Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FENNE STEEGS HOUDT EVENEMENT TEN BATE VAN BOLIVIA

Boxtel beleeft Color Cochabamba Run

MARC CLEUTJENS

Fenne Steegs (14) heeft iets teweeg gebracht in Boxtel. De derdejaars havo-scholiere van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) organiseert zondag 19 maart de Color Cochabamba Run en verwacht dat meer dan honderd deelnemers 1.800 meter rond De Langspier gaan rennen én bekogeld willen worden met verfpoeder. En dat allemaal voor het goede doel: de weeskinderen van Cochabamba in Bolivia.

Na een voorzichtige aanloop melden veel deelnemers zich voor de colorrun. Fenne vertelt dat haar mailbox vooral de laatste twee weken is volgestroomd met aanmeldingen. ,,En ik hoop dat mijn campagne de laatste dagen nog veel extra deelnemers op de been kan brengen." Op uitnodiging van haar mentor heeft ze een aantal klassen bezocht om de colorrun onder de aandacht te brengen. ,,Ik heb ook iemand van het gemeentebestuur uitgenodigd om te komen", lacht ze. ,,Omdat het de eerste Boxtelse colorrun is, hoop ik dat mee wil doen of het startschot komt geven." Sportwethouder Herman van Wanrooij zal het startschot lossen.

Alle JRL-scholieren die meegaan naar de Boliviaanse stad Cochabamba - de reis start zaterdag 15 april - hebben initiatieven ontplooid om geld in het laatje te brengen voor het goede doel. In eerste instantie zoeken ze middelen om de dure reis te kunnen financieren, daarnaast wordt extra geld ingezameld om projecten voor wees- en straatkinderen in Cochabamba te ondersteunen. ,,Ook het geld dat tijdens de kerstmarkt is opgehaald, is bestemd voor projecten in Bolivia. Samen gaan we ter plekke een aantal projecten bezoeken en bepalen we hoe het geld verdeeld wordt", legt Fenne uit.

Omdat in Boxtel niet eerder een colorrun werd gehouden - de Essche korfbalclub Tovido was de eerste in deze regio (foto boven, Peter de Koning) - bedacht de havo-scholiere het plan om ook in deze gemeente zo'n evenement te organiseren. ,,Ik heb bij de gemeente een evenementenvergunning aangevraagd om de colorrun bij De Langspier te mogen organiseren", vertelt Fenne. ,,Omdat de opbrengst voor een goed doel is, hoefde ik geen leges te betalen en dat vind ik een mooi gebaar van de gemeente."

NIET SCHADELIJK

Tijdens de colorrun rennen alle deelnemers één rondje om De Langspier. ,,Onderweg worden ze op vier of vijf plekken bekogeld met zakjes verfpoeder", legt Fenne uit. Ze benadrukt dat geen schadelijk poeder wordt gebruikt en dat het niet in het gezicht van de deelnemers gegooid mag worden. ,,Ik heb het poeder overgenomen van Tovido en dat is ongevaarlijk."

De scholiere vertelt dat ze met de andere reisgenoten bijna klaar is voor vertrek. De inentingen zijn gehaald en het reisprogramma is bijna rond. ,,Ik heb er heel veel zin in", zegt de Boxtelse enthousiast. ,,We gaan lesgeven en workshops verzorgen op schooltjes en in weeshuizen. Daarom leren we nu Spaans, zodat we de kinderen een beetje kunnen verstaan. We gaan samen met de kinderen sporten, knutselen, dansen en technieklesjes verzorgen."

Tijdens het verblijf in Cochabamba wordt een reisblog gemaakt, dat thuisblijvers online via de website van het JRL kunnen volgen. ,,Ook gaan we een documentaire opnemen en maken we voor de vakken aardrijkskunde en biologie 360-graden video's die in de lessen op het JRL gebruikt kunnen worden."

MEEDOEN?

Meedoen aan de Color Cochabamba Run? Meld je aan via e-mail: fennesteegs@gmail.com. Na ontvangst van de mail wordt een brief verstuurd waarin uitleg wordt gegeven over het evenement. Nadat het geld is overgemaakt, stuurt Fenne een betaalbevestiging die zondag overhandigd moet worden bij De Langspier.

Meedoen kost 10 euro voor deelnemers van 12 jaar en ouder, jongere hardlopers betalen 7,50 euro.

Afbeelding