Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Jongeren vroeg uit bed voor stemmen in Pius X Liempde

'Leuk dat er nu meer jongeren zijn...'

PÅL JANSEN

,,Vorig jaar hadden we er acht- à negenhonderd, maar als we dit gemiddelde aanhouden, komen we veel hoger uit", vertelt Tossy de Man die als voorzitter het stembureau van Pius X bemant. In de Liempdse sporthal is het deze ochtend drukker dan andere verkiezingsochtenden. ,,Bij het referendum kwam bijna niemand", weet vrijwilliger Nico van Haaren nog. Binnen een uur na de opening schatte hij dat er meer dan 150 stemmers zijn geweest. ,,Ook leuk om te zien dat er weer meer jongeren zijn."

Een van hen is de achttienjarige Liempdenaar Koen Sanders, scholier op het Jacob-Roelandslyceum. ,,Docenten praten veel met ons op school over stemmen en met mijn ouders ga ik er veel over in gesprek." Ook leeftijdsgenoot Sabine de Jong is een van de tientallen jongeren die het stembureau in Liempde binnenwandelt. Het viel haar in de aanloop naar de verkiezingen al op dat de jeugd in de spotlights staat: ,,Ik krijg er veel meer van mee om te moeten stemmen; via televisie en sociale media."

TIM HOFMAN

Dit jaar kunnen 850.000 jongeren voor het eerst stemmen in Nederland. Naast dat zij via sociale media door politieke partijen eenvoudiger worden bereikt, werd er in aanloop naar deze verkiezingen ook op andere manieren speciaal aandacht besteed aan de groep. Zoals het initiatief van tv-presentator Tim Hofman. Rondrijdend in zijn 'Stembus 2017' riep hij leeftijdsgenoten op te gaan stemmen. Ook kreeg de open brief van rapper Massih Hutak uitgebreid media-aandacht. Hij schreef in een reactie op de bekende open brief van premier Mark Rutte jongeren aan om hun stem te laten gelden op 15 maart.

Toekomstkeuzes

Er valt voor jongeren nogal wat te kiezen dit jaar weet burgemeester Mark Buijs, die deze ochtend Pius X in Liempde aandeed vanwege zijn traditionele worstenbroodjesronde. ,,We zitten nu met een aantal zaken op een kantelpunt. Neem het


VVD is veruit

grootste partij

in Haaren

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Net als op landelijk niveau is de VVD in de gemeente Haaren geëindigd als grootste partij. 28,5 procent (ruim 2.500 inwoners) stemde voor de politieke partij van Mark Rutte. Het CDA, vier jaar geleden nog de grote verliezer in Haaren, kreeg 19,6 procent van de stemmen en eindigde hiermee op de tweede plaats. De opkomst in Haaren was met 81 procent (8.944 kiezers) hoger dan het landelijk gemiddelde van bijna 78 procent.

Ook in 2012 kreeg de VVD in Haaren de meeste stemmen, gevolgd door de PvdA. Net als op landelijk niveau is de sociaal-democratische partij de grote verliezer van deze verkiezingen in Haaren. Waar de partij in 2012 in de gemeente nog kon rekenen op ruim 1.400 stemmen, brachten nu slechts 341 mensen (3,8 procent) hun stem uit op de PvdA. D66 (11,6 procent), de PVV (10,2 procent) en GroenLinks (7 procent) maakten een forse groei door in Haaren ten opzichte van vier jaar geleden.

De SP (10,2 procent) leverde wat in. De kleinere partijen konden, net als in de rest van Nederland, ook in Haaren rekenen op steun. Zo waren 50Plus (3,6) en de Partij voor de Dieren (2,3) groter dan in 2012. Aan nieuwkomer Forum voor Democratie (1,2), goed voor twee zetels in de voorlopige landelijke verkiezingsuitslag, werd ook in Haaren niet voorbijgegaan. De partij DENK, die in de voorlopige landelijke uitslag op drie zetels staat, kreeg in Haaren slechts negen stemmen (0,1 procent).

ESCH

In Esch brachten 1.413 inwoners hun stem uit. De VVD eindigde ook hier ruim op de eerste plaats met 26,1 procent van de stemmen, gevolgd door het CDA (18,7 procent). PVV en D66 eindigden op nagenoeg gelijke hoogte met respectievelijk 11,4 en 11,3 procent van de stemmen. Daarachter eindigden de twee linkse partijen SP (10,3 procent) en GroenLinks (8,4 procent). PvdA kreeg slechts 5 procent van de stemmen, gevolgd door 50Plus (3,9) procent) en Partij voor de Dieren (2,1 procent). Een overzicht van de volledige verkiezingsuitslag per partij in de kern Esch end de volledige gemeente Haaren is elders op deze pagina te vinden.

klimaat bijvoorbeeld en het pensioenstelsel. Er komen belangrijke beslissingen aan voor de toekomst van jongeren."

Om te kiezen wie die beslissingen mogen nemen, lijken de jeugdige stemmers in Pius X vooral gebruik te maken stemwijzers en televisiedebatten. ,,Ik had van te voren al een idee op wie ik ging stemmen en nadat ik op maandag een stemwijzer deed, kwam die persoon er ook uit", laat de achttienjarige Lotte weten." Koen: ,,Ik heb een paar stemwijzers gedaan en tv-debatten gevolgd, maar moet zeggen dat het uitpluizen van al die partijpunten toch wel veel werk was."

Desalniettemin leeft wel het besef dat hun stem een groot goed is, benadrukt ook Hilde die nu voor de tweede keer stemt: ,,Daar is in het verleden niet voor niets voor gestreden."

FOTO'S BOVEN: In Liempde was het mogelijk om op twee plekken te stemmen: dienstencentrum Kloosterhof en sporthal Pius X. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding