Wessel Oltheten in zijn studio Spoor 14. ,,Als ik hier aan het werk ben, is muziek het enige wat bestaat.
Wessel Oltheten in zijn studio Spoor 14. ,,Als ik hier aan het werk ben, is muziek het enige wat bestaat." (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

'Als muziek op de tweede plaats komt, hoeft het voor mij niet'

Wessels verborgen studio net buiten Lennisheuvel

PÅL JANSEN

Zijn boek 'Mixen met Impact' verscheen vorig jaar in Nederland. Uitgeverij Focal Press brengt het begin 2018 internationaal uit. Lennisheuvelnaar Wessel Oltheten beschrijft hierin hoe mixen van muziek werkt. Vanuit zijn studio in het buitengebied verfijnt hij nummers voor allerlei musici: van Don Diablo tot aan de leden van de Nationale Reisopera. Zelfs Michael Jacksons laatste album prijkt op zijn cv. ,,Dat is leuk voor feestjes, maar het liefst doe ik zo min mogelijk commercieel."

'Alleen willen scoren' of 'veel willen verkopen': als Wessel praat over muziek staan deze punten laag op zijn lijstje. Niet dat de Lennisheuvelnaar vies is van een beetje commercie. Zijn boek 'Mixen met Impact' verkoopt hij voor een aardige prijs en binnenkort internationaal via Focal Press, een uitgeverij van boeken over mediatechnologie. Bovendien werkt hij ook samen met 'commerciële artiesten' en draait zijn studio niet op een platenspeler maar op geld. ,,Maar ik doe dit vanuit liefde voor muziek. Zodra dat op de tweede plaats komt, hoeft het voor mij niet."

Wessel moet daarom een klik hebben met een artiest voordat er een samenwerking komt: hij wil eerst weten of er een goed idee zit achter zijn muziek. ,,Don Diablo bijvoorbeeld weet heel goed wat hip is, maar alles probeert hij met een eigen twist te doen. Die eigenzinnigheid spreekt mij aan", legt Wessel uit. ,,Ik vind er niets aan als iemand de laatste techno-hit wil kopiëren omdat diegene denkt dat hij daar ook succes mee boekt. Dan denk ik: ,,Jezus, dan kan ik net zo goed een ander vak uitoefenen." Muziek heeft een overkoepelend idee. Als ik dat hoor in een nummer, werk ik graag samen."

Studio

Wessel werkt voor zo'n vijftig verschillende artiesten per jaar. Zijn opdrachten zijn divers, maar hij heeft een voorliefde voor indiemuziek en werkt graag met jonge muzikanten. ,,Zij spelen niet altijd om aan bepaalde verwachtingen te voldoen, maar omdat ze ergens in geloven."

Meestal wordt Wessel ingehuurd, soms 'investeert' hij in talentvolle artiesten. ,,Dat zijn projecten waar ik heel veel tijd en liefde in steek. Dan maak je echt samen met de artiest muziek. Een muzikale partner, Wouter Budé, heeft een eigen opnamestudio. Wij werken samen aan dat soort projecten. Het zijn investeringen in artiesten die wij heel interessant vinden."

In dienst van muziek

Wessels studio Spoor 14 ligt aan de rand van Lennisheuvel. Aan de buitenkant is het een onopvallende stal zoals er zoveel zijn in het buitengebied. Wie echter voorbij de kruiwagen loopt en door de voordeur stapt, treedt een professionele studio binnen met in iedere hoek geluidsapparatuur. Ingericht en ontworpen door Wessel zelf. ,,Een tijdje verdiepte ik mij in akoestiek en ontwierp ik studio's voor anderen. Maar daar zat te veel werk in. Het zette mij aan het denken: waarom ging ik dat doen? Vanwege muziek natuurlijk."

Ook het schrijven staat voor Wessel in dienst van zijn muziek. Voordat het boek uitkwam, schreef hij al over mixen in verschillende vaktijdschriften. ,,Voordat mijn eerste artikel werd gepubliceerd, was ik alleen maar bezig met opnemen en mixen. Maar als je de hele tijd hetzelfde doet, raak je ongeïnspireerd. Het boek ontstond ook vanuit een behoefte om zelf beter te leren snappen wat ik doe. Ik werk elke dag aan dit soort dingen en die moeten ook werken. Het kan niet een soort gokje zijn en 'we zien wel'."

Boek

Per toeval leidden zijn publicaties in vaktijdschriften tot zijn boek. ,,Een oud-student van mij stapte vanwege een reeks artikelen in het blad Interface naar twee muziekdocenten met een eigen uitgeverij (EduSonic - red) en zeiden dat ik een boek op de plank had liggen. Dat was helemaal niet zo, maar hierdoor ging ik wel al mijn materiaal verzamelen en een jaar lang flink aan de slag met dit boek."

Wessel geeft uitleg over zijn boek en beschrijft tegelijkertijd de ontwikkelingen in het muzieklandschap: cd's verdwijnen, vinyl is terug en Spotify is het nieuwe platform. Beginnende muzikanten hebben bovendien slechts een microfoon en laptop nodig om te starten. ,,Er is behoefte aan kennis over muziek mixen. Het boek geeft een overkoepelend idee van wat het vak inhoudt. Ook over technische aspecten en apparatuur, maar altijd zit er een 'waarom' aan gekoppeld."

Momenteel wordt Wessels boek in het Engels vertaald voor Focal Press en verschijnt deze versie begin 2018.