In verband met de verbouwing van woonzorgcentrum Molenweide werd een stembureau ingericht in de hal van het Liduinaziekenhuis. Daar was het gisteren doorlopend een komen en gaan van stemmers voor de Tweede Kamerverkiezingen. (Foto: Peter de Koning).
In verband met de verbouwing van woonzorgcentrum Molenweide werd een stembureau ingericht in de hal van het Liduinaziekenhuis. Daar was het gisteren doorlopend een komen en gaan van stemmers voor de Tweede Kamerverkiezingen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NICK EN INGE VERBUNT COMBINEREN STEMBUSGANG MET BEZOEK AAN VERLOSKUNDIGE

'Ik sta nu anders in het leven dan in 2012, dus stem ook anders'

HENK VAN WEERT

Voor het eerst was gisteren een stembureau ingericht in de hal van het Liduinaziekenhuis. De mensen die bij voorgaande verkiezignen gewend waren om in woonzorgcentrum Molenweide hun stem uit te brengen, konden op die plek niet terecht vanwege de verbouwing die daar gaande is. Voor Nick en Inge Verbunt kwam het goed uit. ,,We kunnen onze stembusgang nu combineren met het geplande bezoek aan de verloskundige..."

Over circa twee hopen Inge en Nick hun eerste kindje te verwelkomen. ,,Mijn leefsfeer is nu heel anders dan tijdens de vorige verkiezingen en daarom heb ik ook op een andere partij gestemd dan in 2012", vertelt Nick, die net als zijn echtgenote een trouwe stemmer is. ,,Ik kan niet direct iets positiefs of negatiefs noemen die ertoe heeft geleid dat ik ben geswitcht. Wel laat ik me leiden door de stemwijzers. Ik vul er verschillende in en daarop bepaal ik mijn uiteindelijke keuze."

Waar haar man de partij van zijn keuze het liefst voor zich houdt, maakt Inge er geen geheim van dat zij VVD heeft gestemd. ,,Mark Rutte heeft het goed gedaan, vind ik. Hij is een prima leider. Tuurlijk ben je het altijd wel ergens over oneens, maar ik zie nog niet zo gauw dat andere partijen nog meer vooruitstrevend zouden zijn."

OP TAFELS SORTEREN

Dat ze deze keer in de hal van Liduina hun werk moeten doen, vinden de leden van stembureau 2 geen probleem. ,,Dit is een prima plek en er is doorlopend aanloop", zegt Rob Zink 's ochtends rond elf uur. Op dat moment zijn zo'n tweehonderd stembiljetten ingevuld. Samen met Wilbert van Beers, nieuwkomer Saskia Maltha en Mieke van der Vleuten vormt hij stembureau. ,,We hebben een van de grootste stemdistricten in Boxtel en dus is het handmatig tellen van de stemmen vanavond een flinke klus", vertelt Rob. ,,Gelukkig heeft Mieke geregeld dat we de telling vanavond kunnen uitvoeren in het restaurant van het ziekenhuis. Daar hebben we voldoende tafels waarop we de verschillende stapels stembiljetten uit sorteren."

Mieke knikt: ,,Dat is wel fijn ja. Gelukkig komen er vier vrijwilligers bij als de stembus is gesloten. Dan zijn we met zevenen om alle stemmen te tellen. Als voorzitter van het stembureau zorgt Rob ervoor dat alle begeleidende formulieren goed worden ingevuld." Al zo'n dertig jaar is Mieke op verkiezingsdagen vrijwilliger op een stembureau. ,,Ik ben begonnen toen ik nog bij de gemeente werkte, maar na mijn pensionering ben ik het blijven doen. Gewoon, omdat het leuk werk is. Je ontmoet veel mensen en als je vast op een stembureau zit, ken je de mensen ook een beetje. Nee, het is geen opoffering."

STRATEGISCH KIEZEN

Frits van Oers is ook een van de mensen die in Liduina zijn stem uitbrengt. ,,Ik woon hier vlakbij dus dit een logische plek voor mij. Ja, ik ben een trouw deelnemer aan de verkiezingen en heb op dezelfde partij als vorige keer: een van de huidige coalitiepartijen. Eerder stemde ik wel eens op een andere partij, maar ik ben tevreden over hetgeen VVD en PvdA de afgelopen regeerperiode hebben bereikt." Frits denkt niet dat de huidige coalitie zal voortbestaan en die mening deelt hij met Marius de Groot. Die bracht gisterochtend rond acht uur al zijn stem uit in basisschool De Beemden, waar zich toen al een flinke rij vormde.

