De gebroeders Looijmans poseren met hun takelwagen in de Ossenpad (thans Prins Hendrikstraat). De foto dateert uit de jaren 1930-1940. (Foto's: Beeldbank Boxtel).
De gebroeders Looijmans poseren met hun takelwagen in de Ossenpad (thans Prins Hendrikstraat). De foto dateert uit de jaren 1930-1940. (Foto's: Beeldbank Boxtel). Foto: Heemkunde Boxtel

HEEMKUNDE BOXTEL DOOPT KANTOOR OM TOT 'HEEMKAMER'

Digitale stormloop op Beeldbank Boxtel

Christ van Eekelen is de beheerder van de Beeldbank Boxtel en is lyrisch over de vele 'schatten' die hij samen met de bezoekers van de Heemkamer heeft mogen ontdekken. Het meest bijzonder was de vondst van enkele dozen op de zolder van het VVV-kantoor aan de Markt. Daarin bleken vele honderden ongedateerde zwart-wit foto's te zitten die vermoedelijk tussen 1930 en 1940 zijn gemaakt door een zogenaamde straatfotograaf. Die maakte gevraagd - en soms ongevraagd - portretten van voorbijgangers die zich te voet of per fiets door de centrumstraten van Boxtel bewogen.

OP CHIC

Van Eekelen heeft geen idee wie de straatfotograaf was en of de foto's wellicht door meerdere fotografen zijn gemaakt. ,,Het is aannemelijk dat het zo'n fotograaf was die vooral de oudere generatie nog wel zal kennen van kermissen of andere openbare evenementen. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam je deze fotografen op straat tegen. Ze maakten een foto, gaven een bonnetje en enkele weken later hing je portret in een etalage om afgehaald te worden."

De vele foto's van de straatfotograaf laten Boxtelse mensen zien, jong en oud. Ze fietsen door de Rechterstraat, passeren de Zwaanse Brug of gaan 'op chic' naar de Sint-Petruskerk. Veel kinderen op de fiets zijn geportretteerd, maar ook gezinnen die op de stoep staan. Soms zijn het groepjes militairen bij de kiosk op de Markt, vermoedelijk gefotografeerd in de mobilisatiejaren 1939-1940. Prachtig zijn de beelden van bakkers, ijsventers en andere straatverkopers. Van Eekelen heeft veel foto's van de straatfotograaf inmiddels gescand en online geplaatst.

HISTORISCHE BRONNEN

De beheerder van de Beeldbank Boxtel vertelde deze week dat de eigen ruimte van Heemkunde Boxtel in Het Hofje aan de Markt is omgedoopt tot Heemkamer. Het publiek is elke donderdag van 18.30 tot 20.30 uur en elke vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur welkom om heemkundige informatie op te vragen of tips te krijgen bij verhuizingen. ,,Mensen ruimen dan vaak een heleboel spullen op", vertelt Van Eekelen. ,,Soms stuiten mensen op oude foto's en we willen voorkomen dat die weggegooid worden. Vaak zijn het prachtige historische bronnen van oud-Boxtel. In de Heemkamer bieden we EHBO ('eerste hulp bij opruimen' - red.) en kunnen we foto's inscannen om ze voor een breder publiek toegankelijk te maken."

Recente vondsten laten zien dat het publiek de Heemkamer steeds beter weet te vinden. Frits Looijmans verraste de beheerder van de Beeldbank Boxtel met een unieke foto waarop een takelwagen van de gebroeders Looijmans te zien is. De foto is gemaakt in de jaren 1930-1940 op de Ossenpad. Uit handen van Diny Sanders- van Laarhoven ontving Van Eekelen een fotoalbum uit de privécollectie van zuster Mère Gertrude, het voormalig hoofd van de Angelaschool aan de Baroniestraat. Het album bevat zo'n honderdvijftig foto's uit de jaren 1946-1960, waaronder het exemplaar dat op deze pagina te zien is. Het is een foto uit 1956 die laat zien hoe meisjes EHBO-les kregen. Meer dan 135 foto's staan al in de Beeldbank Boxtel.

En die wordt mede dankzij publicaties op de Facebookpagina van Heemkunde Boxtel veelvuldig geraadpleegd. Per dag begroet beheerder Van Eekelen online tussen de 25 en 45 bezoekers, de voorbije week staat de teller al op bijna achthonderd digitale kijkers. ,,De Beeldbank is echt een succes aan het worden", zegt Van Eekelen opgetogen. Soms hebben we voor acht uur 's morgens al meer dan veertig bezoekers gehad. En dat is best bijzonder..."

De Beeldbank Boxtel is te vinden op www.beeldbankboxtel.nl. Wie specifiek zoekt naar de foto's van Mère Gertrude, kan zoeken onder het trefwoord 'Gertrude'.

Beeld van een EHBO-les op de Angelaschool, afkomstig uit het foto-album van Mère Gertrude, oud-hoofd van de school. De foto dateert uit 1956.
Straatverkoper op de fiets nabij de Zwaanse Brug.
De straatfotograaf zette ook dit Boxtelse gezin op de foto...
Een van de vele foto's van de straatfotograaf, gemaakt in de Rechterstraat.
Kerkgangers wandelen over de Markt in opvallende kledij.
Op een kar in de Stationsstraat.