De broertjes Sawan (9) en Jasha (7) Mooren en moeder Nina.
De broertjes Sawan (9) en Jasha (7) Mooren en moeder Nina. Foto: Peter de Koning

LEREN, KENNIS OVERDRAGEN EN ONTMOETEN OP ÉÉN PLEK

Hobbycentrum matcht vraag en aanbod

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hout- en metaalbewerking, schilderlessen, computercursussen, beeldhouwen, naailessen, yoga, dans, meditatie: Hobbycentrum Boxtel biedt volop mogelijkheden voor mensen boven de vijftig jaar die graag een hobby in groepsverband willen uitoefenen en anderen willen ontmoeten. Maar er is altijd ruimte voor méér activiteiten, benadrukken bestuursleden Leo de Kort en Alphons van der Heijden. ,,Mensen met ideeën kunnen áltijd bij ons aankloppen."

Een jaar. Zo lang is het Hobbycentrum nu in bedrijf in de voormalige wasserij Blanca aan de Baroniestraat. De plek is bedoeld voor álle vijftigplussers in de gemeente Boxtel die in groepjes een hobby willen uitoefenen én voor mensen die hun kennis over een bepaalde activiteit graag willen delen met anderen.

Momenteel telt het Hobbycentrum 250 gebruikers. ,,Met name na de zomervakantie was er een behoorlijke toeloop", aldus bestuurslid De Kort. ,,Waar we aanvankelijk startten met metaal- en houtbewerking en schilderen, zijn daar inmiddels allerlei activiteiten bij gekomen, zoals beeldhouwen en naailes. Binnenkort starten zelfs taallessen die tot doel hebben dat mensen zich verstaanbaar kunnen maken op vakanties", voegt Alphons van der Heijden toe. Hij droeg het voorzitterschap van de stichting Hobbycentrum Boxtel onlangs over aan Theodoor van Leeuwen en is inmiddels actief als coördinator. ,,We hopen hier uiteindelijk zo'n vierhonderd mensen naartoe te trekken", aldus Van der Heijden. ,,Ons doel is niet om winst te maken, maar wél om uit de kosten te komen. Daarom is het belangrijk dat mensen de weg naar ons weten te vinden. Mond-tot-mondreclame is hierbij erg belangrijk. Een buurvrouw of goede kennis trekt mensen over de streep om een kijkje te komen nemen." De Kort: ,,En als mensen hier eenmaal zijn komen kijken, zijn ze enthousiast."

OPEN VOOR ALLES

Niet alleen gebruikers, ook mensen die kennis willen overdragen, zijn welkom in het Hobbycentrum. ,,We zouden graag het aantal cursussen uitbreiden", aldus De Kort. Voorbeelden zijn bloemschikken, fotografie, quilten en modelbouw. Ook in de beweegzaal is nog ruimte voor lessen. ,,We staan open voor alles", zegt Van der Heijden. Zo is het Hobbycentrum onlangs gestart met naailes. ,,De vrouw die de lessen verzorgt, is coupeuse geweest en draagt haar kennis op enthousiaste wijze over. Dit is een groot succes. Ons doel is om vraag en aanbod zoveel mogelijk met elkaar te matchen. We wachten niet tot een activiteit een grote groep trekt, maar beginnen als er twee tot drie mensen interesse tonen. Vervolgens praat het zich rond." Zo bood Cees van Amelsfort aan om mensen les te geven in kleine fietsreparaties. Dat heeft geresulteerd in een samenwerking met Brede Scholen Boxtel. De komende weken komen kinderen naar het Hobbycentrum om fietsbanden te leren plakken. ,,Geweldig, toch", aldus Van der Heijden. ,,Jong ontmoet oud."

Beide bestuursleden merken dat niet alleen het uitoefenen van een hobby belangrijk is voor gebruikers. ,,Elkaar ontmoeten is zeker zo belangrijk", stelt De Kort. ,,Duidelijk is dat de koffiekamers goed gebruikt worden. Mensen praten graag nog even na als ze klaar zijn met schilderen, yoga of houtbewerking. Het sociale aspect, dát telt." Het bestuur hoopt in samenwerking met andere organisaties mensen naar het Hobbycentrum te trekken die in een sociaal isolement zitten. Van der Heijden: ,,Als je kunt zorgen voor een wekelijks uitje voor deze mensen, helpt dat preventief. Ik weet zeker dat het bezoekjes aan de dokter zal schelen als mensen beter in hun vel zitten. We hopen dat de gemeente Boxtel inziet dat het Hobbycentrum een belangrijke rol kan spelen in het sociaal domein."

BEDRIJFSLEVEN

Van der Heijden hoopt ook op een samenwerking met het bedrijfsleven. ,,Iedereen moet weten van het bestaan van het Hobbycentrum. Mocht een bedrijf een machine niet meer gebruiken of iemand heeft nog van alles op zolder staan: vaak kunnen wij er wat mee."

Hobbycentrum Boxtel houdt wekelijks tussen 13.00 en 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen die vrijblijvend een kijkje willen nemen. Geïnteresseerden die een hobby willen uitoefenen of juist hun kennis willen delen, kunnen via de website www.hobbycentrumboxtel.nl een bericht sturen.

FOTO BOVEN: Elke week krijgen kinderen de kans om in het Hobbycentrum te leren hoe ze een lekke fietsband kunnen plakken. Cees van Amelsfort (rechts) verzorgt de workshops. Maandag kwamen de eerste deelnemers: de broertjes Jasha (7) en Sawan (9) Mooren en en hun moeder Nina. (Foto: Peter de Koning).


Verkoop Stapelen van start

Een delegatie van de Assumptie Stichting toog vorige week naar Leuven in België om goedkeuring te krijgen van de Europese provincie voor de verkoop van kasteel Stapelen. Die toestemming werd gegeven en vandaag zette de Assumptie Stichting de handtekening onder de overeenkomst met de makelaar. ,,De trein kan gaan rijden", aldus provinciaal overste Jan Zuiker.

De makelaar, van wie Zuiker de naam niet wil noemen, gaat in eerste instantie zelf aan de slag via een zogenaamd 'gesloten circuit'. ,,Als dat geen resultaat oplevert, kunnen we altijd nog besluiten tot openbare verkoop over te gaan", aldus de provinciaal overste. ,,Ik vermoed overigens dat het zover niet komt. Zo heeft de makelaar al te kennen gegeven dat hij een gegadigde kent. We wachten af." Zuiker maakt wel duidelijk dat het kasteel 'voor de volle waarde' wordt verkocht. ,,Hoewel de congregatie in Europa uitsterft, is dat in Azië en Afrika juist niet het geval. Daar worden momenteel driehonderd mensen opgeleid en daar hebben we het geld hard voor nodig." De makelaar bereidt de verkoop voor, de Assumptie Stichting heeft het laatste woord.

De verkoop van Stapelen hield de gemoederen in Boxtel de afgelopen weken behoorlijk bezig. Verschillende inwoners kwamen met het plan voor een crowdfundingactie. ,,Aangenaam om te horen", aldus Zuiker. ,,Maar er kan pas iets gebeuren als het bedrag bij elkaar is. Iedereen kan zich bij ons melden."

Vanaf april wonen er nog vier paters in het kasteel. Een van de mannen krijgt die maand de sleutel van een eigen appartement. ,,De rest blijft er wonen tot de verkoop een feit is", aldus Zuiker. ,,Natuurlijk vinden we het jammer om tot verkoop over te gaan, Stapelen is een mooi en kostbaar bezit. Tegelijkertijd wordt hiermee het einde van de assumptie in Nederland onderstreept en dat gaat ons niet in de koude kleren zitten." Niet alleen voor de Assumptie Stichting, óók voor het personeel dat al vele jaren actief is op Stapelen. ,,Deze mensen hebben altijd met veel toewijding gewerkt op deze plek."

De gesprekken tussen de gemeente en de Assumptie Stichting gaan gewoon door. Zuiker: ,,Ik hoop dat het park behouden kan blijven voor Boxtel." Wethouder Peter van de Wiel laat weten dat binnen de gemeente uitgebreid gesproken wordt over Stapelen. ,,Onze eerste reactie is dat de aankoop van het kasteel en het park onze financiële mogelijkheden overstijgen. Het gaat dan niet om een eenmalige, maar structurele investering. Onderdelen als beheer en onderhoud keren jaarlijks terug." Op de vraag of alleen de aankoop van het park een optie is, antwoordt Van de Wiel: ,,We beraden ons momenteel over de opties." (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding