Afbeelding
Foto:

BRAINSTORMEN OVER TOEKOMST JONGERENCENTRUM

'B-Town: hopelijk snel duidelijkheid'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Alle ruimtes gebruiken, intieme concerten organiseren, meer aansluiten bij de leefwereld van jongeren, gratis ranja: bijna dertig gebruikers en vrijwilligers brainstormden vrijdagavond over hun ideale jongerencentrum. Dat leverde creatieve en nieuwe inzichten op. De belangrijkste conclusie? ,,We hopen dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van B-Town."

Op 3 april 2008 legde toenmalig wethouder Anton van Aert de eerste steen van B-Town in de vroegere havo-vleugel van het Ursulaklooster. Krap een jaar later werd het jongerencentrum in gebruik genomen. Een plek voor jongeren met een grote zaal inclusief podium, een kleinere ruimte met een bar, oefenruimtes voor bandjes en een studio en kantoor- en vergaderruimtes. Activiteiten als B-Pool, B-Town Rocks, benefietconcerten, cursussen, ladies nights, game cafés en frisdisco's volgden.

Nog steeds worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo was B-Pool tijdens de carnaval weer een groot succes en kunnen jongeren elkaar wekelijks ontmoeten tijdens activiteiten als Plug & Play en Be Chill. ,,Voor mij is dit een plek waar ik terecht kan als ik weer eens ruzie heb met mijn ouders", zei een meisje vrijdagavond. Instemmend werd geknikt. Tijdens een korte brainstorm over wat B-Town voor de aanwezigen betekent, kwamen kreten als 'gezelligheid', 'iedereen is welkom', 'een plek om jezelf te kunnen zijn' en 'vertrouwde omgeving' voorbij.

NETWERK

Vrijwilligers, gebruikers, afgevaardigden van Buurtsport Boxtel: zij waren vrijdagavond aanwezig om na te denken over het jongerencentrum van de toekomst. De gemeente buigt zich momenteel over het jongerenbeleid in Boxtel en daar maakt B-Town deel van uit. Om jongeren de kans te geven hierover mee te denken, werd de bijeenkomst georganiseerd. De jongerenwerkers van welzijnsinstelling ContourdeTwern nodigden de mensen uit hun netwerk uit.

Na een brainstorm in duo's werden grotere groepen gemaakt om breder te denken over de toekomst van B-Town. Door middel van steekwoorden, tekeningen en kleine knutselwerkjes lieten de deelnemers zien hoe zij hierover dachten. Het leverde interessante inzichten op. Zo vonden de deelnemers het belangrijk dat alle ruimtes benut worden, de grote zaal wat meer kleur krijgt, er meer muziekactiviteiten worden georganiseerd, dat B-Town een plek is waar iedereen geaccepteerd wordt, waar jongeren activiteiten kunnen organiseren en waar ook ruimte is voor de ontwikkeling van de jeugd.

René van der Aa, namens de gemeente Boxtel aanwezig op de bijeenkomst, was onder de indruk van de ideeën, met name op het gebied van muziek. ,,Dat muziek verbindt, daar ben ik heilig van overtuigd. Ik ben blij met opkomst én de input. Aan mij de taak om een notitie te schrijven met concrete plannen om B-Town meer te laten bruisen. Duidelijk is dat het aan jullie inbreng niet zal liggen. Een aantal plannen zou zelfs per direct tot uitvoering gebracht kunnen worden. B-Town beschikt over de juiste voorzieningen, de kansen liggen hier voor het oprapen. Ik wil er wél voor zorgen dat jullie input bij de juiste mensen onder de aandacht wordt gebracht."

,,Goed om te zien dat er een veelzijdig publiek aanwezig was", vond een groepje vrijwilligers, dat al lange tijd aan B-Town is verbonden. ,,We hopen wél dat er iets met onze input wordt gedaan. Het meest belangrijk vinden we dat er duidelijk moet komen over B-Town. Sinds zakelijk leider William Dierckx twee jaar geleden wegging, is er veel onzekerheid en is het aantal vrijwilligers afgenomen. We zijn erg gehecht aan dit jongerencentrum en hopen daarom dat snel duidelijk wordt hoe de toekomst er uit komt te zien. Het zou jammer zijn als dat nog lang op zich laat wachten."

FOTO BOVEN: In groepjes brainstormden vrijwilligers, gebruikers en andere aanwezigen over hun ideale jongerencentrum in Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden).


Fietsstraat
Zonnegolven
in april gereed

De fietsstraat die bewoners van de wijk Zonnegolven via het Klaverblad naar de rotonde Schijndelseweg leidt, is begin april gereed. Woon- en bouwverkeer van de straat Zonnegoud, waar momenteel vier woningen verrijzen, wordt tot en met de bouwvak nog via de Munselse Hoeve ontsloten.

Tot en met de zomervakantie wordt een tijdelijke fysieke barrière geplaatst tussen Zonnegolven en Zonnegoud die alleen door fietsers kan worden gepasseerd. Daarna start de gemeente met de bestrating van de straat Zonnegoud en de aanleg van een fietsverbinding naar de Munselse Hoeve. ,,Dat houdt in dat het bouwverkeer dan wel over de fietsstraat gaat rijden. Die is daarvoor ingericht, omdat de fietser de baas is", aldus Van Wanrooij. Via de Munselse Hoeve is geen optie meer voor bouwverkeer omdat een deel wordt ingericht als een voor gemotoriseerd afgesloten fietspad.

De verwachting is dat de bouw van de vier woningen op Zonnegoud dan grotendeels is afgerond. ,,Er zijn plannen om nog zes huizen te bouwen in deze straat, maar de ontwikkelaar gaat pas van start als een deel van deze kavels is verkocht. Daar kunnen we niet op wachten", zegt Van Wanrooij. Het bouwverkeer voor dit project zal ook over de fietsstraat gaan.