Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JUMELAGECOMITÉ ZOEKT NIEUWE WEGEN

Wittlich kiest weer voor burgemeester Rodenkirch

MARC CLEUTJENS

Joachim Rodenkirch (CDU) is ook de komende acht jaar burgemeester van de Boxtelse jumelagegemeente Wittlich in Duitsland. Zondag was Rodenkirch - een warm pleitbezorger van de hechte vriendschapsband tussen beide gemeenten - met liefst 91,7 procent van de stemmen de grote winnaar van de burgemeestersverkiezing.

Waar een burgemeester in Nederland wordt benoemd, kiezen de inwoners hun eerste burger in Duitsland. In Wittlich was de opkomst tijdens de verkiezing historisch laag. Slechts 33,6 van de 14.223 stemgerechtigden bracht de stem uit; van deze 4.786 kiezers kozen er 4.259 voor Rodenkirch. Zijn opponent, de partijloze Stephan Henkel, kwam niet verder dan 386 stemmen.

Volgens de stadsverslaggever van de Trierischer Volksfreund is Henkel nooit een serieuze kandidaat geweest. Andere partijen droegen geen kandidaat voor waarmee de zege van Rodenkirch bij voorbaat vast leek te staan. En mogelijk droeg dat gebrek aan serieuze kandidaten die het wilden opnemen tegen de zittende burgemeester bij aan de lage opkomst, zo betoogt het dagblad. De uitslag stond bij voorbaat vast en om die reden bleven velen mogelijk thuis.

Zonder de kwaliteiten van Rodenkirch in twijfel te trekken, stelt de krant dat het triest is dat het publiek zelfs niet bereid is om iemand te kiezen die voor de duur van acht jaar leiding geeft aan haar gemeente.

Voor de jumelage tussen Boxtel en Wittlich betekent het aanblijven van Rodenkirch dat de stedenband kans heeft om hecht te blijven, al oriënteert het jumelagecomité zich onder leiding van burgemeester Mark Buijs en voorzitter Arjen Witteveen op nieuwe wegen die de vriendschap kunnen versterken en intensiveren.

Na de uitbundige viering van de gouden jumelage in 2009 - compleet met een massaal bezocht zangfeest op de Markt in Boxtel - is het wat rustiger geworden en zijn de jaarlijkse uitwisselingen op één hand te tellen. Reden om te onderzoeken welke nieuwe wegen bewandeld kunnen worden om Boxtel en Wittlich aan elkaar verbonden te laten blijven, zonder dat sprake is van een 'verplicht nummer' en het uitsluitend uitwisselen van plichtmatige vriendschappelijkheden.

Beeldend kunstenaars hebben bewezen dat over en weer uitwisseling mogelijk is zonder dat de gemeentelijke overheid zich hiermee bemoeit. Er liggen zeker meer kansen om de vriendschapsbanden te behouden of te versterken, met de viering van zestig jaar vriendschap in 2019 als uitdagende stip aan de horizon.