BREDE STEUN VOOR MUZIEKONDERWIJS

Muziekimpuls voor alle basisscholieren in Boxtel

MARC CLEUTJENS

'Muziek is de sleutel'. Dat is het motto van een campagne die binnenkort gelanceerd wordt en vele honderden basisscholieren in Boxtel in aanraking moet brengen met muziek en muziekonderwijs. Wethouder Marusjka Lestrade lanceerde de campagne gistermiddag met alle partners die actief zijn in het lokaal muziekonderwijs.

Onder regie van consulent muziekeducatie Michel Bergman van Cultuurbox en in nauwe samenspraak met wethouder Lestrade is een werkgroep gevormd die zich de komende twee jaar gaat inzetten voor muziekonderwijs aan zoveel mogelijk kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. De gemeente ondersteunt de campagne met 30.000 euro.

Niet alleen kinderen worden enthousiast gemaakt voor muziek, ook hun ouders moeten rekening houden met prikkels die de werkgroep gaat uitdelen om muziek bij meer gezinnen over de vloer te brengen. ,,Muziek moet net als sport een bindmiddel worden", betoogt Lestrade. Ze wil nadrukkelijk alle kinderen benaderen en hoopt daarmee ook families aan te spreken waar muziek nog niet zo'n vanzelfsprekend deel uitmaakt van het gezinsleven.

De werkgroep die de muziekcampagne gaat uitrollen in heel Boxtel, bestaat naast consulent Bergman uit Paul van Alphen en Bert van Ruremonde, die plaatselijke harmonieën en fanfares vertegenwoordigen. Ook toegetreden zijn Jeroen Pennings van Modern Classic Music School en Kornelis Lievense van MuzeBox.

Het communicatieplan wordt gemaakt door Roeland Heesbeen van Kippenvel Ontwerp en Ferdy Steger van Het Communicatieplein. Zij maken posters, folders en werken aan een website. Als het aan wethouder Lestrade ligt, gaan kinderen en hun ouders met nieuwe media aan de slag om allerlei muzikale activiteiten in beeld te brengen. ,,Ze kunnen met foto's en filmpjes op de website en sociale media aan iedereen laten zien dat muziek maken leuk is."

'Muziek is de sleutel' wil echter meer laten zien. Bergman: ,,Wetenschappers tonen aan dat muziek maken iets doet met het brein." Dat erkent ook Lestrade: ,,Een te grote groep mensen onderschat dat bezig zijn met muziek de kinderhersenen enorm stimuleert. Door muziekonderwijs te volgen, worden ook prestaties op andere vakgebieden aantoonbaar beter."

Medio april gaat 'Muziek is de sleutel' van start met acties op basisscholen. Tot de zomervakantie worden ook workshops en jamsessies aangeboden, die moeten leiden tot een 'grande finale' waaraan honderden kinderen gaan meedoen.

Op pagina 8: 'Muziek aanbieden met guerrilla-tactiek'.