Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SPPiLL vraagt fondsen aan voor inrichting boerderij

Liempdsen Herd opent in het najaar

,,Oktober gaat ons lukken", laat projectleider Rob Dito weten. Morgen, vrijdag 17 maart wordt de vloer gelegd in D'n Liempdsen Herd en de bouw verloopt verder volgens plan. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) is fondsen aan het werven voor de inrichting van het toekomstige bezoekerscentrum.

,,Daar zie je in de bakstenen een paar gaten zitten", wijst projectleider Rob Dito van SPPiLL naar het vierkant dat bewust open is gelaten in een verder gerestaureerde wand. ,,Op die plek zijn in de Tweede Wereldoorlog granaatscherven ingeslagen. We zetten daar een glazen plaat voor om het straks aan bezoekers te laten zien en het verhaal erbij te vertellen."

Met scherp oog voor historisch besef kneden vrijwilligers van SPPiLL de oude boerderij aan de Barrierweg om tot een van de blikvangers in het centrum: D'n Liempdsen Herd. Het energiebesparende dubbele glas dat op enkel glas lijkt (omdat boerderijen vroeger ook enkel glas hadden) ligt klaar voor gebruik. Net als de eens zo doorrotte houten kozijnen die weer als nieuw zijn gerestaureerd. Restaurateur Jan van Lierop is met andere vrijwilligers al de vloer aan het leggen. ,,Daarna gaan we stuken, dan komt het timmerwerk en in augustus wordt er geschilderd", laat hij op de planning zien.

FONDSEN

In oktober moet het bezoekerscentrum worden geopend. SPPiLL schreef rond de jaarwisseling het Oranjefonds, VSBfonds, ANWB Fonds, Stichting Doen, Prins Bernhard Cultuurfonds en het fonds Coöperatief Dividend van Rabobank aan om de begroting rond te krijgen. Penningmeester Van der Velden verwacht dat zij de komende weken reageren op de aanvragen. Hij wil namens SPPiLL zo'n anderhalve ton binnenhalen voor de inrichting van het bezoekerscentrum en de aankleding van het erf. ,,Volgens de planning is het logisch dat we dit nu doen. Aan het begin van zo'n groot project kan je eigenlijk nog geen resultaten laten zien", legt Van der Velden uit. ,,Als die aanvragen niet doorgaan, moeten we keuzes maken voor spullen die we nu nodig hebben. Met name digitale informatievoorzieningen en educatieve spellen die bezoekers voorlichten over de Liempdse omgeving zijn belangrijke investeringen."

KLOPPEND HART

D'n Liempdsen Herd is een van de Liempdse projecten die ondersteund wordt door het investeringsprogramma 'Kloppend Hart van Het Groene Woud'. In totaal zijn het er 45, waaronder de restauratie van de kiosk in het Concordiapark. Restaurateur Van Lierop: ,,Binnenkort gaan wij de vloer storten in de kiosk." Projectleider Dito vult aan: ,,Dat wordt een groot ganzenbord met herkenningspunten uit de omgeving: mensen kunnen straks Liempds ganzenborden."

Momenteel lopen er veertig projecten of zijn deze afgerond. Van de vijf waar nog aan begonnen moet worden, komen er twee op het erf van het toekomstige bezoekerscentrum te liggen: een historisch bakhuis en klompenmakershuisje. ,,Dat zal in oktober nog niet klaar zijn, maar de boerderij wel", verzekert Dito.

Toch zijn er al Liempdenaren die deze historische bijgebouwen willen exploiteren volgens Theo Verhagen van SPPiLL: ,,Bakkers in Liempde boden al aan om te helpen het bakhuisje te runnen." Ook het klompenmakershuisje moet inkomsten genereren. Projectleider Dito: ,,Momenteel worden de laatste Liempdenaren opgeleid om straks op traditionele manier klompen te maken."

Er moet voldoende verdiend worden aan de boerderij omdat SPPiLL de hypotheek daarop zelf gaat aflossen. Zo wordt er nagedacht over samenwerkingen met horecaondernemers en is vrijdag een overeenkomst getekend met 'Terug in d'n Ted' om samen bezoekers te trekken (op pagina 24: 'Terug in d'n Ted bouwt veldschuur') . Ook de kantoorruimte op zolder moet inkomsten opleveren. Verhagen van SPPiLL: ,,Wij zijn met partijen in gesprek daarover, maar dat loopt nog."

Toch ziet projectleider Dito dat alle vrijwilligers goed op weg zijn en wordt het bezoekerscentrum in oktober geopend. ,,Toen wij hieraan begonnen, vroegen de mensen we toch moesten met 'dien ouwen kniep'. Maar we merken in het dorp dat mensen steeds enthousiaster worden."

FOTO BOVEN: Vorige week werd de vloerverwarming in D'n Liempdsen gelegd. (Foto: Peter de Koning).


Inschrijven voor
dorpsquiz in Esch

De teller staat op 31 ingeschreven teams en officieel is de inschrijving gesloten, maar op de valreep kan er nog aangemeld worden voor de Essche dorpsquiz 'KenEsch Quiz 2.0' op zaterdag 1 april. De quiz is een initiatief van blaaskapel De Knoestjes.

In september 2015 werd de KenEsch Quiz voor het eerst gehouden, als onderdeel van het 44-jarig jubileum van De Knoestjes. Omdat het een groot succes was én omdat de organisatie veel vragen kreeg over een vervolg, komt er nu een tweede editie. Met de 31 inschrijvingen, nu al vier meer dan bij de eerste editie, lijkt het erop dat KenEsch Quiz 2.0 eveneens een groot succes wordt. De voorpret is in ieder geval al begonnen. Via Facebook worden allerlei berichten verspreid door de organisatoren van de quiz. Deelnemers vragen zich af of dit aanwijzingen zijn, of toch niet? De organisatie adviseert alle teams om de oren en ogen de komende weken goed open te houden in het dorp, want er worden her en der tips gegeven.

Op zaterdag 15 april is tijdens de muziekavond Knoestjes & Friends Proud 2B Fout de prijsuitreiking. Late beslissers kunnen zich nog aanmelden voor de quiz via de website www.knoestjes.nl of door te mailen: keneschquiz@knoestjes.nl.