Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STRAATPRIJS POSTCODELOTERIJ VALT IN CHARPENTIERSTRAAT

'Postcodecheque helemaal voor mij!'

LONNEKE HOONDERT

,,Ik heb gewonnen en de cheque is helemaal voor mij!", roept Bert Schmittmann tegen zijn vriendin door de telefoon. Presentator Gaston Starreveld van de Nationale Postcodeloterij stond gisteren voor zijn deur met een cheque van liefst 111.111 euro. Zes bewoners van de Charpentierstraat mochten de straatprijs van een miljoen euro delen.

Schmittmann wist dat de Postcodeloterij-karavaan gisteren zou stilhouden bij zijn huis. ,,Maar ik dacht eerder aan 12.500 euro. Dit had ik nooit verwacht", zegt hij verbouwereerd. ,,Ik heb al uitgerekend dat ik 78.000 euro overhoud."

Het geld komt als een zegen voor de Boxtelaar. In april loopt zijn WW-uitkering af en hoewel hij zich als 61-jarige aan het omscholen is tot wiskundeleraar, heeft hij nog geen zicht op een nieuwe baan. ,,Het geeft ademruimte. Misschien kan ik straks zelfs toe met een paar uur bijles geven", grapt hij. Voor een deel van het bedrag heeft hij in ieder geval een bestemming: ,,Ik ga binnenkort samenwonen en hiermee kan ik de verbouwing betalen."

MEDIACIRCUS

Een paar deuren verderop heerst eveneens een feeststemming. Joost en Hanneke mochten namelijk ook 111.111 euro in ontvangst nemen. ,,We zijn mee gaan spelen toen de ouders van Joost een prijs wonnen. De kans is klein dat je iets wint. Maar als je niet meedoet, win je natuurlijk nooit", vertelt Hanneke. Ze kan het nog steeds niet geloven. ,,Zo sta je de woonkamer te poetsen en zo staat er ineens een heel mediacircus in je huis." Het stel weet precies wat ze met het geld gaat doen. ,,We knappen de tuin op en er komt een overkapping. Ook kunnen we nu eindelijk onze auto vervangen. De rest zetten we opzij."

VERRASSING

Starreveld ging met onverminderd enthousiasme - zoals iedereen hem kent van televisie - de deuren langs met zijn gouden enveloppen. ,,Ik doe dit al heel lang, maar het verveelt nooit. Ik rijd 's ochtends weg uit Amsterdam en het is altijd weer een verrassing wie de deur opendoet. Iedere winnaar heeft een ander verhaal."

Zes adressen met de postcode 5283 KS vielen in de prijzen. Vier deelnemers aan de loterij krijgen 111.111 euro bijgeschreven op hun rekening. Daarnaast werd er een cheque van 222.222 euro en één van 333.333 euro uitgereikt. Die winnaars speelden met respectievelijk twee en drie loten mee. De Postcodeloterij verdeelt overigens nóg een miljoen over deelnemende adressen met de postcodecijfers 5283. Dat bedrag kan per lot oplopen tot 282 euro. De uitreiking van de cheques wordt morgen, vrijdag 10 maart uitgezonden op NPO1 tijdens het programma 'Een tegen honderd'. (Foto: Peter de Koning).