Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

What's Up, Hilde?

Hilde Maas (17) studeert verpleegkunde aan de Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Met haar studiegenoten Meike, Laura en Daphne, die niet uit Boxtel komen, verricht ze momenteel onderzoek in de Boxtelse woonwijk In Goede Aarde. Over een paar weken ligt er een 'wijkgezondheidsprofiel'.

Waarom hebben jullie voor In Goede Aarde gekozen? ,,We hebben wijken in meerdere gemeenten bekeken. We vonden het opvallend dat in de wijk waar ik woon geen enkele voorziening is. Geen winkels, geen school, geen wijkhuis. Dat vormde het startpunt voor ons onderzoek."

Hoe gaan jullie te werk? ,,We hebben een enquête opgesteld die we hebben verspreid onder leden van de buurtvereniging. Bewoners die geen lid zijn, hebben een briefje gekregen met de vraag of ze de vragen ook willen invullen. We hebben nu al bijna zeventig reacties. Verder hebben we allerlei cijfers opgevraagd bij het CBS."

Wat blijkt daaruit? ,,We hebben nog niet alle conclusies vastgesteld, maar het lijkt erop dat relatief weinig mensen in de wijk roken. Ook valt op dat vooral 40-plussers te weinig bewegen. Misschien kunnen we daarover een aanbeveling doen richting de buurtvereniging. Wat denk je van samen een leuke sportdag organiseren op het Newtonplein om sport te promoten?"

Wat valt op als je de reacties van de enquête bestudeert? ,,We willen niet vooruitlopen op de eindresultaten van ons onderzoek. Maar nu al constateren we dat vrijwel iedereen vindt dat er een groot parkeerprobleem is in de Huygensstraat en dat er in de Einsteinstraat veel te hard wordt gereden. Pluspunten die unaniem genoemd worden zijn het vele groen, de leuke speeltuin en het duurzame karakter van de wijk."

Wat voor beeld krijgen jullie van In Goede Aarde? ,,De bewoners geven veel pluspunten, maar missen ook voorzieningen zoals een supermarkt. Ze pakken snel de auto om boodschappen te gaan doen, mede doordat er maar twee ontsluitingswegen zijn. De meesten voelen zich wel veilig en geven de buurtvereniging een dikke voldoende." (Foto: Marc Cleutjens).