COLLEGE HAAREN TELEURGESTELD IN BUREN

Stem inwoners cruciaal in opsplitsingsdebat

CARRY DIRKX

Het wordt vanavond spannend in het gemeentehuis in Haaren. De gemeenteraad neemt in een extra raadsvergadering een besluit over de toekomst van Haaren. Hoewel de provincie en de buurgemeenten Boxtel, Oisterwijk en Vught aansturen op een snelle opsplitsing van de kernen, kan het nog alle kanten op. Ook een voorlopig zelfstandige gemeente Haaren behoort tot de mogelijkheden. De stem van de inwoners wordt cruciaal, denkt het college van B. en W. Ze steekt haar teleurstelling over de buurgemeenten niet onder stoelen of banken.

Aanleiding van de extra gemeenteraadsvergadering is het adviesrapport van Roel Augusteijn, die in opdracht van de provincie Brabant onderzoek deed naar de toekomst van de gemeente Haaren. Zijn advies luidde: zo snel mogelijk opsplitsen, per 1 januari 2020. De dorpen Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt zouden dan kunnen gaan horen bij respectievelijk Tilburg, Boxtel, Oisterwijk en Vught en Heusden. De provincie vroeg alle betrokken gemeenten te reageren op het rapport, vóór 17 maart. Boxtel, Oisterwijk en Vught hebben zich inmiddels uitgesproken: ze heten allemaal de betreffende dorpen welkom, liefst al per 1-1-2019. Die extra haast heeft met name te maken met voorkomen van extra gemeenteraadsverkiezingen.

DATUM

Burgemeester Zwijnenburg-van der Vliet van de gemeente Haaren laat merken 'not amused' te zijn over de buren. ,,Het besluit over de toekomst van deze gemeente is in eerste instantie aan de raad van Haaren zelf", zegt ze. ,,De omliggende gemeenten hadden met hun reactie kunnen wachten op de gemeenteraad in Haaren", vervolgt ze. Hoe hadden ze dat moeten doen, als de Haarense raad op 16 maart vergadert en de provincie op 17 maart een reactie wil? ,,Het is maar een datum", antwoordt de burgemeester. ,,De omliggende gemeenten hebben ieder hun eigen belangen." Verbolgen is het college over een overleg op 16 februari tussen de burgemeesters van Boxtel, Oisterwijk en Vught en gedeputeerde Annemarie Spierings van de provincie. Het college van de gemeente Haaren werd niet uitgenodigd én niet op de hoogte gesteld van het overleg.

RAADPLEGING

Burgemeester en wethouders wagen zich uiteraard niet aan een voorspelling over het besluit van de gemeenteraad. Wethouder Johan van den Brand noemt wel 'een ander geluid': ,,Inwoners die opstaan en zeggen: 'Laten we lekker zelfstandig blijven'." Want ook dat is nog een mogelijkheid. In april 2016 nam de raad het volgende besluit: 'Als toekomstperspectief vast te stellen dat de gemeente Haaren, op het moment dat voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing voorhanden is, zal worden opgesplitst.'

De interpretatie van dit besluit is echter verschillend en wordt nu beslissend. De partij Samenwerking '95 vindt bijvoorbeeld dat aan de voorwaarde 'toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing' niet voldaan wordt. Met andere woorden: dan zou Haaren (voorlopig) zelfstandig moeten blijven. Waar college en raadsleden het over eens zijn, is dat het cruciaal is wat de inwoners van Haaren zelf willen en dat daarover een raadpleging moet komen. Wanneer en hoe die plaatsvindt: daarover doet de raad vanavond waarschijnlijk een uitspraak.