INBOX DRINGT AAN OP BEHOUD KASTEEL

'Boxtel mag Stapelen niet uit handen geven'

HENK VAN WEERT

Coalitiepartij INbox in de Boxtelse gemeenteraad heeft maandag in een brief aan het college van B. en W. erop aangedrongen om kasteel Stapelen en het omliggende park 'nooit uit handen te geven'. ,,Er moet alles aan gedaan worden om dit voor Boxtel te behouden", aldus fractievoorzitter Marria van den Hoven.

De tweemansfractie vindt het een 'must' dat het kasteel en het park ter beschikking komt van de Boxtelse gemeenschap. ,,Omdat het een uniek stukje historisch Boxtel is met een grote betekenis voor zowel kunst, cultuur, historie en natuur", schrijft Van den Hoven in haar brief.

Zij vraagt zich óók af of de gemeente Boxtel het voorkeursrecht heeft nu de paters assumptionisten twee weken geleden bekendmaakten het kasteel, waar zij zich iets meer dan een eeuw geleden vestigden, te willen verkopen. Als dat voorkeursrecht er is, wil de partij weten of de gemeente er gebruik van gaat maken. Verantwoordelijke wethouder Peter van de Wiel zegt dat de gemeente géén voorkeursrecht heeft met betrekking tot aankoop van Stapelen. ,,En zoals het er nu voorstaat hebben wij niet de middelen om het kasteel en park te kopen, waarbij in die afweging uiteraard ook nog de investeringsmiddelen en middelen voor beheer en onderhoud voor kasteel en park meegeteld moeten worden."

STADSLANDGOED

INbox wijst er in haar brief eveneens op dat de plannen voor de ontwikkeling van een stadslandgoed Stapelen, als onderdeel van het provinciale stimuleringsprogramma Kloppend Hart van Het Groene Woud, in haar ogen alleen mogelijk zijn als kasteel én park daarvan onderdeel zijn. De wethouder gaf twee weken geleden in deze krant aan goede hoop te hebben dat dit project alsnog gerealiseerd kan worden. Die verwachting sprak ook Jan Zuiker uit, de overste van de assumptionisten.

Aanleiding om Stapelen te verkopen is het feit dat er nog slechts vijf hoogbejaarde assumptionisten wonen. En dus wordt de exploitatie van het kasteel te duur. Het rijksmonument werd in 2009 en 2010 gerenoveerd om de appartementen van de paters te voorzien van modern comfort en de noodzakelijke zorgvoorzieningen.


Boxtel werkt mee aan bouw nieuwe Vlaamse schuur

Het gemeentebestuur van Boxtel geeft de bewoners van een perceel aan de Savendonksestraat toestemming om een Vlaamse schuur te bouwen. Agrarische bebouwing maakt op deze plek plaats voor toerisme en recreatie.

Boxtel werkt volgens wethouder Peter van de Wiel graag mee aan plannen die het buitengebied verfraaien. Aan de Savendonksestraat, gelegen nabij natuurgebied De Geelders, wordt een landbouwbedrijf omgevormd en wil de eigenaar een Vlaamse schuur bouwen. ,,In het project Landschappen van Allure is onder meer ruimte om op boerenerven historische bijgebouwen te realiseren. Als gemeente stimuleren we deze plannen graag. Een Vlaamse schuur past beter in dit gebied dan grootschalige agrarische opstallen die niet meer in gebruik zijn."