Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• 13 DIEREN UITGEZET IN DE SCHEEKEN • 4 HINDES ZIJN DRACHTIG

Edelhert beklimt troon in Groene Woud

In natuurgebied De Scheeken nabij Liempde zijn maandag dertien edelherten uitgezet. Onder toeziend oog van gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Noord-Brabant en directeur Jan Baan van Brabants Landschap sprongen de edelherten het moerassige gebied in het hart van Het Groene Woud in. Op korte termijn komen daar al een paar dieren bij: naar schatting zijn vier hindes drachtig.

Vijfentwintig jaren plannen smeden, vijftien kilometer afrastering, verschillende vaccinaties en 750.000 euro later is de komst van het edelhert definitief. Een 'gedenkwaardig moment', sprak directeur Baan van Brabants Landschap.

Het edelhert zit na honderdvijftig jaar weer op zijn troon als koning van Het Groene Woud. Gezinsuitbreiding is op komst. Volgens Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling zijn vier hindes drachtig en worden de eerste kalfjes eind mei, begin juni geboren.

Het edelhert moet bijdragen aan de biodiversiteit in het leefgebied van 300 hectare in De Scheeken. Medio 2019, als ProRail de natuurbrug klaar heeft, wordt het gebied twee keer zo groot.

Op pagina 23: 'Edelherten krijgen gezinsuitbreiding'.

FOTO BOVEN: Aan de Ginnekendijk in Liempde worden de eerste hindes en bokken losgelaten. (Foto: Peter de Koning).