Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Vogelvreugd en Ons Ideaal fuseren

Boxtel krijgt nieuwe vogelvereniging

PÅL JANSEN

,,Het is nagenoeg rond. De notaris is de statuten en het huishoudelijk reglementen aan het wijzigen, maar dat is een formaliteit", laat voorzitter Jan Kreijveld weten. Tussen Ons Ideaal en Vogelvreugd werd al sinds januari 2016 gesproken over een fusie. Nu brengen de twee clubs het samen naar buiten: vanaf dit jaar gaan deze Boxtelse vogelverenigingen samen verder onder de naam Vogelvreugd Ons Ideaal.

Voor voorzitter Kreijveld en penningmeester Henk van Schijndel is de vogelsport een prachtige hobby. ,,Vroeger kwamen heel veel importvogels Nederland binnen, maar sinds een jaar of tien mag er niets meer ingevoerd worden, dus moet iedereen zijn eigen vogels kweken." Van Schijndel vult aan: ,,Vogeltjes kweken is het mooiste wat er is. Als het dan heel goed gelukt is, kan je tijdens een tentoonstelling natuurlijk het resultaat laten zien."

Desondanks liep het aantal leden bij beide verenigingen al een poos terug. ,,Het is tegenwoordig vooral voor grijze mensen", grinnikt Jan. ,,Dat is niet altijd zo geweest. Maar de jeugd wil op vakantie en blijven niet thuis voor de vogels. Die hebben aandacht nodig en moeten iedere dag verzorgd worden natuurlijk."

Samen sterker

De fusie tussen de twee landelijke vogelbonden, de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders en de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, was een mooie aanleiding voor de twee Boxtelse verenigingen om met elkaar verder te gaan. ,,Samen sta je sterker", vertelt Jan. ,,Wij hebben nu ook de twee besturen samengevoegd. Daarin zitten we nu met zeven man. Prima, want dan kunnen we elkaar daarin ook opvangen. Wij misten bovendien nog een penningmeester en zij een voorzitter."

Henk zal het penningmeesterschap op zich nemen. Hij was 48,5 jaar lid van Vogelvreugd en bekleedde al 47 jaar functies in het bestuur van die vereniging. ,,Ik zit er nu al zo lang in en mis het wel een beetje als ik het niet kan doen. Toen de fusie op tafel kwam, vond ik dat mooi, maar ik wilde wel iets blijven doen voor de vogelsport."

Volgens de penningmeester zou Vogelvreugd binnen een paar jaar zijn verdwenen, ware het niet dat de verenigingen fuseerden. Zijn nieuwe voorzitter bood dan ook een helpende hand om een stukje Boxtels vogelsporthistorie te bewaren. Jan: ,,Dat zou echt jammer zijn geweest. Vogelvreugd bestaat sinds 1936 en is de oudste vogelvereniging van Boxtel."

Gezinsdag

Ondertussen hebben de circa dertig leden van Vogelvreugd en de vijftig van Ons Ideaal al kennis gemaakt met elkaar. ,,Onze jaarvergadering hebben we al gezamenlijk gehad in januari. Dat was heel goed gegaan. We hebben al een jaarprogramma opgesteld en zijn startklaar. De fusie ging ook in heel goed overleg met elkaar en het klikt goed", benadrukt Jan. Jaarlijks organiseerde Ons Ideaal in juli een gezinsdag en daar gaat ook de nieuwe vereniging mee verder. Jan: ,,De fusie willen we op die dag wellicht feestelijk gaan onderstrepen."

Wie postuurkanaries, exoten en andere speciale vogels van de leden van Vogelvreugd Ons Ideaal tijdens tentoonstellingen wil bewonderen, kan informatie inwinnen bij secretaris Ron van Alebeek via de site www.onsideaalboxtel.nl.

FOTO ONDER: Archiefbeeld van een vogeltentoonstelling van Ons Ideaal in De Rots. (Foto: Daisy Renders).