Bewoners van Bracbant, een woonvoorziening van Cello, werden zaterdag tijdens het initiatief NLdoet uitgebreid in de watten gelegd tijdens een verwendag. (Foto's: Daisy Renders).
Bewoners van Bracbant, een woonvoorziening van Cello, werden zaterdag tijdens het initiatief NLdoet uitgebreid in de watten gelegd tijdens een verwendag. (Foto's: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

HANDEN UIT DE MOUWEN TIJDENS NLDOET IN BOXTEL

Stallen uitmesten én mode showen

LINDA VAN DE WIEL

Meer dan 350.000 vrijwilligers door het hele land staken vrijdag 10 en zaterdag 11 maart de handen uit de mouwen tijdens het initiatief NLdoet van het Oranjefonds. Ook in Boxtel gingen volontairs op diverse plekken aan de slag, onder andere bij de Geitenwei in Selissenwal en in Bracbant, een woonvoorziening van Cello.

,,Er wordt enorm hard gewerkt vandaag. De vijver wordt schoongemaakt en ook de hokken van de varkens, geiten en kippen worden flink onder handen genomen. De kasten worden uitgemest en schoongemaakt en er worden kleine reparaties gedaan", vertelde Anky Moonen, als secretaris al jarenlang verbonden aan Stichting Geitenwei. ,,Het seizoen begint bijna en dat betekent dat we weer open zijn en er verschillende activiteiten plaats gaan vinden. Door de inzet van vrijwilligers op dagen als deze en vele dagen daarbuiten, zijn we er weer helemaal klaar voor", aldus een trotse Anky.

De, voornamelijk vaste, vrijwilligers waren 's ochtends al om negen uur begonnen met alle werkzaamheden. Zo ook Annelie, de dochter van Anky: ,,Al zo lang ik me kan herinneren zijn mijn moeder, en tot zijn dood ook mijn vader actief op de Geitenwei. Het is voor mij vanzelfsprekend hier vandaag te zijn en te helpen", zei de goedlachse Annelie. Zij was een van de weinigen die iets kwijt wilde over het belangeloze werk dat er verricht werd en wordt op de kinderboerderij. Er werd vóóral hard gewerkt door deze club bescheiden vrijwilligers.

VERWENMIDDAG

Rustig was het allerminst in Bracbant, een woonvoorziening van Cello, gevestigd op de plek waar voorheen een gedeelte van de Bracbant Havo stond. Hier werd een heuse verwenmiddag voor de bewoners georganiseerd. De organisatie van de middag lag in handen van Bernadette Laurenssen en Ine Kraaner, die respectievelijk 40 en 25 jaar werkzaam zijn binnen Cello. Bernadette: ,,Omdat we beiden een werkjubileum vieren, vonden we het een leuk idee om tijdens NLdoet een verwenmiddag te organiseren. De hele middag vinden er allemaal activiteiten plaats en we eindigen op de rode loper, waar alle bewoners op en top verzorgd én met mooie kleding overheen mogen lopen. Hiervoor hebben we de familieleden van de bewoners uitgenodigd, dus ze hebben een enthousiast publiek."

De bewoners genoten flink van de middag, die begon met een lekkere lunch, waarna allen een handbadje kregen. Zo ook de 28-jarige Maartje Bodelier. ,,We worden de hele middag in de watten gelegd. We krijgen een hand-, voet-, en gezichtsbehandeling, mét een maskertje. Ik vind het heel leuk", vertelde een enthousiaste Maartje.

Ook Roy Kerssens (28), die met een - nog net niet hard geworden - maskertje op zijn gezicht zat, had zin in de middag. Hij had dan ook een wel heel speciale rol tijdens de show op de catwalk. Samen met begeleidster Bernadette nam hij namelijk de presentatie op zich. ,,Ik heb nog nooit gepresenteerd. Waarom ik dit vandaag wel doe? Nou, ik klets graag en veel, daarom ben ik gevraagd," lachte hij. ,,Ik heb er zin in, en vind het een bietje spannend."

En met allerhande geklaarde klussen was NLdoet in Boxtel voor zowel mens áls dier wederom een succes.

Petra Poirters mestte hokken uit bij de Geitenwei.