Afbeelding
Foto: Thieu Ubben

Rinus van Hamond juryvoorzitter van Maestro Boxtel

Rinus van Hamond, oud-soloklarinettist van Het Brabants Orkest en gepensioneerd dirigent van diverse harmonieorkesten, is zaterdag 1 april juryvoorzitter van Maestro Boxtel. Samen met Michel Bergman, consulent muziekeducatie in deze gemeente en de getalenteerde violiste Daniëlle van Berkom beoordeelt hij de vijf deelnemers aan de dirigeerwedstrijd van Boxtel's Harmonie.

,,Een eervolle uitnodiging en een leuke uitdaging. Dit doe ik graag voor de club die nog altijd een bijzonder plekje in mijn hart heeft." Zo reageerde Van Hamond (76) toen hij werd benaderd als juryvoorzitter. Als achtjarig ventje kreeg hij de eerste muzieklessen van zijn vader en snel toonde hij zich een talentvol klarinettist bij Boxtel's Harmonie. Maar daar bleef het niet bij. Van Hamond ging op jonge leeftijd naar het conservatorium en was nog maar 17 toen hij werd aangenomen als klarinettist van Het Brabants Orkest, waar hij tot aan zijn pensionering werkzaam was. Al snel werd hij ook dirigent. Oók in Boxtel: het orkest waarin hij opgroeide, stond van 1968 tot 1979 onder zijn leiding. Daarna volgden onder meer de harmonie Orpheus (Tilburg) en Concordia van 1839 in Hilvarenbeek, waar hij al vele jaren woonachtig is.

Samen met de twee andere juryleden voorziet Van Hamond hij de vijf kandidaten-Maestro's na hun optreden in het Jacob-Roelandslyceum van opbouwende kritiek. Burgemeester Mark Buijs, centrummanager Berry Dankers, MEP-preses Peter Langenhuijsen, winkelier Suzanne Schuurmans en voorzitter Henk Wagenaars van werkgeversclub SPIN dirigeren elke een deel uit een bekend licht-klassiek concertwerk. Bovendien klimmen zij op de dirigeerbok tijdens de uitvoering van een pophit, waarvoor het blaasorkest wordt uitgebreid met een combo én drie zangeressen: Eline Chavanu uit 's-Hertogenbosch en de Boxtelse backing-vocals Yvonne van Beers en Jet Mathijssen.

Kaarten voor Maestro Boxtel kosten 12,50 euro en zijn te koop in telefoonwinkel Ring & Go (Rechterstraat). Plaatsbewijzen reserveren kan ook, via e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl of telefoonnummer (0411) 68 53 31.

FOTO LINKS: Rinus van Hamond was jarenlang klarinettist én dirigent van Boxtel's Harmonie. In mei 2012 speelde hij solo tijdens een reünieconcert van Die Zwetschgenbub'n, de voorloper van de huidige Aggemarvanhuisaf Band. (Foto: Thieu Ubben).