,,Normaliter stem ik altijd op de PvdA, maar die partij is in de peilingen zó gemarginaliseerd dat ik nu voor D66 heb gekozen. Ik verwacht dat de VVD van Mark Rutte opnieuw een kabinet gaat vormen en hoop dat D66 en wellicht ook PvdA daarbij aansluit om een links tegenwicht te bieden. Een strategische stem dus...", zegt Marius. Dat er deze keer liefst 25 partijen meedoen aan de verkiezingen, vindt hij geen goede zaak. ,,Dat is te veel. De kiesdrempel mag van mij wel omhoog."

SNEL PROMOVEREN

Eng Tee Tan heeft in De Beemden ook voor een andere partij gekozen dan anders. ,,Het is tijd dat er nieuwe mensen en partijen aan de macht komen. Nederland heeft in mijn ogen de voorbije jaren te veel naar de Europese Unie gekeken. We moeten weer meer voor onszelf kiezen, vind ik." De Boxtelaar van Chinese afkomst slaat geen verkiezingen over. ,,Ik ga altijd stemmen. Dat hoort erbij. En ja hoor, vanavond volg ik de uitslagen op de voet."

In De Beemden is Daan Snellaars voor het eerst voorzitter van het stembureau. ,,Twee keer eerder was ik al lid van een stembureau. Bij de vorige verkiezingen was ik al gevraagd als voorzitter, maar toen hield ik het nog af. Nu niet. Tja, je maakt hier snel promotie", grinnikt Daan. Hij werkt in het onderwijs en krijgt van zijn werkgever buitengewoon verlof om mee te helpen als vrijwilliger tijdens de verkiezingen. ,,Ik voel het ook een beetje als mijn burgerplicht. En het is ook leuk om te doen."


Extra stembiljetten

naar vier bureaus

Boxtel en Liempde

MARC CLEUTJENS

Ongekende taferelen in Boxtel. Met vijftig andere kiezers in de rij bij De Beemden. Een dreigend tekort aan stembiljetten in de Liempdse stembureaus. Een stembusstamper gebruiken om de stapels aan te duwen. ,,Zelden heb ik meegemaakt dat het zo druk was", constateerde stembureauvoorzitter Willie van de Langenberg gisteravond in de publiekshal van het gemeentehuis,

Stembureau 1 is altijd een drukbezochte plek op verkiezingsdagen. Veel centrumbezoekers kloppen aan met hun stempas. ,,Dit keer komen we uit op precies 1.800 kiezers en dat is écht heel veel", aldus Van de Langenberg. ,,De dag is voorbij gevlogen. Soms zit je wel eens een paar uur duimen te draaien en hoop je dat er iemand komt. Vandaag was het continu spitsuur. Leuk, voor ons én voor de democratie."

Tussen 20.45 en 21.00 uur meldden zich nog tientallen kiezers die voor het sluiten van de markt gebruik maakten van hun stemrecht. En als de klok van de Sint-Petrustoren negen keer slaat, is het voorbij. In aanwezigheid van een handjevol ambtenaren opent Van de Langenberg de twee propvolle stembussen. Zijn 'assistenten' Irene Spoorenberg, Bert Snellaars en Chantal Ermers, die al de hele dag in touw zijn, helpen een handje.

Dat doen ook Ilse en Niels Keukens, Hans Neggers en Tom Verstijnen. Alle vier zijn ze verbonden aan stichting Bewa Ghana en hebben ze zich aangemeld voor het tellen van de stemmen. ,,We zijn met vijftien mensen actief op vier stembureaus", vertelt voorzitter Ilse. ,,We zetten ons in voor onderwijsprojecten in Ghana en zetten ons in voor meer zelfredzaamheid van de arme inwoners. Door een avondje mee te tellen, verdienen we 30 euro per teller. En dat is best een mooi bedrag voor onze kleine stichting."

MARATHON LOPEN

De stembiljetten die vele malen groter zijn dan de vroegere Telegraaf op dagbladformaat, worden eerst uitgevouwen en op stapels gelegd. ,,Vervolgens lopen we met z'n allen de marathon en rennen we onophoudelijk met stapels biljetten naar de plekken die we voor de 25 partijen hebben gecreëerd", lacht ambtenaar Rianne de Jong. ,,Alle partijen hebben een eigen stapeltje en zo splitsen we de boel op. Eerst tellen we de stemmen per partij, vervolgens de voorkeursstemmen."

Rianne's collega Sabine Verhoof coördineerde de verkiezingen met haar afdeling. ,,Een drukke verkiezingsdag zonder incidenten", zegt Sabine als ze de georganiseerde chaos in het gemeentehuis aanschouwt. ,,Omdat er zo'n grote opkomst is, denk ik dat het voor iedereen een latertje gaat worden." Dat bleek. Pas om 03.03 uur kon Boxtel de voorlopige verkiezingsuitslag bekendmaken. En dat was een kleine drie uur later dan doorgaans het geval is. Maar die paar uurtjes extra tellen, dat is pure winst voor de democratie. Liefst 18.658 kiezers maakten de gang naar de stembus. En daarmee kwam de opkomst op 79,8 procent.