Meer dan honderd leerlingen uit 5 vwo van het Jacob-Roelandslyceum brachten gisteren hun stem uit tijdens zogeheten schaduwverkiezingen. Grote winnaar bleek de VVD met liefst 33 stemmen. (Foto: Peter de Koning).
Meer dan honderd leerlingen uit 5 vwo van het Jacob-Roelandslyceum brachten gisteren hun stem uit tijdens zogeheten schaduwverkiezingen. Grote winnaar bleek de VVD met liefst 33 stemmen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VVD, D66 EN GROENLINKS TRIOMFEREN OP JRL TIJDENS SCHADUWVERKIEZINGEN

'Jesse Klaver is gewoon een heel toffe gast'

LONNEKE HOONDERT

Een opkomstpercentage van 95,4 procent. Daar kan de landelijke politiek tijdens de verkiezingen alleen maar van dromen. Hoewel maar acht leerlingen van 5 vwo van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) gisteren officieel mochten stemmen, maakten tóch meer dan honderd scholieren massaal de gang naar de stembus. In het Learning Lab in de brede school Wilgenbroek werden zogenaamde schaduwverkiezingen gehouden. VVD kreeg de meeste stemmen, op de voet gevolgd door D66.

Met een heuse stempas én geldig identiteitsbewijs (vooruit, in deze stemlokalen - die overigens gerund werden door de leerlingen zelf - mocht de schoolpas óók getoond worden) brachten scholieren hun stem uit. Hoewel sommige leerlingen partijprogramma's hadden doorgespit om hun keus te bepalen, vertrouwden anderen op de digitale stemwijzer. ,,Ik heb de partijen waar ik zéker niet op wilde stemmen aangevinkt. PVV is er daar een van. Als je als partij niet om anderen geeft, hoor je niet thuis in de politiek. Mijn voorkeuren kwamen volgens de stemwijzer het meest overeen met GroenLinks, dus daar stem ik op", vertelde Teun Prinsen (18).

STRATEGISCH

VVD behaalde het grootste aantal stemmen. Daan van Geene (17) betreurde het dat hij nét niet oud genoeg is om de partij te steunen. ,,Ik kan me goed vinden in de standpunten van de VVD. Ik ben een voorstander van de afschaffing van de basisbeurs voor studenten en vind dat hogere inkomens niet zwaarder belast moeten worden. Van de vrijheid die de VVD biedt, zal ik straks als ik afgestudeerd ben van de universiteit - en waarschijnlijk meer verdien dan gemiddeld - profiteren."

Julie Teerink (16) stemde strategisch. ,,Ik heb veel partijprogramma's gelezen en herkende mezelf het meest terug in de standpunten van de Partij voor de Dieren en de SP. Omdat een grotere partij meer invloed zal hebben in de Tweede Kamer, koos ik uiteindelijk toch voor die laatste."

D66 kon op een groot aantal stemmen rekenen. De scholieren bestempelden de partij als sociaal én als een politieke speler die zich inzet voor het onderwijs. ,,Over twee jaar ga ik studeren en daarom vind ik dat erg belangrijk", aldus Dorianne van der Heijden (17).

POLITIEK BETROKKEN

In voorgaande jaren haakte het JRL aan bij de landelijke scholierenverkiezingen van ProDemos. Dinsdag werd de uitslag van die stemronde, waar 140.000 leerlingen aan meededen, bekend gemaakt. Zij zagen het liefst Jesse Klaver in het Torentje. GroenLinks werd de grootste partij, nét voor D66 en VVD. ,,Omdat wij de uitslagen direct na het stemmen bekend wilden maken, hebben we ervoor gekozen om zelf verkiezingen te organiseren", vertelde Simon van Kordelaar, docent maatschappijleer. ,,Naast gewone leerstof willen we lessen toespitsen op het echte leven en ook de politieke betrokkenheid van leerlingen vergroten. De verkiezingen lenen zich daar prima voor."

GroenLinks deed het ook op het JRL niet verkeerd. ,,Want Jesse Klaver is gewoon een heel toffe gast", vond een groepje. De partij kreeg van de leerlingen 16 stemmen en dat leverde 23 zetels op. Klaver moest bij de Boxtelse scholieren echter zijn meerderen erkennen in Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66). Met 33 stemmen en 48 zetels bleek VVD de grootste partij. D66 behaalde 21 stemmen en was goed voor 31 zetels. Anders dan bij de landelijke scholierenverkiezingen waar de PVV de vierde partij was, leefde het gedachtegoed van Geert Wilders amper onder jongeren van het JRL. Hij was goed voor vijf stemmen.

COALITIE

Van Kordelaar had naast de schaduwverkiezingen nóg een verrassing in petto voor zijn studenten. Aan de hand van de verkiezingsuitslag moesten ze in groepjes een coalitie vormen. Anders dan meestal in Den Haag gebruikelijk is, was dat in Boxtel een fluitje van een cent, want VVD en D66 vormden samen een meerderheid. Tot hevige discussies onder de leerlingen leidde de formatie dan ook niet. ,,VVD is pittig rechts en D66 zit globaal in het midden. Ik denk dat ze best nader tot elkaar kunnen komen. In het echt zouden ze ook zeker tekenen voor deze deal", vond Lars Torringa (17).