Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Nina?

De televisieserie 'Het geheime leven van 4-jarigen' van de Evangelische Omroep is een hit. Maandag keken liefst 780.000 mensen naar de avonturen van acht kleuters in een Big Brother-achtige omgeving. Hun belevenissen worden op verborgen camera's vastgelegd en geanalyseerd door twee ontwikkelingspsychologen. Het programma heeft óók een Gemondse ster opgeleverd: Nina van der Schoot (4) schitterde maandag in de derde aflevering. Haar moeder Rian gaf haar op.

Vond je het leuk om mee te doen? ,,Ja, want ik heb vriendjes gemaakt, kon de hele dag spelen én ik mocht me daar verkleden als politieagent", glundert de kleuter. Haar moeder vult aan: ,,De programmamakers hebben uiteindelijk de verkleedkleren uit het lokaal gehaald, want de kinderen wilden niet met iets anders spelen. Dat levert natuurlijk geen gevarieerd programma op."

Waarom besloot je Nina op te geven, Rian? ,,Ik zag een oproep op Facebook en omdat ik leerkracht ben, sprak het onderwerp me aan. Ik was heel benieuwd hoe Nina zou reageren in een andere omgeving. Tijdens de casting waren er misschien wel duizend kinderen, maar ze wilden graag Nina hebben voor het programma. Het viel me op dat ze tijdens de opnames, waar ik zelf niet bij mocht zijn, heel non-verbaal was. Terwijl ze thuis altijd honderduit kletst. Verder zag ik weinig nieuwe dingen. Nina deed vooral waar ze zelf zin in had, zoals ik gewend ben."

Hoe vond je het om jezelf op televisie te zien? ,,De juf heeft een stukje laten zien op school en dat was heel leuk. Alle kindjes konden mij bekijken op het grote schoolbord", vertelt Nina trots. Rian: ,,Van tevoren vonden we het spannend. We vertrouwden erop dat een degelijke omroep als de EO er een net programma van zou maken en als gezin zijn we óók heel goed begeleid. Ik zou mijn kind nooit opgeven voor iets als Holland's Got Talent, maar dit durfde ik wel aan. De aflevering vond ik geweldig. Vooral toen Nina tóch een kauwgomballenautomaat opendraaide, terwijl ze dat niet mocht. Je zag haar denken: 'Oeps, wat heb ik nu weer gedaan'. De ontwikkelingspsychologen zijn kundig en maakten goede analyses, maar je moet dat wel met een korrel zout nemen. Ze zien die kinderen maar een paar dagen en het programma is natuurlijk ook gewoon bedoeld als entertainment." (Foto: Peter de Koning).