Algemeen bestuurslid Berdine van de Laak, secretaris Richard Permentier en voorzitter Ad Boleij van de Huurders Belangen Vereniging bij hun kantoor aan de Van der Aastraat 2 in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning).
Algemeen bestuurslid Berdine van de Laak, secretaris Richard Permentier en voorzitter Ad Boleij van de Huurders Belangen Vereniging bij hun kantoor aan de Van der Aastraat 2 in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HUURDERS BELANGEN VERENIGING BOXTEL ZOEKT NIEUWE BESTUURSLEDEN

Huurders in gemeente Boxtel een stem geven

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De gemeente Boxtel telt ruim vierduizend huurwoningen. Om de belangen van deze bewoners te behartigen, werd in 1995 de Huurders Belangen Vereniging Boxtel (HBV) opgericht. Een nieuwe wet in 2015 heeft ervoor gezorgd dat de invloed van de vereniging is toegenomen en dat de HBV wordt gezien als een volwaardig partner van woonstichting Sint-Joseph en de gemeente Boxtel. Om actief te zijn én blijven voor huurders, is de HBV op zoek naar nieuwe bestuursleden.

Vragen en problemen van huurders beantwoorden en oplossen, jaarlijks prestatieafspraken maken met de gemeente Boxtel en woonstichting Sint-Joseph, nieuwe initiatieven lanceren en advies uitbrengen en meedenken over thema's die met huur te maken hebben. ,,We zetten ons in voor álle huurders. Hun belang staat bij ons voorop", aldus voorzitter Ad Boleij, sinds 2003 betrokken bij de HBV. Samen met penningmeester Jos Boom, secretaris Richard Permentier en algemeen bestuursleden Berdine van de Laak en Michiel Zuidgeest vormt hij het bestuur van de HBV. ,,We moeten hard werken om serieus genomen te worden, maar we hebben het gevoel dat de knop om is bij andere partners en dat ze inmiddels zien dat wij deskundig zijn en écht wel iets weten."

PRESTATIEAFSPRAKEN

In 1995 werd de HBV opgericht in Boxtel. De bruteringsoperatie, een aanduiding voor de privatisering van Nederlandse woningcorporaties, zorgde ervoor dat huurders zichzelf ook moesten organiseren om zeggenschap te behouden. ,,Voorheen maakten huurders deel uit van besturen van de corporaties", legt Boleij uit. Waar huurdersbelangenverenigingen in eerste instantie vrijblijvend hun mening mochten geven aan corporaties, veranderde dat door de nieuwe Woningwet in juli 2015. Boleij: ,,We hebben meer mogelijkheden gekregen om mee te doen." Hij noemt de prestatieafspraken die eind vorig jaar tussen de gemeente, Sint-Joseph en de HBV zijn vastgelegd, als belangrijk voorbeeld. In dit plan wordt onder meer ingezet op duurzaamheid.

Dat is niet het enige waar de HBV zich mee bezighoudt. Wekelijks wordt op dinsdag tussen 10.30 en 11.30 uur een spreekuur gehouden in het kantoor aan de Van der Aastraat 2. ,,Huurders kunnen binnenlopen voor advies over allerlei thema's", legt Boleij uit. ,,Vaak weten wij welke persoon ze moeten hebben binnen de woonstichting of gemeente", voegt Berdine van de Laak toe. De 22-jarige Boxtelse sloot zich een jaar geleden als bestuurslid aan bij de HBV. ,,Ik maakte al deel uit van een bewonerscommissie in Boxtel en dat beviel me erg goed. Via Sint-Joseph kwam ik bij deze vereniging terecht. Je komt met allerlei thema's in aanraking en leert dingen vaardigheden die in de toekomst zeker van pas kunnen komen. En hoe mooi is het om over belangrijke thema's te kunnen meepraten?"

Naast meedenken en adviseren over nieuwe projecten, lanceert HBV soms ook nieuwe initiatieven. Zo voert secretaris Permentier gesprekken met ContourdeTwern en Sint-Joseph over budgetcoaching. ,,Als iemand zijn huur niet betaalt, kan dat een aanwijzing zijn voor meer schulden. Wij willen mensen in de voorfase al hulp bieden. Zowel ContourdeTwern als Sint-Joseph is akkoord, momenteel buigen we ons over de uitwerking", aldus Permentier.

EXTRA HANDJES

Om de stem van huurders te kunnen laten horen, heeft de HBV extra handjes nodig. ,,Je moet affiniteit hebben met de huurder en het vooral leuk vinden om mee te denken, te praten en te adviseren over allerlei thema's. Van inschrijving van huurders tot grote renovatieprojecten", aldus Van de Laak. ,,Bovendien ontmoet je allerlei nieuwe mensen", voegt Boleij toe. Het duo schat dat een bestuursfunctie ongeveer één avond per maand in beslag neemt. Er is een onkostenvergoeding beschikbaar.

Mensen die graag iets willen betekenen voor de Huurders Belangen Vereniging, kunnen langskomen tijdens het wekelijkse spreekuur in het kantoor aan de Van der Aastraat 2 of contact opnemen met voorzitter Ad Boleij, e-mailadres habeveboxtel@kpnmail.nl of telefoonnummer 06-20 43 55 82.