Afbeelding
Foto:

TEAM NOSTRA NAVIS BOUWT HOUTEN BOOT OP ZONNE-ENERGIE

Zonneboot boordevol nieuwe snufjes

MARC CLEUTJENS

Amper een maand nadat Stef Brusselers, Martijn Heesakkers, Yara Niesten en Roos Noten een begin maakten met de bouw van Nostra Navis, beginnen de contouren van de eerste Boxtelse boot op zonne-energie duidelijk te worden. In atelier Amb8 aan de Rechterstraat werken de vier vierdejaars Technasium-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum aan de boot. ,,Elk vrij lesuur wordt benut", zegt Martijn.

Elke zaterdag is Martijn met Stef, Yara en Roos te vinden in de werkplaats van Ivo Maaskant van Amb8. Ook kunstenaar Marc de Laat is er aan het werk. Beide mannen hebben twee rechterhanden en helpen de leerlingen bij het oplossen van soms ingewikkelde bouwopdrachten.

Dat doen ze in het atelier van Amb8, op een steenworp van hun school aan de Grote Beemd. Hier kunnen ze tijdens tussenuren en op vrije dagen beschikken over honderden gereedschappen en bovendien een beroep doen op de deskundigheid van beide ambachtslieden. ,,Je merkt dat zij veel ervaring hebben om met hout te werken", vertelt Martijn. ,,Ivo heeft vroeger Formule 1-boten gebouwd en kan ons heel veel tips geven."

EEN SOORT PUZZEL

Met Nostra Navis - 'Onze Boot' - gaat het JRL-team meedoen aan de Young Solar Challenge die eind mei gehouden wordt. Met een zelf te bouwen houten boot op zonne-energie moeten de leerlingen in een deelnemersveld van zo'n 25 teams meedoen aan allerlei wedstrijden. ,,De afgelopen weken hebben we vooral gewerkt aan de opbouw van de houten boot", aldus Stef. ,,Van de organisatie hebben we voorbewerkte houten platen gehad, die we als een soort puzzel in elkaar moeten zetten."

Geen eenvoudige klus waarbij hulp van ambachtslieden als Ivo en Marc welkom is. ,,We hebben geleerd dat alles écht loodrecht moet zijn om zo min mogelijk weerstand in het water te hebben", legt Martijn uit. ,,Ook hebben we gezien dat je het hout met een behangstomer buigbaar kunt maken. Op advies van Ivo en Marc gebruiken we vooral lijm en weinig schroeven omdat die de boot te zwaar maken."

Het is de kunst de boot zo licht mogelijk te maken. ,,Hoe zwaarder de boot, hoe lager de snelheid en hoe kleiner de winstkansen", legt Martijn uit. ,,Elke kilo extra betekent dat je een halve kilometer per uur inlevert."

GEHEIME WAPEN

De vier scholieren besteedden tijdens de carnavalsvakantie veel extra uurtjes aan de bouw van de zonneboot. Ook werd naarstig gezocht naar sponsors, die financieel of in natura willen bijdragen aan Nostra Navis. Er zijn intensieve contacten met Bosch Rexroth; Gamma sponsorde materiaal. Ook fabrikanten die glasvezel kunnen leveren voor de coating van de boot worden benaderd, net als verfproducenten. ,,De organisatie verstrekt alleen het hout, de zonnepanelen en de motor", zegt Stef.

En die motor wordt straks het geheime wapen van de Boxtelse zonneboot. ,,Op advies van Ivo gaan we die een ander plekje geven. We hebben overleg gehad met de organisatie van de wedstrijd en we mogen de motor verplaatsen", vertelt Martijn. Ivo knikt: ,,Door de motor minder diep in de boot te leggen, verminder je de weerstand en win je snelheid."

De botenbouwer die nu atelier Amb8 aan de Rechterstraat runt, heeft contact gelegd met motorenfabrikant Johnson, die hij nog kent van de Formule 1. ,,Ik denk dat die ons hele goede tips kan geven", stelt Ivo.

PROEFVAART

Voordat in de meivakantie de eerste testvaart gehouden kan worden, moet het houten skelet van de zonneboot afgewerkt worden. Dat betekent schuren, schuren en nog eens schuren. Intussen wordt gewerkt aan een computerprogramma dat de teamleden zelf ontwikkelen. ,,We ontwerpen zelf een datasysteem zodat de bestuurder van de boot voortdurend kan zien hoeveel energie verbruikt wordt", aldus Stef. ,,Led-lampjes laten zien hoeveel energie de accu nog heeft en hoeveel energie de zonnepanelen opwekken."

En zo zit Nostra Navis straks boordevol nieuwe snufjes waarmee het Boxtelse team de concurrentie op het water probeert af te schudden. De techneuten Ivo en Marc, die tevens als een soort jobcoach steun bieden aan de scholieren, hebben veel vertrouwen in Martijn, Stef, Yara en Roos. ,,Ze werken nóg preciezer dan ik had verwacht", meent Marc. ,,Ik ben tevreden over hun aanpak en inzet", lacht Ivo. ,,En ach, als ze een keer een plankje verkeerd monteren, laat ik ze gewoon opnieuw beginnen..."

Boxtelse bedrijven of particulieren die JRL-team Nostra Navis willen ondersteunen of belangstelling hebben voor het sponsorpakket, kunnen een e-mail sturen naar info@nostranavis.nl.

FOTO BOVEN: Martijn, Stef en Yara werkten vrijdagochtend in atelier Amb8 aan Nostra Navis, de eerste Boxtelse zonneboot die eind mei gaat meedoen aan de Young Solar Challenge. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding