Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Staatssecretaris tekent Green Deal in Wilhelminapark

'Regels niet leidend bij Herenboeren'

,,We gaan hier experimenteren, de regelgeving is niet leidend", sprak staatssecretaris Martijn van Dam de aanwezigen toe in het Wilhelminapark, net voordat hij de Green Deal met stichting Herenboeren en alle andere partijen ondertekende. ,,Waar we precies uitkomen weten we niet, maar wel dat het spannend en leuk gaat worden."

PÅL JANSEN

Ploegend door de klei filmt Christa Hiddinga samen met medestudente Fleur Born de rondleiding die staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken krijgt door het Wilhelminapark. De twee studentes zitten in hun vierde jaar van de journalistenopleiding aan de Hogeschool van Utrecht. Zij maken een documentaire over de Green Deal. Christa: ,,Hoe we aan eten komen is een individueel proces geworden: mensen gaan naar de supermarkt om het te halen. Herenboeren zet het 'community'-gevoel op de voorgrond. Hier maken mensen samen voedsel en praten daar gezamenlijk over."

Christa en Fleur volgen sinds september een gezin dat leeft van de coöperatieve boerderij. Tijdens hun onderzoek komen ze ook de hindernissen tegen die stichting Herenboeren ondervond in aanloop naar de Green Deal. ,,Dat ze bijvoorbeeld de Voedsel- en Warenautoriteit op hun dak kregen omdat ze regels overtraden. Zij zagen niet in waarom die allemaal nodig zijn. Omdat ze veel dingen anders doen, kregen ze boetes en zo kan de boerderij niet voortbestaan natuurlijk."

Experimenteren

Na het zetten van zijn handtekening onder de Green Deal licht initiator Geert van der Veer toe dat hij in het begin niet anders kon dan de regels af en toe breken. ,,Momenteel zit alles erg dichtgetimmerd. Voor innovatie moet je soms een beetje stout zijn."

De afspraken op het Wilhelminapark zijn gemaakt tussen stichting Herenboeren, het ministerie van Economische Zaken, provincie Noord-Brabant, gemeente Boxtel, landgoedeigenaar Marggraff Stichting en HAS Hogescholen. In samenwerking met deze partijen kan Herenboeren op de coöperatieve boerderij eenvoudiger wetgeving omzeilen zodat er meer ruimte komt om te experimenteren met duurzame landbouw en grondbeheer. Van der Veer: ,,Dierlijke eiwitten voeren mag bijvoorbeeld niet, vanwege de kans op dierziektes. Maar waarom zou dat hier niet kunnen? We gaan met elkaar de risico's monitoren en dan kijken of ze dat ook daadwerkelijk zijn gebleken. Voordat we iets gaan doen, spreken we met elkaar af of de risico's aanvaardbaar zijn."

Christa heeft tijdens het filmen van de Herenboeren gemerkt dat de overheid de noodzaak van een experimenteerruimte zag. ,,Ik denk dat er een besef is ontstaan dat er te veel wetgeving is. Bovendien zijn we de Green Deal in Boxtel gaan volgen omdat deze boerderij het verst gevorderd is ten opzichte van andere Green Deals, ook omdat gemeente Boxtel vooruit loopt op het gebied van duurzaamheid."

Plan van aanpak

Een 'manier om grootschalig voedsel te produceren met kleinschalige landbouw', verwoordde Boxtelse wethouder Peter van de Wiel het project. Herenboeren moet navolging vinden in de rest van Nederland benadrukte hij in het Wilhelminapark. "Het moet geen Boxtels idee zijn, maar het veranderen van voedselproductie landelijk ondersteunen."

Vorige week kreeg wethouder Van de Wiel het vertrouwen van de Boxtelse raad om de Green Deal te ondertekenen, ondanks dat de precieze inhoud op dat moment nog niet duidelijk was. Op de dag dat de overeenkomst is ondertekend, werden de afspraken door het Ministerie van Economische Zaken wereldkundig gemaakt.

Met de Green Deal is het startsein gegeven voor een periode van drie maanden waarin stichting Herenboeren haar exacte plan van aanpak duidelijk moet maken aan alle betrokken partijen. Van der Veer: ,,Komende week gaan we ervoor zorgen dat er een efficiënte overlegstructuur komt met elkaar."

FOTO BOVEN: Staatssecretaris Martijn van Dam (midden) in gesprek bij de scharrelvarkens van de Herenboeren in het Wilhelminapark. Links initiatiefnemer Geert van der Veer, rechts Boudewijn Tooren. (Foto: Peter de Koning).


Trouwe imkers

gehuldigd in

vernieuwde hal

Maria Iven uit Boxtel en Frans Peek uit Esch zijn bij de Boxtelse bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius in het zonnetje gezet voor trouw lidmaatschap, respectievelijk 40 en 25 jaar. Dit gebeurde tijdens de eerste bijeenkomst in de verbouwde bijenhal 't Raathuis.

Het vergrote clubgebouw in wandelpark Molenwijk wordt officieel in gebruik genomen tijdens de Boxtelse bijenmarkt. Die is dit jaar op zondag 23 april. De ontvangstruimte in 't Raathuis is verdubbeld en oogt nu als een bescheiden klaslokaal. Er is nu meer ruimte om schoolklassen te ontvangen maar ook om cursussen en lezingen te houden. Bert Opsteeg uit Haaren, regiobestuurder van de bijenhoudersbond NBV, stak zijn waardering voor de vernieuwde imkersplek niet onder stoelen of banken. ,,Het is geweldig wat jullie hier allemaal presteren. Ook met open dagen en markten telkens weer, hou dat vol!", zei Opsteeg toen hij in Boxtel de jubilarissen kwam feliciteren.

Staatssecretaris Martijn van Dam zet de handtekening onder de green deal van Herenboeren Wilhelminapark. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding