Vliegerfanaten strijken al vele jaren neer op camping Den Oorsprong in Boxtel. In 2007 beleefde dit bijzondere exemplaar de luchtdoop vanaf de camping. (Foto: Albert Stolwijk).
Vliegerfanaten strijken al vele jaren neer op camping Den Oorsprong in Boxtel. In 2007 beleefde dit bijzondere exemplaar de luchtdoop vanaf de camping. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VLIEGERAARS OPENEN SEIZOEN OP 'DEN OORSPRONG'

Vliegerfestival op Boxtelse camping

Het Boxtelse vliegerseizoen wordt dit jaar in het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 april geopend. Op camping Den Oorsprong aan de Eindhovenseweg verzamelen onder leiding van Boxtelaar Hans Meulendijks 25 vliegeraars uit binnen- en buitenland om de mooiste vliegers op te laten.

Vliegeren is voor Meulendijks een uit de hand gelopen hobby en voor velen welhaast een serieuze sport. ,,Het vliegerseizoen loopt van begint april tot eind oktober", legt Meulendijks uit. ,,Ik denk dat ik gedurende die tijd om de twee of drie weken naar een vliegerfestival ga. Het eerste festival is elk jaar in Vroomshoop."

De samenkomst in Boxtel wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. ,,De eerste keer was het eigenlijk mijn verjaardagsfeestje", lacht de Boxtelaar. ,,Ik werd 50 jaar en had een paar vliegervrienden uitgenodigd om op Den Oorsprong samen te vliegeren."

Nu begroet hij jaarlijks maximaal 25 vliegeraars met hun partners die hun tenten letterlijk en figuurlijk opslaan op de camping. De deelnemers aan het vliegerfestival komen dit jaar uit Nederland, België, Duitsland en waarschijnlijk zelfs Zweden.

VLIEGERS ALS UFO'S

Ook dit jaar gaan de vliegeraars meedoen aan enkele workshops waarbij bijzondere vliegers worden gemaakt. Bij goed weer zullen die samen met de andere vliegers het Boxtelse luchtruim kiezen. En bij goed weer wil Meulendijks met zijn gasten ook 's avonds vliegers oplaten, mét verlichting. ,,Dan zal het lijken of er ufo's boven Boxtel vliegen", lacht hij.

Het vliegerfeest op camping Den Oorsprong heeft een bescheiden karakter, maar belangstellenden zijn welkom op 31 maart en 1 en 2 april.