BOXTEL GAAT ADVIESGROEPEN BUNDELEN

Ouderenwerkgroep zet schouders onder projecten

MARC CLEUTJENS

Op initiatief van de gemeente Boxtel wordt momenteel gewerkt aan de oprichting van een werkgroep die projecten voor ouderen gaat opzetten. Volgens wethouder Eric van den Broek is het geen groep die vuistdikke nota's en rapporten gaat schrijven, maar de schouders onder projecten gaat zetten. Boxtel stelt 25.000 euro beschikbaar om de nieuwe werkgroep te ondersteunen.

De oprichting van de werkgroep komt voort uit de behoefte die onder meer in de gemeenteraad leeft om meer structuur te geven aan het ouderenbeleid, zo vertelde Van den Broek deze week. Om die reden werd vorig jaar al een beeldvormende raadsvergadering gehouden waar duidelijk werd dat meer aandacht besteed moet worden aan seniorenbeleid. ,,Nu vind je seniorenparagrafen in tal van beleidsstukken. In de toekomst willen we komen tot een bundeling van zaken die van belang zijn voor ouderen zodat meer sprake is van integraal beleid."

ACTIEPLAN

De eerste aanzet om te komen tot de oprichting van de werkgroep is twee weken al gegeven in de raadzaal, waar de cijfers werden gepresenteerd van een enquête onder inwoners van Boxtel. Het verslag van die behoeftepeiling, waaraan volgens Van den Broek geen wetenschappelijke status kan worden verleend, laat zien dat meerdere speerpunten van belang zijn voor ouderen. Hoog scoren goede communicatie over ouderenbeleid, gesprekken met kwetsbare senioren en steun geven aan initiatieven die door ouderen zelf worden gelanceerd. Ook het betrekken van zowel jongeren als ouderen bij gemeentelijk beleid is vaak genoemd. Beweegtuinen, die al op meerdere plekken in Boxtel en Liempde zijn aangelegd, scoren opvallend laag in de enquête. Mogelijk omdat deze voorzieningen - bij de Kinderboerderij in Oost en nabij Simeonshof in Breukelen - al voorzien in de behoefte.

Opvallend is dat de behoeftepeiling duidelijk maakte dat slechts 11 procent van de respondenten daadwerkelijk bereid is om mee te participeren bij het opzetten van projecten voor ouderen. Deze groep van circa dertig mensen wordt actief benaderd met de vraag of ze in de toekomst een steentje willen bijdragen.

,,De meeste onderwerpen waar de nieuwe werkgroep zich op zal richten, hebben te maken met de thema's wonen, zorg en leefbaarheid", vat wethouder Van den Broek het onderzoek samen. Hij baseert zich ook op informatie die hij kreeg tijdens cliëntendagen en huiskamerbezoeken. ,,De werkgroep gaat op basis van alle beschikbare informatie een actieplan maken en kan dankzij het beschikbaar gestelde budget meteen aan de slag."

Van den Broek roept belangstellenden op zich aan te melden voor de werkgroep. Wie meer informatie wil over de ouderenwerkgroep of belangstelling heeft om lid te worden, kan zich melden bij secretaresse Dineke van Gemert van de gemeente Boxtel, e-mail: D.v.Gemert@MijnGemeenteDichtbij.nl.

SENIORENRAAD

Van den Broek meldde deze week dat de Seniorenraad binnenkort zal worden samengevoegd met twee andere adviesorganen, te weten de Wmo-cliënteraad en een orgaan dat zich bezighoudt met inkomens. ,,In de praktijk blijkt dat de drie adviesorganen zich vaak over dezelfde beleidsstukken buigen. Om overlap te voorkomen en efficiënter te kunnen werken, denken we dat samenvoeging beter is. Bovendien is het makkelijker om voor één raad vrijwilligers te vinden."

De nieuw te vormen adviesraad gaat zich bezighouden met alle onderwerpen die actueel zijn binnen het 'sociaal domein'.