Afbeelding
Foto: Peter de Koning

REDDINGSBRIGADE BOXTEL VIERT 35-JARIG BESTAAN

'Geen zwemschool, maar leuke club'

De Reddingsbrigade Boxtel is met 240 leden een vrij grote vereniging. ,,Natuurlijk halen we niet het aantal van voetbalclubs of hockeyverenigingen, maar klein zijn we zeker niet", zegt voorzitter Willem-Mathijs van der Aa.

En dat niet alleen, de club heeft vooral veel trouwe leden. Dinsdagavond werden 73 van hen in het zonnetje gezond, omdat ze langer dan 12,5 jaar lid waren. Ongeveer dertig leden zijn zelfs al langer dan een kwart eeuw lid van de Reddingsbrigade.

Dat is niet zo gek, vindt Sabine van der Struijk (31 jaar lid). ,,De meeste leden komen als kind binnen en ontdekken dat het vooral ook heel gezellig is", legt ze uit. ,,Ze halen eerst de standaard diploma's en stromen dan door naar de lessen waarin het reddend zwemmen centraal staat." Harm van Gils (15 jaar lid) vult aan: ,,Ze groeien samen op en er ontstaan hechte vriendschappen. Het stopt niet in het zwembad, we organiseren ook uitjes. Het is gewoon een gezellige club."

LANGS HET STRAND

En hoewel er in Boxtel geen plekken zijn waar de lifeguards toezicht houden, kunnen ze het geleerde soms tóch in de praktijk brengen. ,,In de zomer zijn sommigen van ons actief langs de stranden", vertelt Van der Aa. ,,Vooral de EHBO-kennis moet je dan nogal eens toepassen. Leuk en uitdagend."

In het zwembad geven de vrijwillige instructeurs - 40 in totaal - wekelijks lessen. Er worden situaties nagebootst die in het echt ook kunnen plaatsvinden. Van der Struijk: ,,Samenwerking is daarbij het sleutelwoord. Mensen denken dat zwemmen een individuele sport is, maar dat is bij de Reddingsbrigade zeker niet zo. Alleen red je het niet."

De club heeft al redelijk wat leden, maar er is altijd plek voor meer zwemliefhebbers. Belangstellenden kunnen kijken op www.reddingsbrigadeboxtel.nl. Van der Aa: ,,Of kom een keer kijken. Dan kunnen ze zelf zien hoe leuk het is."

FOTO BOVEN: Vier jubilarissen poseren in het Dommelbad: Harm van Gils, Iris de Visser, Sabine van der Struijk en Willem-Mathijs van der Aa (Foto: Peter de Koning).


HCB '92 één helft gelijkwaardig aan koploper

Voor de wedstrijd kregen de vrouwen van de Boxtelse handbalvereniging HCB '92 te horen dat tegenstander Aristos de koppositie nog steviger in handen had. Swift, een ander team uit de competitiepoule, leed een nederlaag.

Ondanks dat de Boxtelse handbalvrouwen zondag met een remise de rust ingingen, trok Aristos aan het langste eind: 12-24. HCB '92 was strijdlustig. Dat de handbalvrouwen hun hoofd erbij moesten houden, werd al snel duidelijk, want met twee snelle aanvallen liet Aristos zien waarom ze momenteel koploper is.

HCB '92 werd daardoor wél wakker. Mandy van Abeelen scoorde de 1-2 door van afstand te scoren. Nadat Aristos dit wederom beantwoordde, onderschepte Janneke Eijkemans de bal. Zij vond het doel met een break.

Het volgende punt op het scorebord resulteerde uit een combinatie tussen Van Abeelen en Gitte Vanhout. Laatstgenoemde scoorde vanuit de linkerhoek. Na wederom een doelpunt van de gasten uit Best, wist Inge van Drunen een doelpunt te maken vanaf de rechterkant met een onderhandse bal: 4-4. Nadat Aristos weer scoorde, forceerde Vanhout een penalty die Annemarie Sens wist te verzilveren.

Slechts kort nam HCB '92 de voorsprong door mooi samenspel tussen Van Drunen en Nonja van de Langenberg, die vanuit de rechterhoek scoorde. Aristos vond hierna echter weer twee keer het net. De gelijkmaker werd weer gemaakt door Van Drunen met een onderhandsschot. Bettine de Kok scoorde een prachtige goal vanuit de linkerhoek. Het was een spannende eerste helft, die gelijk op ging: 8-8.

TEVREDEN

Coaches Martin van Nunen en Mirjam van Weert waren tevreden over het spel. Het team heeft niet voor niets zo hard gewerkt dit seizoen. Het was dan ook zaak om dit tijdens de tweede helft vast te houden. De vrouwen van HCB '92 kwamen er achter dat de tegenstander de teugels strakker aantrok. Aristos speelde sneller; spelers wisten elkaar goed te vinden.

De Boxtelse ploeg had moeite de verdediging dicht te houden. Dat resulteerde in meerdere tegendoelpunten. De vlijmscherpe afrondingen waren voor keepster Mary Swinkels soms onhoudbaar. Van Abeelen en Van Drunen waren voor HCB '92 nog enkele keren doeltreffend, maar de eindstand werd 12-24 in het voordeel van Aristos.

Uitslagen afgelopen weekend

HCB '92 E1 - Mixed Up        4-3

HCB '92 D1 - Bedo        10-13

HCB '92 DC1 - PSV        12-7

HCB '92 DA1 - Habo '95        5-18

HCB '92 DS2 - Groesbeek        18-10

HCB '92 DS1 - Aristos        12-24.

Programma zaterdag 18 maart

Habo '95 - HCB '92 DC1        13.40

Programma zondag 19 maart

Acritas - HCB '92 D1        09.00

Acritas - HCB '92 DS2        09.50

EHV - HCB '92 DS1        10.45

Tremeg - HCB '92 DA1        14.15

Tachos - HCB '92 E1        15.25

Programma dinsdag 21 maart

EHV - HCB '92 recr.        21.00


Supporters MEP

met touringcar

naar bekerduel

Het eerste mannenteam van hockeyclub MEP speelt vrijdag 24 maart de vierde wedstrijd in de bekercompetitie. Plaats van handeling is Etten-Leur.

Supporters van MEP reizen hun team met de bus achterna. Wie het duel in de strijd om de Silvercup wil bijwonen en mee wil rijden met de bus, kan zich aanmelden via e-mail: mepheren1@gmail.com. De bus vertrekt om 19.00 uur, de wedstrijd start om 20.30 uur. Omstreeks 23.00 uur wordt men weer in Boxtel verwacht.