Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KOPER TREKT VERGUNNINGAANVRAAG IN

Toekomst Sacre Coeur lijkt uiterst onzeker

HENK VAN WEERT

Nadat de gemeente Boxtel begin februari de werkzaamheden in de voormalige Heilig Hartkerk liet stil leggen, is Michel de Groot er niet meer geweest. Hij kocht het door hem tot Sacre Coeur omgedoopte gebouw vorig jaar van de parochie. Maar of zijn plan om er evenementen te houden ooit van de grond komt, is uiterst onzeker: ,,Mijn aanvankelijke enthousiasme is in elk geval tot het nulpunt gedaald." Zijn tijdelijke vergunningaanvraag voor evenementen heeft hij ingetrokken.

De Groot wil niet inhoudelijk reageren op de ontwikkelingen. Dat hij zonder toestemming de vloer uit de monumentale kerk haalde, is hem zwaar aangerekend door de gemeente Boxtel. Eerder erkende De Groot in deze krant dat hij fout had gehandeld. Maar hij dacht dat het niet zo'n vaart zou lopen. Om de Heilig Hartkerk te verbouwen tot congres- en evenementencentrum zou de vloer sowieso vernieuwd moeten worden.

Eerst moet echter het bestemmingsplan worden gewijzigd. En voordat de gemeente zo'n aanvraag in behandeling wil nemen, moet De Groot met een integrale visie komen met wat hij in de vroegere kerk van plan is. Zo'n visie ontwikkelen met een incourant gebouw als een monumentale kerk blijkt niet zo eenvoudig. De schetsen die De Groot tot op heden indiende, zijn voor het gemeentebestuur in elk geval ontoereikend, geeft wethouder Herman van Wanrooij aan. Die trapte bij de voortvarende zakenman op de rem. ,,We hebben De Groot geadviseerd een gespecialiseerd bureau in de arm te nemen om tot een goed onderbouwd plan te komen. Dat is óók nodig om de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te kunnen overtuigen. Die moet instemmen met een bestemmingsplanwijziging omdat de kerk een rijksmonument is."

De gemeenteraadsfractie van PvdA/GroenLinks heeft onlangs een brief gestuurd aan B. en W. over de gang van zaken in en rond de kerk aan de Baroniestraat. De partij vraagt zich af of het voornemen om er evenementen, feesten en congressen te gaan houden wel past in deze omgeving. Een 'dergelijk groot horecaplan' brengt volgens de fractie veel druk met zich mee op het gebied van parkeren, geluidsoverlast en verkeersveiligheid. Het strookt in haar ogen ook niet met het beleid om horeca te concentreren in het centrum.

FOTO BOVEN: Zonder de vereiste toestemming verwijderde de Waalrese zakenman Michel de Groot eind januari de natuurstenen plavuizen uit de voormalige Heilig Hartkerk. (Foto: Peter de Koning).