Afbeelding
Foto: Daisy Renders

JAN SCHELLEKENS GEEFT MULLUKZUIPERTJES DE ZEGEN

Pastoor Odulphus verruilt zijn kansel voor Gemondse romkan

De 34e editie van de Gimmese Klets oftewel het Romkankletsen in Gemonde is nog voordat er ook maar één woord gezegd is, al veelbesproken. Gemondenaar Jan Schellekens, woonachtig in Sint-Michielsgestel, stapt dit jaar voor de 28e keer in de Romkan en verschijnt als pastoor Odulphus. Hij bedacht dat het mooi zou zijn om voor enige ophef te zorgen...

Schellekens stelde een kort persbericht samen waarin hij liet weten dat G.E. Bedumi, een naam waarin hij de eerste twee letters van de vier Gestelse dorpskernen verwerkte, vanaf 24 maart de enkele jaren geleden gefuseerde Sint-Lambertusparochie onder zijn hoede zou nemen als nieuwe pastoor. Tot groot plezier van de tonprater waren er media die het bericht zonder te checken publiceerden. Een lokale vorm van het momenteel veelbesproken fake news.

Het is niet de eerste keer dat Schellekens dit kunstje flikt. ,,Heel lang geleden was ik 'fietsenmaker'. Toen maakte ik een berichtje dat er aan de Sint-Lambertusweg een fietsenzaak opende. Als openingsactie kon iedereen gratis zijn fiets ter reparatie aanbieden. Je zag mensen echt met een kapotte fiets sjouwen en zich afvragen waar die winkel zat. De Sint-Lambertusweg is de langste weg in Gemonde. Zelfs mijn ouders vroegen het zich af", lacht Schellekens hartelijk.

ERVARING DELEN

De tonprater is één van de oudgedienden van Gimmese Klets en al vanaf het eerste uur betrokken. ,,Ik doe 28 jaar mee en heb even zoveel typetjes", vertelt hij. Het plaatselijke kletsconcours is niet het enige waar Schellekens te horen is. Vanaf september tot eind maart reist de buutreedner van hot naar her voor optredens. Hij deed mee aan het Keiebijters Kletstoernooi in Helmond en wist diverse malen de finale van het Brabants kampioenschap te halen.

Zijn ervaring deelt hij graag met anderen. René Goossens, Paul van der Heijden en Willian Schellekens debuteerden verleden jaar in Gemonde en konden mede op zijn steun rekenen. Dat werd overigens meteen zó goed gedaan dat Willian als allround-winnaar uitgeroepen werd en de Christ Cup mee naar huis nam: de prijs waar elk jaar in Gemonde om gestreden wordt. ,,We helpen elkaar vooruit tot vijf minuten voor aanvang. Dan is het ieder voor zichzelf, God voor ons allen en de geit voor de 'koffieromme'. Er moet wel competitie zijn", zegt Schellekens.

BUIKPIJN VAN HET LACHEN

Tonpraten in Gemonde blijft wat hem betreft 'iets aparts' omdat het allemaal lokale kletsers zijn die deelnemen. Naast Jan en de drie andere genoemde staan ook Christ Goossens en Ben van der Sangen dit jaar in de 'romkan'. Buiten pastoor Odulphus komen een coach, Rudie Remspoor, Ootje, Albert Heijn en een opa voorbij. Ingrediënten genoeg voor een ontspannen avondje uit. Schellekens verheugt zich. ,,Want iedereen laten lachen tot ze buikpijn krijgen, geeft voldoening", weet hij uit ervaring.

Zes tonpraters strijden op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 maart in café Kloosterzicht om de Christ Cup. Vrijdag en zaterdag begint het Romkankletsen om 20.00 uur; beide avonden zijn uitverkocht. Zondag start het evenement om 19.00 uur; voor die avond zijn nog enkele kaarten à 10 euro te koop bij benzinestation Bart Schellekens, Willy Schellekens Doe-het-zelf en zaal Kloosterzicht. Tijdens het evenement kiest een publieksjury elke dag een winnaar. Degene die na drie dagen de meeste stemmen heeft gekregen, mag de wisseltrofee mee naar huis nemen. Het evenement is toegankelijk voor personen van 16 jaar of ouder.

FOTO BOVEN: Jan Schellekens verschijnt dit jaar tijdens het Romkankletsen als pastoor Odulphus in de buutton. (Foto: Daisy Renders).


Gimmese Klets heeft nu óók eigen banieren

Dat het jaarlijkse evenement Romkankletsen, ook wel Gimmese Klets genoemd, op handen is in Gemonde is bijna niet te missen. Geerts Adviesgroep schonk de organisatie 22 banieren die de lantaarnpalen in het dorp sieren.

Stichting Jeugdcarnaval De Mullukzuipertjes werd vorig jaar al verrast met eigen banieren die tijdens carnaval aan de lantaarnpalen aan de Sint-Lambertusweg wapperen. Geerts Adviesgroep besloot dit jaar de organisatie van het traditionele tonpraten tijdens halfvasten te verblijden. ,,We vinden het een uitstekend idee van Geerts Adviesgroep om op deze manier aandacht te schenken aan activiteiten in het dorp, en daarvan maken wij graag gebruik", aldus Geert van der Aalst van het organiserend Romkancomité.


Concert fanfare

'Muzikaal de wereld rond'. Zo luidt de titel van het concert dat fanfare Sint-Lambertus in Gemonde zaterdag 18 maart vanaf 20.00 uur verzorgt in gymzaal De Viersprong. Naast het blaasorkest, gedirigeerd door Adri Verhoeven uit Boxtel, treedt ook de slagwerkgroep op onder leiding van Marcel Schakenraad. De toegang is gratis.