Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PARTNERS SLAAN HANDEN INEEN VOOR MUZIEKEDUCATIE IN BOXTEL

Muziek aanbieden met guerrilla-tactiek

MARC CLEUTJENS

Boxtel slaat nieuwe wegen in om muziekonderwijs aan te bieden aan kinderen van de basisschool. Scholieren van 4 tot 13 jaar worden de komende maanden regelmatig verrast met opvallende acties die het belang van muziek én muziekonderwijs moeten onderstrepen. In sommige gevallen kan volgens de initiatiefnemers zelfs gesproken worden van een overval of, nóg spannender, een guerrilla-tactiek...

De werkgroep onder leiding van consulent muziekeducatie Michel Bergman heeft tal van acties in voorbereiding om leerlingen van alle Boxtelse basisscholen in aanraking te brengen met muziekeducatie. Hij weet zich gesteund door alle harmonieën en fanfares, die bereid zijn vrijwilligers, instrumenten en accommodaties aan te bieden, zoals bijvoorbeeld het in december geopende Muziekhuis, waar Boxtel's Harmonie repeteert.

Daarnaast steunen ook de Modern Classic Music School en MuzeBox de campagne, onder meer door de inzet van gekwalificeerde muziekdocenten en instrumenten. Juist de samenwerking van al die partijen maakt 'Muziek is de sleutel' tot een breed gedragen project, zo stelt wethouder Marusjka Lestrade. Bij de presentatie van de campagne gaf ze gistermiddag aan dat veel meer Boxtelse kinderen in aanraking moeten kunnen komen met muziek.

AAN DE KANT

Volgens de wethouder staan te veel kinderen nu aan de kant als het gaat om muziekeducatie. En dat is jammer omdat muziek en muziekonderwijs in haar ogen bijdragen tot een betere sociaal-emotionele ontwikkeling. Met name MIK Kunsteducatie heeft in haar ogen te weinig kinderen enthousiast weten te krijgen voor muziek. ,,Boxtel wil dat zoveel mogelijk kinderen muziekles krijgen en bij MIK is dat niet gelukt. Nu er nieuwe aanbieders zijn, kunnen kinderen en hun ouders zich breder oriënteren en zijn er meer mogelijkheden om alle kinderen met muziek in aanraking te brengen."

De werkgroep heeft bedacht dat tijdens de campagne nieuwe wegen moeten worden bewandeld om iedereen te bereiken voor muziekeducatie. ,,Dat gaan we doen met een heuse guerrilla-tactiek", verklapten Roeland Heesbeen en Ferdy Steger, de bedenkers van het communicatieplan.

Zonder details te onthullen, staat vast dat scholen de komende maanden kunnen rekenen op een reeks muzikale surprises. ,,Aansluitend kunnen kinderen naschools gaan meedoen aan workshops en jamsessies", vult muziekconsulent Bergman aan. ,,Kort voor de zomervakantie komt er een grande finale waarvoor ons Muziekhuis te klein zal zijn", aldus Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie. ,,Sterker nog, we hopen dat zóveel kinderen gaan meedoen, dat zelfs de Markt te klein is voor een groots optreden."

NIET VANZELFSPREKEND

Volgens Bergman beoogt de campagne niet alleen kinderen bij muziek te betrekken, maar worden ook activiteiten opgezet die ouders enthousiast moeten maken. Een specifiek speerpunt van 'Muziek is de sleutel' is om juist gezinnen te bereiken waar muziek niet zo'n grote rol speelt. ,,Zoals bij velen sport vanzelfsprekend is, willen we bereiken dat dat ook voor muziek gaat gelden", stelt de muziekconsulent.

Het project 'Muziek is de sleutel' duurt twee jaar en wordt financieel ondersteund door de gemeente Boxtel.

FOTO BOVEN: Kinderen ontdekken instrumenten in Muziekhuis Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Nieuw bestuur

Brede Scholen

in Boxtel

Stichting Brede Scholen Boxtel heeft een nieuw bestuur. Wethouder Marusjka Lestrade heeft gistermiddag officieel kennisgemaakt met de nieuwe bestuursleden.

Volgens directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel leidde een oproep voor nieuwe bestuursleden in deze krant tot veel reacties. Nadat gesprekken met verschillende kandidaten zijn gevoerd, is de keuze gevallen op de nieuwkomers Lex Meijdam, Maria Voets en Femke Broeders. Paul Hermans blijft bestuurslid, voorzitter Wim Ketelaars is aftredend; volgens de statuten van Brede Scholen Boxtel zal de gemeente een opvolger aantrekken. Met de komst van enkele nieuwe bestuursleden, is afgescheid genomen van Kitty Flemminks en worden in april Martien Van Beurden en Cleem Snijders uitgezwaaid.