Staatssecretaris Martijn van Dam.
Staatssecretaris Martijn van Dam. Foto:

WETHOUDER: 'KRITIEK BALANS SUGGESTIEF'

Licht op groen voor Green Deal Herenboeren

MARC CLEUTJENS

Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) van Economische Zaken heeft vandaag met alle andere betrokkenen een handtekening gezet onder een zogeheten Green Deal voor Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. Gistermiddag zette wethouder Peter van de Wiel namens de gemeente Boxtel ook zijn signatuur onder een Green Deal die de bouw van aardgasvrije woonwijken mogelijk moet maken.

Naast de staatssecretaris en de gemeente stemden ook de provincie Noord-Brabant, de Marggraff Stichting en de HAS in 's-Hertogenbosch in met de inhoud van de Green Deal, die de initiatiefnemers van Herenboeren Wilhelminapark in staat stelt op een innovatieve manier landbouw te bedrijven. Formeel wordt gesproken over 'natuurinclusief grondgebruik' waarbij de bodem centraal staat en het landschap het uitgangspunt vormt van alle agrarische activiteiten.

Wethouder Van de Wiel is opgetogen over de Green Deal, al moet de precieze inhoud van de overeenkomst nog opgesteld worden en is nu slechts sprake van een 'raamovereenkomst'. ,,Met het zetten van de handtekening spreken alle partijen met elkaar af dat ze de komende drie maanden een procesplan schrijven waarin alle afspraken worden vastgelegd en gekeken wordt binnen welke wettelijke kaders aansluiting kan worden gezocht bij de Crisis- en Herstelwet."

EXPERIMENTEREN

Volgens Van de Wiel biedt de Green Deal kansen om in het Wilhelminapark te experimenteren en nieuwe ontwikkelingen in de landbouw te onderzoeken. ,,Zonder een Green Deal zou een initiatief als Herenboeren gebonden zijn aan heel veel wettelijke kaders en zou het nooit van de grond kunnen komen. We willen juist ruimte geven aan vernieuwing, zodat in de toekomst ook de reguliere landbouw kan profiteren."

Op tal van fronten wordt door Herenboeren Wilhelminapark innovatief gewerkt, stelt de wethouder. Zo is sprake van een coƶperatie waarvan de leden samen een boerenbedrijf runnen en zelf gezond en eerlijk voedsel produceren. De werkwijze van de herenboerderij strookt soms niet met de huidige regelgeving. ,,Omdat kalfjes geboren worden in de wei, lukt het in het Wilhelminapark niet om ze meteen een oorring te geven. Dat mag in de toekomst dankzij deze Green Deal dus wat later."

SUGGESTIEF

Twee weken geleden gaf de gemeenteraad wethouder Peter van de Wiel een 'vrijbrief' om de zogeheten Green Deal te ondertekenen. Oppositiepartij Balans, die toen met het CDA ferme kritiek uitte op de wijze waarop de Green Deal met de Herenboeren aan de raad werd voorgeschoteld, vindt nog steeds dat de overeenkomst 'ondoorzichtig' tot stand is gekomen.

Volgens Balans-fractievoorzitter Wim van der Zanden is dit niet transparant gebeurd. In een begeleidend schrijven geeft hij zelfs aan dat het initiatief van de Herenboeren 'een vieze nasmaak heeft gekregen door het geritsel'. Van der Zanden stelt dat het gemeentebestuur de raad niet serieus heeft genomen.

In een reactie noemt wethouder Van de Wiel de wijze waarop Balans de kritiek verwoordt 'suggestief', zeker omdat de partij stelt dat sprake zou zijn van een 'bewust gekozen ondoorzichtige procesgang'. De wethouder ontkent dit ten stelligste en geeft aan dat een Green Deal juist bedoeld is om in de toekomst ook de reguliere landbouw te helpen innoveren. ,,Balans praat over gelijke monniken, gelijke kappen. Maar de Herenboeren zijn geen gelijke maar juist nieuwe monniken die het pad plaveien voor de oude monniken."