De twee bekroonde boeken die door drukkerij Tielen en binderij Hexspoor zijn vervaardigd. Vrijdag 24 maart ontvangen beide Boxtelse ondernemingen de onderscheidingen tijdens de jaarlijkse Leipzicher Buchmesse. (Foto: Drukkerij Tielen).
De twee bekroonde boeken die door drukkerij Tielen en binderij Hexspoor zijn vervaardigd. Vrijdag 24 maart ontvangen beide Boxtelse ondernemingen de onderscheidingen tijdens de jaarlijkse Leipzicher Buchmesse. (Foto: Drukkerij Tielen). Foto: Drukkerij Tielen

BOXTELSE BEDRIJVEN IN DE PRIJZEN

Leipziger Buchmesse eert Tielen en Hexspoor

MARC CLEUTJENS

Drukkerij Tielen en binderij Hexspoor zijn in de prijzen gevallen op de Leipziger Buchmesse. Volgende week vrijdag worden de directeuren Jasper Tielen en Silvan Hexspoor van de Boxtelse bedrijven in Leipzig onderscheiden voor inzendingen die door een internationale jury zijn bekroond. ,,Eervol en een grote erkenning voor iedereen die aan deze projecten heeft meegewerkt", reageert Tielen.

Opvallend is dat zowel drukkerij Tielen als binderij Hexspoor ook vorig jaar al in de prijzen vielen bij de verkiezing van het best verzorgde boek van Europa. Tielen won de Gouden Letter met een opzienbarend boek van Titus Knegsel over de val van Srebrenica, Hexspoor was betrokken bij een uitgave van auteur Mariken Wessels. ,,Dit jaar staan we weer op het podium en ik denk dat dat best bijzonder is", stelde Tielen deze week. ,,Nadat beide boeken al door de Nederlandse jury van 'Het Best Verzorgde Boek' waren genomineerd voor de internationale verkiezing op de Leipziger Buchmesse, kwam deze week het bericht dat we in de prijzen zijn gevallen."

Tielen en Hexspoor winnen ook dit jaar de Gouden Letter en troeven daarmee bijna zeshonderd andere inzendingen uit de hele wereld af. De prijs is voor het boek 'Ornothology' van Anne Geene en Arjan de Nooij over stadsvogels in Amsterdam, naar een ontwerp van designer Jeremy Jansen. ,,De combinatie van lithografie, fotografie en papierkeuze is bij de jury in de smaak gevallen", weet de directeur van de Boxtelse drukkerij.

Dat geldt ook voor 'Dwars Vers', een poëziebundel met vertaalde gedichten en sonnetten van Emily Dickinson en Edna St. Vincent Millay. Het werk is een co-productie van beide Boxtelse bedrijven. Ze ontvangen in Leipzig een bronzen medaille. De jury had veel waardering voor de wijze waarop drukker en binder er met de opdrachtgevers in geslaagd zijn om twee boeken in één bundel te verzamelen. ,,Men is lyrisch over dit tweeluik", zei Tielen deze week.

Met directeur Hexspoor, die deze week in het buitenland verbleef, reist de Boxtelse ondernemer volgende week naar de prestigieuze Leipziger Buchmesse om de prijzen in ontvangst te nemen. ,,Het is al bijzonder als je boeken in Nederland tot de best verzorgde boeken worden gerekend. Winnen in Leipzig is nog mooier omdat je dan in ons vakgebied op een wereldpodium mag staan."