Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Aardgasvrij bouwen stap dichterbij in Boxtel

Boxtel maakt werk van aardgasvrij bouwen. Met vertegenwoordigers van 29 andere gemeenten, twaalf provincies en de rijksoverheid heeft wethouder Peter van de Wiel gistermiddag in Utrecht zijn handtekening gezet onder een Green Deal die gemeenten in staat stelt om huizen te bouwen die niet meer verwarmd worden met aardgas.

Met de ondertekening van de Green Deal wordt volgens alle betrokken partijen de eerste concrete stap gezet voor de uitwerking van een Energieagenda die moet leiden tot een CO2-arme samenleving in 2050. Minister Henk Kamp van Economische Zaken was aanwezig bij de ondertekening, net als staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu en minister Ronald Plasterk van Wonen.

Volgens wethouder Van de Wiel wordt het tijd dat Nederland werk gaat maken van duurzaamheid. ,,We lopen schandalig achter en bezetten de 25e of 26e plaats op de ranglijst met Malta", stelde hij gistermiddag voor aanvang van de bijeenkomst in Utrecht. Als het aan Van de Wiel ligt, gaat Boxtel in de toekomst uitsluitend aardgasvrij bouwen. ,,Voor sommige plannen, zoals in Lennisheuvel, komt deze Green Deal waarschijnlijk niet meer op tijd. Maar in uitbreidingsgebieden zoals Selissen willen we beslist gaan bouwen zonder gebruik te maken van aardgas."

GREENTECH

Van de Wiel geeft aan dat in Nederland tal van alternatieve niet-fossiele energiebronnen beschikbaar zijn. Sommige gemeenten kiezen voor wijken waar uitsluitend gebruik wordt gemaakt van elektriciteit. Anderen gaan voor zonne- of windenergie. ,,Boxtel kiest voor de toepassing van een warmtenet. We willen gebruik gaan maken van restwarmte die elders vrijkomt en gebruikt kan worden om woonhuizen te verwarmen. Ook gaan we warmte benutten die dankzij innovatieve greentech-technolgieën beschikbaar komt." Boxtel is een van de voortrekkers op het gebied van greentech.

FOTO ONDER: Enkele weken geleden werd archeologisch onderzoek verricht op percelen aan de Bosscheweg. Delen van Selissen zijn in beeld voor een uitbreidingslocatie waar Boxtel 'aardgasvrij' wil bouwen. (Foto: Peter de Koning).