Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Liempdse Claudia helpt kiezers in Pius X

'Het werk moet gewoon door kunnen gaan...'

PÅL JANSEN

In totaal telt de gemeente Boxtel zestig vrijwilligers die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen helpen om de stembureaus de hele dag te runnen. Dit jaar is het vierde lid van ieder stembureau nieuw, onder wie de Liempdse Claudia Megens.

,,344 en 345", wordt er tegen Claudia gezegd. ,,Ja", antwoordt ze. ,,233, 235 en 416." Opnieuw Claudia: ,,Ja." De nummers die de Liempdse te horen krijgt, staan niet op haar lijstje en de kiezer mag dus gaan stemmen. Ze checkt of de stempassen van kiezers niet overeen komen met nummers van stempassen die niet meer geldig zijn. ,,Bijvoorbeeld wanneer een persoon een volmacht aan iemand anders heeft gegeven of in het geval dat iemand in de aanloop naar de verkiezingen is gestorven. Maar het is een klein lijstje", laat Claudia zien.

De Liempdse kreeg via de nieuwsbrief van de gemeente Boxtel te horen dat er voor de stembureaus nieuwe vrijwilligers gezocht werden. De vijftien stembureaus in de gemeente Boxtel hadden voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag allemaal één nieuw lid gekregen. In het Liempdse stembureau Pius X bood Claudia haar hulp aan.

Betrokkenheid

,,Gij doet ook overal aan mee", roept een van de kiezers in het lokaal. Claudia moet er hartelijk om lachen. Ze is zeer betrokken bij het dorp met vrijwilligerswerk voor onder andere prinsenvereniging De Ploegers en nostalgische vereniging 'Terug in d'n Tèd'. ,, Misschien ga ik met de Boeremèrt iets minder verkleed dan anderen, maar ik ben er altijd bij. Het is gewoon hartstikke leuk."

Door haar ervaringen in het verenigingsleven en vrijwilligerswerk vindt zij het jammer om te merken dat het steeds moeilijker is om mensen te vinden die 'iets willen doen voor een ander'. ,,Bij de hockeyclub van mijn dochter deed ik lange tijd vrijwilligerswerk. Daar hadden ze lange tijd moeite om vrijwilligers te vinden, terwijl daar zoveel ouders rondlopen. Ik denk dat mensen gewoon heel erg gewend zijn om bediend te worden."

Juist vanwege haar betrokkenheid diende zij zich aan als vrijwilliger. ,,Zo lang ik stem, zie ik dezelfde mensen zitten. Maar het werk moet ook gewoon door kunnen gaan. Het kan niet de hele tijd van dezelfde mensen afhangen."

FOTO BOVEN: v.r.n.l. Claudia Megens met Tossy de Man, Nico van Haaren en Anton van de Ven in het stemlokaal van Pius X in Liempde (Foto: Pål Jansen)