Afbeelding
Foto:

VOORBEREIDING RECONSTRUCTIE LOOPT OP ROLLETJES

Stationsplein: enthousiasme is groot

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De reconstructie van het Stationsplein, een uniek project waarbij de gemeente Boxtel samenwerkt met lokale ondernemers én vrijwilligers, komt dichterbij. Eén ding is volgens de initiatief- en deelnemers zeker: na de werkzaamheden van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 april herkent niemand het plein voor het NS-station niet meer terug. Daarvoor is op die drie dagen nog slechts één ding nodig: mooi weer...

Met een potje van 35.000 euro, een schijntje voor dit soort reconstructieprojecten, wil wethouder Herman van Wanrooij het Boxtelse Stationsplein een opknapbeurt geven. ,,Ik kreeg als advies eens met opzichter Wil Rutten te gaan praten", blikt Van Wanrooij terug. Die zag wel wat in het project en beloofde bedrijven te benaderen die een bijdrage zouden kunnen leveren.

Het resulteerde in een lange lijst met lokale ondernemers die bereid zijn tussen 6 en 8 april de onderdelen grondverzet, plantenperken, verkeer en beplanting op zich nemen tegen beperkte kosten. Landschapsontwerper Stein van Brunschot uit Lennisheuvel zorgde in samenwerking met de gemeente voor het ontwerp van het vernieuwde Stationsplein waarin volop ruimte is voor groen. Daarnaast wordt ook de veiligheid van verkeersdeelnemers op het plein verhoogd, onder meer door plaatsing van een zebrapad en een verkeersremmer in de bocht van de Stationsstraat naar de Parallelweg Noord.

MET Z'N ALLEN

De deelnemende bedrijven waren gisteravond te gast bij de gemeente Boxtel om de laatste puntjes op de i te zetten. Zij krijgen tijdens de reconstructie hulp van inwoners die zich als vrijwilliger bij de gemeente kunnen aanmelden. ,,Ik vroeg me in de beginfase echt af wat de wethouder van plan was", grinnikt Jan van den Boomen van het gelijknamige Liempdse aannemersbedrijf. ,,Uiteindelijk kregen de plannen steeds meer vorm en ben ik er enthousiast over." Maarten van de Sande (Van de Sande Bestratingen) en Marcel van Pinxteren (Van Pinxteren BV) knikken. ,,Voor de reconstructie van zo'n plein is 35.000 euro over het algemeen niet voldoende. Ik vind het echter belangrijker dat er iets met het plein gebeurt. Nu is het een doodse plek, terwijl je er een mooie entree van kunt maken", aldus Van Pinxteren. ,,Ook het aspect veiligheid is belangrijk op dit plein", voegt Van de Sande toe. Zijn bedrijf neemt op donderdag 6 april de verkeersremmer in de bocht voor zijn rekening. ,,De voorbereiding is in ieder geval goed. We gaan er met z'n allen iets moois van maken."

De vijf boomkwekerijen Boxtel, De Spankert, De Jong van Laarhoven, Van der Mee en Van Esch dragen zorg voor de beplanting. ,,Het is absoluut nodig dat het plein groener wordt", aldus boomkweker Henry van Esch. Na overleg is gekozen voor onder meer vaste planten en menghagen. ,,We vinden het belangrijk dat er veel kleurige bloemen te zien zijn", zegt Van Esch. Ook hij is enthousiast over het project. ,,Ik hoop dat deze manier van samenwerken navolging vindt bij andere projecten en dat we vaker met lokale ondernemers aan de slag gaan."

Zelfs bedrijven buiten de huidige gemeentegrens dragen een steentje bij aan de reconstructie. Johan Sterks van Agroservice Sterks uit Esch is aanwezig en Boxtelaar Maarten Timmermans, wiens bedrijf Siermetaal Timmermans in Esch is gevestigd, draagt zorg voor de afwerking van de plantvakken. Daarvoor gebruikt hij 160 meter cortenstaal. ,,Op het Stationsplein mag wel wat gebeuren. Daar is overigens niet veel voor nodig", stelt de smid. ,,Kijk maar naar Breukelsplein. Door de boombakken is dat een andere plek geworden." Timmermans hoopt dat de reconstructie nog méér met zich meebrengt. ,,Ondernemers komen bij dit project in contact met elkaar. Wie weet wat daar nog uit rolt." Het enige wat nog nodig is op 6, 7 en 8 april, is goed weer. Timmermans en Sterks, grinnikend: ,,Dat komt goed. Wij zijn sowieso het zonnetje in huis..."

VRIJWILLIGERS

Tientallen inwoners van Boxtel hebben zich inmiddels gemeld als vrijwilliger voor één van de vier dagdelen op vrijdag en zaterdag. Hand- en spandiensten als stenen sjouwen en leggen, paaltjes slaan, vegen en helpen met de beplanting behoren tot de werkzaamheden. Boxtelaar Johan Goossens was zo enthousiast over de herinrichting van het Stationsplein dat hij zich voor álle dagdelen heeft aangemeld. ,,Het is een prachtig initiatief waaraan ik graag meewerk. Op deze manier kost het de gemeenschap geen geld. Hopelijk krijg ik nog andere mensen enthousiast!" Vrijwilligers kunnen zich nog steeds aanmelden via de website www.boxtel.nl/vrijwilligersstationsplein.

FOTO BOVEN: Wil Rutten, opzichter bij de gemeente Boxtel en één van de kartrekkers van het project Stationsplein, trof deze week voorbereidingen voor de reconstructie. (Foto: Peter de Koning).


Art & Nature

Astrid Koedam uit Boxtel verzorgt onder de naam 'Art & Nature' workshops bloemsierkunst. Na een werkzaam leven als bloembinder en docent bloemsierkunst met een eigen bloemisterij verhuisde ze een aantal jaar geleden naar Boxtel. ,,Nu is het tijd om mijn oude beroep weer op te pakken. Dit doe ik door workshops bloemsierkunst." De insteek hiervan is het maken van een fraai bloemstuk, maar ook gezelligheid staat centraal. Zaterdag 11 en zondag 12 maart houdt Koedam open huis aan de Baroniestraat 1 in Boxtel. Bezoekers zijn welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.