GEMEENTERAAD AKKOORD MET BRIEF

Boxtel mikt op eerdere opsplitsing van Haaren

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Om te voorkomen dat in korte tijd meerdere gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, gaat de voorkeur van het Boxtelse college van B. en W. naar een opsplitsingsdatum voor de gemeente Haaren per 1 januari 2019. Zeven partijen schaarden zich dinsdagavond achter de brief die het gemeentebestuur opstelde en die namens de gemeenteraad naar de provincie Noord-Brabant wordt gestuurd. Oppositiepartij Balans stelde een eigen brief op, waarin wordt voorgesteld de opsplitsingsdatum van 1 januari 2022 aan te houden.

Procesadviseur Roel Augusteijn presenteerde begin februari de resultaten van het onderzoek dat hij namens de provincie uitvoerde naar de bestuurlijke toekomst van Haaren. Zijn advies luidde dat deze gemeente zo snel mogelijk moet opsplitsen, per 1 januari 2020. De dorpen Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt zouden dan verdeeld kunnen worden over respectievelijk Boxtel, Tilburg, Oisterwijk, Vught en Heusden. De raden van deze betreffende gemeenten zijn gevraagd vóór 17 maart te reageren op het rapport.

In de brief die Boxtel heeft opgesteld, stelt de gemeente dat een herindeling per 1 januari 2020 zou betekenen dat er na de reguliere verkiezingen in maart 2018 opnieuw een stembusgang moet plaatsvinden in november 2019. ,,Meerdere verkiezingen in combinatie met korte regeerperioden achten wij ongewenst", is in de brief te lezen. Voor Boxtel gaat de voorkeur uit naar 1 januari 2019. ,,Dit vraagt om een voortvarende aanpak, maar is in onze ogen mogelijk."

Op Balans na stonden alle partijen achter de brief. ,,Grote thema's, zoals het Sociaal Domein, ICT en de WOZ, worden samen met onder meer de gemeente Haaren ingevuld. Nieuwe investeringen in ICT vragen om een snel besluit. Bovendien achten wij het niet wenselijk om meerdere verkiezingen in korte tijd te laten plaatsvinden", verklaarde Peter Manniën (Combinatie95) namens zeven partijen. Een opsplitsing per 1 januari 2019 zou naar alle waarschijnlijkheid betekenen dat de verkiezingen in maart 2018 worden uitgesteld naar november. Mocht 1 januari 2019 niet haalbaar blijken, dan accepteren dat de partijen een opsplitsingsdatum van 1 januari 2020, op voorwaarde dat de verkiezingen in maart 2018 anderhalf jaar uitgesteld worden.

ONHAALBAAR

Wim van der Zanden (Balans) merkte op dat er in het proces 'meer over Haaren dan mét Haaren' gepraat wordt. Zijn partij stelt dat 1 januari 2022 het meest recht doet aan de situatie. De eerstvolgende verkiezingen vinden dan plaats in maart 2018, vervolgens in november 2021 en in maart 2026. ,,Er ontstaan dan twee vrijwel normale bestuursperiodes. Burgers kiezen een bestuur voor vier jaar en niet langer. Met de brief die Boxtel heeft opgesteld doen we deze termijn geen eer aan. Bovendien blijft er onduidelijkheid ontstaan over de verkiezingen in 2018, terwijl de meeste politieke partijen hier al volop mee bezig zijn. Vragen om 2019 is een briefje voor de schijn. Die opsplitsingsdatum is onhaalbaar."

Woordvoerder Manniën wilde er echter niet meer woorden meer aan vuil maken. ,,Ik vind het verschrikkelijk jammer dat we niet unaniem achter deze brief staan. Dan sta je sterk." Van der Zanden was van mening dat het debat op deze manier werd doodgeslagen. ,,Ik blijf erbij: bestuurlijke legitimatie is voor ons een belangrijk goed. Bovendien staat in de brief nérgens wat Haaren wil."

EIGEN PERSPECTIEF

Burgemeester Mark Buijs stelde dat het aan Haaren zelf is om te besluiten of de gemeente wil opsplitsen of niet. ,,De provincie is echter gekomen met dit rapport en heeft ons gevraagd te reageren. Wij hebben gekeken naar ons eigen perspectief", lichtte burgemeester Mark Buijs toe. Het antwoord van Haaren volgt vanavond, als de gemeenteraad zich over het adviesrapport van procesadviseur Augusteijn. Op pagina 23 is een vooruitblik op deze vergadering te lezen.


Verandering in

aanspreekpunt

voor sportclubs

Waar sportverenigingen voorheen één aanspreekpunt hadden bij de gemeente Boxtel, is dat sinds de komst van MijnGemeenteDichtbij veranderd. Een bewuste keuze, meldde burgemeester Mark Buijs dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Combinatie95 trok dinsdag tijdens het vragenhalfuur aan de bel nadat ze van voetbalclubs hoorde dat zij voor verschillende thema's bij allerlei gemeentemedewerkers moesten zijn. ,,Deze situatie bevreemdt ons, het lijkt erop dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd", stelde gemeenteraadslid Peter Manniën. Burgemeester Buijs liet weten dat bewust gekozen is voor deze verzuiling, zodat gemeentemedewerkers meer contact hebben met de buitenwereld. ,,Mochten sportverenigingen last hebben van deze keuze, dan horen we dat uiteraard graag." Manniën pleitte ervoor de vinger aan de pols te houden.