarstig op zoek naar vrijwilligers die in Boxtel met de collectebus langs de deuren willen gaan.

Sinds hij tien jaar geleden voorzitter werd, heeft Hartstichting Boxtel een kleine 50.000 euro opgehaald tijdens de jaarlijkse collecte, meldt Eugène van 't Hooft. ,,Dat resultaat hebben we bereikt met vrijwilligers die dit met hart en ziel doen. Ik ben hen dankbaar voor hun trouwe inzet." Toch merkt Van 't Hooft dat het aantal collectanten afneemt door vergrijzing en minder animo onder jongeren.

Wie van 2 tot en met 8 april twee uurtjes mee wil collecteren, kan zich aanmelden via e-mail: evthooft@icloud.com of telefoonnummer 06-23 98 42 94.