COMBINATIE95 EN D66 HOUDEN POLITIEK CAFÉ

Vlees eten en energie: ook actueel in Boxtel

Tijdens de landelijke campagnes voor de verkiezingen speelde het klimaatvraagstuk nauwelijks een rol. Reden voor de Boxtelse afdeling van D66 en Combinatie95 om samen een politiek café te organiseren waarin dit onderwerp centraal stond. Hoe moeten we in Nederland - en met name Boxtel - omgaan met windenergie? En hoe zit het met de consumptie van vlees? In grand café Rembrandt werd er zondag uitgebreid over gedebatteerd.

,,De komende vijftien jaar zijn cruciaal wat betreft ons klimaat", opende wethouder Peter van de Wiel (Combinatie95) de bijeenkomst. ,,Nederland is op dit moment in Europa echt het slechtste jongetje van de klas. Slechts zes procent van onze energie is duurzaam, in landen als Zweden is dat al ruim vijftig procent. Tijd dus voor verandering."

Op de vraag hoe dat vorm moest krijgen, gingen Toine Cooijmans (werkzaam bij Natuurmonumenten) en Jan van der Weijden van Energie Corporatie Boxtel (ECB) onder leiding van debatleider Ton Rooms in gesprek. Dat er íets moet veranderen, daar waren de beide heren het over eens. Van der Weijden: ,,Veel burgers willen graag windmolens. Maar niet in hun directe omgeving. Daar ligt een grote uitdaging."

TWEE KEER PETRUSTOREN

Cooijmans stelde een voorstander te zijn van duurzame energie, maar wil wel dat de natuur in en rond Boxtel behouden blijft. ,,Het Groene Woud is een nationaal landschap, daar moeten we niet aan tornen", meldde Cooijmans. ,,Windmolens zijn een deel van de oplossing, maar we moeten zoeken naar goede locaties. Bijvoorbeeld in West-Brabant, waar veel ruimte is." Van der Weijden was het daar niet mee eens en is juist voorstander van het plaatsen van windmolens dicht bij huis. ,,Je kunt anderen niet opzadelen met de lasten en zelf alleen profiteren. Dat is gewoon niet reëel."

De windmolens die momenteel op de markt zijn, hebben een flink formaat. Om en nabij twee keer zo hoog als de toren van de Sint-Petrusbasiliek. ,,Een stoorzender in het landschap", vond Cooijmans. Van der Weijden: ,,Daarom moeten we zoeken naar plekken rond onze gemeente waar de inwoners er zo min mogelijk hinder van hebben. Er zijn er wel minimaal vier nodig om heel Boxtel van energie te voorzien, met één redden we het niet."

EEN STUKJE VLEES

Om energie te besparen, zou ook de vleesconsumptie omlaag moeten. Dat vertelde D66-gedeputeerde Annemarie Spierings. Nederlanders eten graag een stukje vlees bij het avondeten, maar de productie daarvan kost veel energie en maakt volgens Spierings dus een wezenlijk deel uit van het klimaatprobleem. ,,De provincie Noord-Brabant is druk bezig met het verduurzamen van de veehouderijen. Ook informeren we mensen en stimuleren we projecten waarbij alternatieven voor vlees worden bedacht", legde ze uit. ,,Dat is een lastige klus, maar wel belangrijk voor ons klimaat."

Birgit Dekkers van de Universiteit van Wageningen is met een aantal partners bezig met het ontwikkelen van een nieuwe vorm van vlees, kunstmatig geproduceerd in fabrieken. ,,Consumenten willen best vleesvervangers, maar het moet wél smaken als vlees en dezelfde structuur hebben. Uiteindelijk willen we ook slagers deze technologie bieden zodat ook zij deze vleesvervanger kunnen produceren en verkopen." De Boxtelse veehouder Johan van Hal reageerde hier fel op. De boeren hebben het zwaar en dat geldt ook voor veehouders in de gemeente Boxtel. ,,We hebben het hard te halen", stelde Van Hal.

Vanuit de zaal kwam de opmerking dat veehouderijen veel afval produceren en dat duurzaamheid een ondergeschikte rol speelt. Van Hal: ,,Varkens eten restafval van voedselfabrieken. Dat is dus heel duurzaam. En wat moeten we beginnen als niemand meer vlees wil eten?" Dekkers: ,,We willen mensen echt hun stukje vlees niet ontnemen. Maar vervangers én vlees kunnen prima naast elkaar bestaan."

INFORMEREN

Harde oplossingen voor het klimaatvraagstuk kwamen er zondag niet. Maar dat was ook niet de insteek, zo meldden de organiserende partijen. ,,We willen mensen vooral informeren en ook dit onderwerp aan de kaak stellen. Dat is gelukt."