Afbeelding
Foto: Jo de Wilt

OUDERENBOND VIERT JAAR LANG FEEST MET ACTIVITEITEN

KBO Boxtel: na 65 jaar nog altijd springlevend

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ondanks dat er bij de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel door de jaren heen veel is veranderd, is de essentie van de club hetzelfde gebleven: een plek waar mensen gezellig samen kunnen zijn met anderen en waar de belangen van ouderen worden behartigd", aldus voorzitter Betsie van der Sloot en penningmeester Corry van de Laar. Om de bijna tweeduizend leden mee te laten genieten van het 65-jarig jubileum, worden een jaar lang allerlei activiteiten rond het thema 'Springlevend' georganiseerd.

Wandelvoetbal, bezoekjes aan basisscholen en bedrijven op Ladonk, lezingen, een kijkje nemen bij oertijdmuseum De Groene Poort, een sportdag: de KBO-kalender van 2017 en begin 2018 is gevuld met allerlei extra evenementen. Bovendien wordt aan verschillende bestaande activiteiten dit jaar een feestelijk tintje gegeven, zoals een extra gebakje bij een kienavond. ,,We vinden het belangrijk dat het jubileum met iedereen gevierd wordt. Alle leden gaan iets merken van dit lustrum", aldus Van der Sloot en Van de Laar. Samen met secretaris Jo de Wilt vormen zij het dagelijks bestuur. Daarnaast is er regelmatig overleg met vertegenwoordigers uit de wijken Centrum, Oost, Selissen en Lennisheuvel.

De aftrap van het jubileumjaar vindt plaats tijdens de jaarvergadering op maandag 20 maart. De bekende boswachter Frans Kapteijns verzorgt die dag een lezing en nodigt aanwezigen uit om later dit jaar met hem een wandeling te gaan maken in de Kampina. Het feestelijke jaar wordt afgesloten tijdens de jaarvergadering op 19 maart 2018.

65 jaar geleden werd op initiatief van de Katholieke Arbeiders Beweging (KAB) een organisatie van bejaarden opgericht die alleen bedoeld was voor mannen die stopten met werken. ,,Zij kregen na hun pensionering immers met een ander leven te maken en met deze organisatie werd daar invulling aan gegeven", vertelt Van der Sloot. ,,Dat gold niet voor vrouwen. Zij stopten vroeger al met werken toen ze in het huwelijk traden..." De contributie kostte in die tijd 25 cent per maand en de mannen dachten ook inhoudelijk mee over onderwerpen als huisvesting en ouderdomsvoorziening. Vijftien jaar na de oprichting mochten ook vrouwen aansluiten bij de club.

DIVERSITEIT

Inmiddels telt de KBO Boxtel bijna tweeduizend leden die tussen de 52 en 98 jaar oud zijn. ,,We wachten al tien jaar op het tweeduizendste lid", lacht Van de Laar. ,,Telkens als we er bijna zijn, vallen er weer mensen af." Doordat er telkens nieuwe leden aansluiten, komen er óók nieuwe activiteiten bij. ,,Kienen, biljarten, bridgen en handwerken staan al vele jaren vast op de agenda, maar sinds kort hebben we ook een literaire club, worden met enige regelmaat films gekeken en wordt voorlichting gegeven over allerlei onderwerpen die ouderen aangaan", legt Van de Laar uit. ,,Die diversiteit zorgt ervoor dat we het jubileum ook zo breed mogelijk willen vieren." Van der Sloot: ,,Jaarlijks brengen we een boekje uit waarin we uitleg geven over de activiteiten die hebben plaatsgevonden. Mensen zijn verbaasd hoeveel dingen onder de vlag van de KBO vallen. Ook werken we volop samen met andere verenigingen. Dan organiseren we ergens een introductieactiviteit en als mensen enthousiast zijn, kunnen ze bij die vereniging aansluiten. Zo help je elkaar."

TRAAG

Belangenbehartiging voor ouderen maakt ook nog steeds een belangrijk deel uit van de ouderenbond. ,,Wij vinden dat de toekomst van Boxtel best wat meer gericht mag zijn op de ouder wordende mens", stellen Van de Laar en Van der Sloot. ,,Dat de gemeente vergrijst, is een feit. Daar mag meer oog voor zijn. We hebben wel het idee dat politieke partijen wakker zijn geworden, maar het komt nog wat traag op gang. Terwijl kleine dingen al zouden helpen, zoals rekening houden met mensen die over een scootmobiel beschikken. Zij hebben brede ingangen en goede wegen nodig. De gemeente moet zich bedenken: hoe fijner iemand kan leven, hoe beter iemand in het leven staat. Daar probeert de KBO een belangrijk steentje aan bij te dragen. De bond is springlevend!"

Leden van de KBO worden maandelijks geïnformeerd over de jubileumevenementen die op stapel staan, onder meer door het maandblad Ons Boxtel dat wordt verspreid.

FOTO BOVEN: Gezellig samen zijn met elkaar: één van de hoofddoelen van KBO Boxtel. (Foto: Jo de Wilt).