Afbeelding
Foto: Daisy Renders

FINALE LANDELIJKE GESCHIEDENISQUIZ IN BOXTEL

JRL derde bij 'historische krachtmeting'

LONNEKE HOONDERT

Meer dan veertig knappe koppen, afkomstig uit het hele land, gingen zaterdag in de aula van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) een 'historische' krachtmeting aan. De havo- en vwo-leerlingen deden mee aan de finale van de Landelijke Geschiedenisquiz die werd georganiseerd door JRL-docentes Suzanne van Gompel en Renate van der Linde. Het team van het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch won met 27 punten. Ruben Vogels en Willem Jansen van het JRL wisten een gedeelde derde plek te bemachtigen met 24 punten.

Het slot van de finale was extra spannend voor Ruben en Willem, die respectievelijk in het vijfde en vierde jaar van het vwo zitten. Omdat er maar één prijzenpakket voor de derde plaats beschikbaar was, moesten ze geloven aan een shoot-out tegen het team van het Bon Hoeffercollege uit Castricum. De beslissende vraag - de hoeveelste president was Jimmy Carter - was pittig en uiteindelijk zat de tegenpartij het dichtst bij het juiste antwoord. Dat was namelijk het getal 39.

Ondanks dat hij met zijn teamgenoot Willem nét buiten het erepodium viel, kijkt Ruben terug op een fantastische middag. De scholier vindt geschiedenis zelfs zó boeiend dat hij na het vwo het vak aan Universiteit Utrecht wil volgen. ,,Ik vind het erg leuk om met geschiedenis bezig te zijn. Eigenlijk vind ik alles tot aan de Koude Oorlog interessant."

Willem wil volgend jaar beslist weer meedoen. ,,Hopelijk pik ik vandaag nog weetjes op die tijdens de quiz van volgend jaar van pas komen." De leerling verdiept zich met name in de klassieke oudheid én de Amerikaanse burgeroorlog in de negentiende eeuw. ,,Maar eerlijk gezegd kun je je op deze quiz niet voorbereiden. De vragen lopen té ver uiteen."

KRYPTEIA

Naast Ruben en Willem deed er nóg een Boxtels team mee aan de quiz. Julius Doms en Mika Lans bezetten de tiende plek met een score van 18 punten. Ze hadden daarmee de helft van de vragen goed en ook dát was een bijzondere prestatie. Menig historicus zou zich namelijk achter de oren krabben bij het zien van de vragen. Want wie weet uit het blote hoofd wat een 'krypteia' is, de officiële naam van de zogenaamde dansplaag die in 1518 Straatsburg trof of waar het witte gedeelte van de Franse driekleur voor staat?

,,De concurrentie vond ik zwaar", vertelde Julius. ,,Ik ben een havostudent, maar de anderen doen bijna allemaal gymnasium. Ze hebben zo een voorsprong." Toch wist de leerling samen met zijn teamgenoot Mika hoog te eindigen. ,,Ik weet veel van onderwerpen ná de Franse Revolutie, terwijl Julius helemaal thuis is in de middeleeuwen en klassieke oudheid", zei Mika. Lachend: ,,Een goede combinatie."

STOKJE OVERNEMEN

Het was de tweede keer dat Van Gompel en Van der Linde de Landelijke Geschiedenisquiz in het JRL organiseerden. Eerder heette de quiz Watzkeburt, maar die organisatie hield het twee jaar geleden voor gezien. ,,Wij namen het stokje over. Er is een wiskundeolympiade en voor natuurkunde en scheikunde zijn er eveneens wedstrijden. We vonden het daarom belangrijk om ook voor het vak geschiedenis iets te doen", aldus Van Gompel.

23 teams deden een gooi naar de eerste plek en de wisselbeker. Zij hadden zich tijdens voorrondes op hun scholen gekwalificeerd. De deelnemende duo's waren afkomstig uit heel Nederland. Zo deden er onder meer teams uit Sassenheim, Hoensbroek, Goes en Assen mee.

FOTO BOVEN: Mika Lans (links) en Julius Doms uit Boxtel deden zaterdag mee aan de Landelijke Geschiedenisquiz van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto's: Daisy Renders).

Ruben Vogels (links) en Willem Jansen uit Boxtel bemachtigden een gedeelde derde plek.